MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Dochucování pokrmů

Cezení

  • Cedí se vývary a šťávy
    • Zbavují se nežádoucích přísad
      • Sražené bílkoviny
      • Celého koření aj. [1]

Lisování

  • Lisujeme přes cedník [1]

Mixování


Zlepšování a zjemňování pokrmů

  • Máslem
  • Smetanou
  • Vejcem
    • Zvyšuje se tak biologická a energetická hodnota [1]

Dochucování pokrmů

  • Koření a soli
    • Nutné používat v přiměřeném množství
  • Nesmí se jimi zastírat původní chuť [1]
  • Biologická hodnota se zvyšuje použitím zelených natí:
    • Petrželka,
    • Kopr,
    • Celer,
    • Bazalka [1]
  • Koření používáme:
    • Celé,
    • Drcené např.
      • Pepř,
      • Sladká paprika,
      • Kari,
      • Bobkový list,
      • Nové koření … [1]
  • Sl. papriku a další koření rozmícháme v tuku
    • Zvýraznění barvy
    • někdy i zvýraznění a zjemnění-zkompaktnění chuti
  • Omezujeme
    • Ostré,
    • Dráždivé koření s výjimkou orientální kuchyně [1]
  • Správné dochucení
    • Zlepšuje chuť pokrmů a tím je usnadněno trávení [1]
Literatura

[1] Podklady ke studiu Nutriční terapeut, vyšší odborná škola 5. května, autor neznámý, předmět ZPP - bezpečnost stravovacích provozů, Brambory, r. 2019, zimní semestr
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 23. 9. 2019 20:19:12
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail