MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Droždí

Složení droždí

.sl.jpg

.sl1.jpg

.sl2.jpg
  • Ergosterol
    • 0,5 % (vybrané kmeny až 1,5 % ergosterolu)
  • Thiamin (B1)
  • Niacin (B3)
    • Oxidaci glukózy a mastných kyselin
  • Kyselina pantothenová (B5)
  • Foláty (B9)
  • Bílkoviny
  • Vláknina
    • 30 – 40 % vlákniny v sušině
      • 60 % tvoří beta-glukany
        • Snižují cholesterol
        • Příznivě působí na imunitu

Saccharomyces cerevisiae

  • Osekvenovaný celý genom

Pouzdro

  • Polysacharidy
    • Vždy obsahují
      • Manózu
      • Kyselinu glukuronovou
    • Další sacharidy
      • Xylóza
      • Galaktóza
      • glukóza
  • U různých druhů v odlišných poměrech
  • Velký podíl na virulenci patogenních kvasinek (Eisenman a kol. 2007)

Buněčná stěna

  • Hydrolytické enzymy glykoproteinového typu
    • ß-fruktofuranosidasa (invertáza) [1]
  • Fosfatáza
  • Proteázy

Vnější vrstva

  • Do prostředí
  • Mannanproteiny spojené disulfidovými můstky [1]
    • Antigenní vlastnosti
  • Chitin
    • Nerovnoměrně, více kolem jizev
  • Reguluje propustnost buněčné stěny (Mee a kol. 2007)

Střední vrstva

  • ß-1,6 glukanem
  • Glukanproteiny
  • Mannanproteiny [1]

Vnitřní vrstva

  • Přiléhající na cytoplazmatickou membránu
  • Mikrokrystalický ß-1,3-glukan [1]
    • Vlákna glukanu
      • Odpovědný za udržení tvaru buňky
      • Vzájemné interakce s mananproteinem

Polysacharidy buněčné stěny

  • Jednosložkové (homopolysacharidy)
    • Glukan
      • Beta-1,3-glukan
      • Beta-1,6-glukan
    • Mannan
    • Chitin [1]
  • Vícesložkové (heteropolysacharidy)
    • Galaktomannany
    • Xylomannany
    • Arabomannany aj. [1]
  • Určují imunologické vlastnosti kvasinek jako antigeny [1]

Glykoproteiny - glykozylované bílkovinamy buněčné stěny

  • Mannoproteiny
    • Antigenní charakter délkou bočních řetězců mannosylových zbytků, spojených
      • Alfa-1,2
      • Alfa-1,3 vazbami

Enzymy

  • Invertáza [1]

Zásobní polysacharidy

  • glykogen
  • Trehalóza [1]

Polyfosfáty zásobní

  • Sterolové estery [1]

Protoplasma Saccharomyces cerevisiae

  • Voda 65-80%
  • Složení sušiny následovně
    • Dusíkaté látky 45-60%,
    • cukry 15-37%
    • lipidy 2-12%
    • Minerální látky 6-12%
    • Vitamin B a C, provitamin A a D

Produkované proteiny

  • Cerevizin (albumin)
  • Zymokasein (fosfoprotein)
  • Glutatiol

Lipidy

  • Glykolipidy
  • Fosfolipidy
    • Lecitin
    • Kefalin (Tosch a kol. 2005)

Minerály

  • Nejvíce P2O5, vápník, hořčík, měď, mangan a zinek (Němec a Horáková 2002)

Metabolity kvasinek

  • Acetaldehydu
  • Etanol (Pronk a kol. 1996)
  • CO2
  • H+
  • Glycerol
  • Acetát
  • Sukcinát atd.

Další možné metabolity kvasinek

  • Při nadbytku může být organický substrát, který slouží jako zdroj energie, pouze částečně oxidován za vzniku velkého množství organického produktu.
  • Průmyslově využíváno při aerobní kvasné výrobě některých organických kyselin
    • Např. kyseliny citrónové u Yarrowia lipolytica (Kamzolova a kol. 2007)
Produkují i kvasinky z droždí více k. citronové ?

Kvašení

  • Vytvoření kyseliny pyrohroznové
    • Dekarboxylována pyruvátdekarboxylázou na acetaldehyd
  • Je redukován na etanol

Vedlejší produkty při pivním kvašení

  • Vedlejší kvasné produkty, které dotvářejí chuť a aroma piva
    • Alifatické alkoholy
      • Isoamylalkohol
    • Estery
      • Etylacetát
      • Etylhexanoát
      • Isoamylacetát
    • Aldehydy
    • mastné kyseliny
  • Nežádoucí produkt
    • Diacetyl
    • Beta-glukanové kaly (x filtrovatelnost piva)

Kvašení vinné

  • Těkavé thioalkoholy
    • Sauvignon Blanc vyšší barevnost zralého vína

Pekařské droždí

  • Připraveno aerobní fermentací okyselených melasových zápar s přidanými
    • Amonnými solemi
    • fosfátem
  • Produkují malé množství etanolu
  • lipidy
    • Steroly a fosfolipidy
      • Vliv na odolnost kvasinek k zmrznutí (Gélinas a kol. 1991)
  • Snížená koncentrace glukózy v živném médiu
    • Tvorba rozsáhlého biofilmu
    • Pevná vazba na podložku
  • Alkoholový extrakt
    • Podpora léčby hemeroidů, popálenin a různých poranění
    • Užívány u pacientů s vředovitými záněty tlustého střeva
    • V kultuře myších buněk vystavené působení extraktu, okamžitě vzrostla buněčná respirace a kinázová aktivita (Schlemm a kol. 1999)
    • Obsahuje:
      • Superoxid-dismutáza
      • Ubiquitin
      • HSP 12
      • protein II pro vazbu acyl-KoA
  • Fermentace redukuje obsah volného asparaginu v těstě, resp. akrylamidu v chlebu [2]
Literatura:
[1] Kvasinky – Wikipedie [Internet]. [citován 28. říjen 2013]. Dostupné z: cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky[2] Agronavigátor [Internet]. [citován 29. říjen 2013]. Dostupné z: www.agronavigator.cz/default.asp?ids=3810&ch=1&typ=1&val=30183[3] Kopecká Jana, Kvasinky a jejeich využití, bakalářská práce is.muni.cz/th/223187/prif_b/Bak_Jana_hotovo.pdf





O úroveň výše

Poslední aktualizace: 30. 10. 2013 0:41:56
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail