MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Hlíva ústřičná - Tree ear, oyster mushroom

Synonyma

  • Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Führer Pilzk.: 24, 104 (1871))
  • Agaricus opuntiae Durieu & Lév., 1850
  • Agaricus ostreatus Jacq., 1774
  • Agaricus revolutus J.J. Kickx, 1867
  • Agaricus salignus Pers., 1801
  • Crepidopus ostreatus (Jacq.) Gray, 1821
  • Crepidopus ostreatus ß atroalbus Gray, 1821
  • Dendrosarcus ostreatus (Jacq.) Kuntze, 1898
  • Panellus opuntiae (Durieu & Lév.) Z.S. Bi, in Bi, Zheng & Li, (1987) [1986]
  • Pleurotus opuntiae (Durieu & Lév.) Sacc., 1887
  • Pleurotus ostreatus f. salignus (Pers.) Pilát, 1935
  • Pleurotus ostreatus subsp. opuntiae (Lév.) A. Ortega & Vizoso, 1992
  • Pleurotus revolutus (J. Kickx f.) Gillet, 1874
  • Pleurotus salignus (Schrad.) P. Kumm., 1871 [3]
  • Oyster Mushroom, White Oyster, Oyster Shelf (anglicky)
  • Hiratake (japonsky)

Zařazení

  • Pleuroteaceae (Basidiomycetes)
.zarazeni.jpg



Popis

  • Jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých [2]

Výtrusy

  • často jsou klobouky spodních plodnic poprášeny vyklíčenými výtrusy
    • Na sobě mají bílý povlak [2]
    • V podobě bílého až fialově bílého prášku [5]
  • Jde o přirozený a neškodný jev, který vzniká i při skladování [2]

Masožravá houba

  • Mycelium dokáže otrávit a zabít organismy ze skupiny hlístic
    • Asi způsob, jakým může houba získat dusík
  • Malé množství arabitolu
    • Může u některých lidí způsobit střevní potíže
    • Může mít i projímavé účinky [3]



Literatura:
[1] www.hliva-ustricna-recepty.cz/zpracovani-hlivy-ustricne[2] cs.wikipedia.org/wiki/Hl%C3%ADva_%C3%BAst%C5%99i%C4%8Dn%C3%A1[3] Production and Purification of Statins from Pleurotus ostreatus (Basidiomycetes) Strains Julio Alarcón[4] mynatureproduct.com/hliva-pomaha-proti-rakovine-tlusteho-streva.html[5] digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/3765/holubov%C3%A1_2007_bp.pdf?sequence=1[6] digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/976/sobkov%C3%A1_2006_bp.pdf?sequence=1[7] www.uspesna-lecba.cz/prospesnost-hlivy-ustricne/[8] www.vitawithimmunity.com/wp-content/uploads/2016/01/zhu-f.pdf[9] icnet.uk/wp-content/uploads/2014/12/chapt5.pdf[10] wydawnictwo.up.lublin.pl/acta/hortorum_cultus/2012/streszczenia2012_4/10%20Sobieralski%20i%20in%20Hort%2011_4_%202012.pdf

.ustri.jpg

.h.jpg

.kk.jpg


Zpracování hlívy ústřičné

Zasyrova

  • U některých lidí může vyvolávat zažívací obtíže

Dušení

  • Nakrájíme a podusíme asi 20 minut na lžíci oleje
  • Osolíme, opepříme, okmínujeme a:
    • Do omáček, polévek, salátů,.... [1]

Opékání na pánvi

Zapékání v troubě


Sušení

  • Hlíva ústřičná (stejně jako ostatní houby) se před sušením nesmí omývat vodou
  • Plátky hub v 1 vrstvě
  • Nebo se silnou jehlou navlékaly na režnou nit
    • Poté se zavěsily do oken, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch [1]
  • Lze předsoušet i na slunci
    • čerstvý vzduch a mírný průvan je však velice důležitý [1]
  • Předsušit při teplotě kolem 40-50°C
    • Stále lepkavé
  • Na chvíli zvýšíme na 60°C
  • Dosušíme na 50°C až plátky chrastí a lámou se

Skladování

  • V dobře uzavíratelných skleněných dózách
  • V žádném případě nepatří do plátěných pytlíků
    • škůdci (mouční moly aj) !!!
    • Natáhnutí vlhkosti ze vzduchu
      • Plísně !!!

Nakládání

  • Ve vlastní šťávě
  • Nakrájíme, očistíme a na sítku propláchneme tekoucí vodou
  • Rozpálíme hrnec, nejvhodnější teflonový vnitřní povrh
  • Hlívu opečeme
  • Cca 20 min. za občasného míchání dusíme
  • Pustí šťávu
  • Troška soli, ale raději nekořeníme
    • Více možností přípravy různých pokrmů
  • Po zchladnutí do sklenic a zalijeme jejich šťávou
  • Pod víčkem necaht prostor cca 2 cm
  • 50 min. sterilizujeme při 95°C
  • Po 2 dnech sterilizaci zopakovat [1]

Uchování v soli

  • Hlívu ústřičnou lze uchovávat i v soli. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a necháme zavadnout. Poté jimi naplníme sklenice, svaříme silný nálev (na půl litru vody pět set gramů soli) a houby zalijeme tak, aby nálev byl alespoň jeden centimetr nad vrstvou hub. Sklenice následně uzavřeme víčky, popřípadě povážeme celofánem a uložíme do temna. Nesterilizujeme. Při použití hlívy ústřičné naložené v soli ji vždy odebíráme po vrstvách, neboť ta horní bývá tmavší. Vždy je ale třeba ji nejdříve propláchnout. Hodí se do polévek a omáček, již se ale nesolí.
Sůl pomáhá i při sušení hlívy ústřičné. Houby nakrájíme, rozložíme na pekáč, posypeme velkým množstvím soli a položíme na okraj plotny. Vzhledem k tomu, že z hlívy bude unikat voda, která rozpustí sůl, vytvoří se hnědá kaše. Tu je potřeba čas od času promíchat a nadále udržovat v teple, aby se voda dále odpařovala. Tímto způsobem je možné houby sušit i na sluníčku. Po dvou dnech zjistíme, zda jsou houby dostatečně vysušené, a to tak, že budou praskat, když je nalomíme. Sůl prosejeme přes hrubší síto a můžeme ji dále využívat. Usušenou hlívu ústřičnou pak nasypeme do sklenic s pevným víčkem. Před podáváním potřebné množství hlívy namočíme do vody, aby se odplavila sůl a houby nabobtnaly. Díky tomu budou mít vzhled i chuť stejnou jako čerstvé hlívy ústřičné.
Konzervovat hlívu ústřičnou lze i prostřednictvím octa – kyseliny octové. Do 100 mililitrů vody přidáme 870 mililitrů osmiprocentního octu a 30 gramů soli. Nálev ale bude velice kyselý.

Zamrazování

  • Zamrazování hlívy ústřičné
Hlívu ústřičnou je možné i zamrazovat. Nejdříve houby očistíme, nakrájíme, promyjeme na sítku a položíme je do hrnce na trošku rozpáleného tuku. Mírně osolíme, přisypeme drcený kmín a mletý bílý pepř a zamícháme. Poté směs podusíme zhruba patnáct minut ve vlastní šťávě a necháme vychladnout. Studenou hmotu pak rozdělíme do potravinových sáčků, z nichž odsajeme vzduch, a zamrazíme. Houby pak vydrží celý rok.
Dalším způsobem, jak se dá hlíva ústřičná zpracovat, je blanšírování (předvaření). Nakrájené plodnice houby položíme na sítko a propláchneme je vodou. V hrnci povaříme vodu se solí (na litr vody lžičku soli) a jakmile se začne voda vařit, vhodíme do ní houby a pět minut vaříme. Při vaření se bude tvořit pěna, kterou odstraníme lžící. Následně houby znovu vysypeme na sítko a důkladně propláchneme studenou vodou. Jednotlivé zchlazené kousky pak vložíme do nálevu nebo do mikrotenových sáčků a zmrazíme. [1]

Drcení

  • Drcení na prášek
Tuhou třeň hlívy ústřičné je možné rozdrtit do prášku. Usušené plátky hub rozemeleme v mlýnku na maso a poté prosejeme přes hrubší síto. Zůstanou-li větší kousky, rozdrtíme je nasucho v mixéru a znovu prosejeme přes jemné sítko. Přisypeme trošku soli, řádně promícháme a nasypeme do skleniček s pevným uzávěrem, aby prášek nezvlhnul a nezplesnivěl. Prášek je pak možné využít jako houbové koření do polévek, omáček a k masu. [1]


Extrakce hlívy úst

řičnéVysoká účinnost na lidský organismus je dána především způsobem zpracování hlívyústřičné, takzvanouřízenou extrakcí, kdy se do roztoku dostávají kromě

Beta-glukanů

Idalší látky stimulující obranyschopnost organismu.Jsou to především aminokyseliny,mastné kyseliny, steroly, proteiny, lovastatin, vitaminy, minerály a stopové prvky. [54]Nejúčinnější preparáty z hlívy ústřičné na lidský organismus jsou tedy takové, které jsoupřipravovány extrakcí za studena. Takto vzniklý roztok se dá užívatředěný vodou nebo sesuší a přidává do tablet. [5]

řízená extrakce, najlépe dvojitá extrakce ve vodě i alkoholu. Tímto důmyslným a přitom šetrným postupem se stanou všechny důležité látky pro lidský organismus velmi snadno dostupné a tudíž účinné. Zde je ohromný rozdíl oproti metodám, které preferují výrobu léčiv a potravinových doplňků ze sušené hlívy, nebo dokonce z jiných zdrojů


Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/prospesnost-hlivy-ustricne/Za kvalitní se považuje kvasnicový betaglukan od 70% čistoty výše a extrakty z hub, které obsahují alespoň 30% polysacharidů


Ani to však není tak jednoduché, protože zároveň záleží na tom, co zůstává v těch tzv. nečistotách. Přesto by měly firmy vyrábějící betaglukanové přípravky čistotu dodávaného betaglukanu na obalu, či příbalovém listu uvádět, a pokud tak nečiní, nemají se asi čím chlubit. Odborníci zastávají názor, že nečistoty zabraňují navázání betaglukanu na receptory imunitních buněk a tím jejich aktivaci. Platí zde tedy jednoduchá (nepřímá) úměra - čím více nečistot, tím menší účinnost.
Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/prospesnost-hlivy-ustricne/

Jak vyrobit doma extrakt z hlívy ústřičné?

Zdroj líhu uvádím na stránce "Glukanové přípravky" a to na www.liho-blanice.cz (1 litr za 329,- Kč s DPH + poštovné). 96% líh je k dostání pouze v lékárně na předpis za cca 1200,- Kč s DPH za 1 kg, přičemž 80% koncentrace je dostatečná. Na 1 kg hlívy ústřičné použijte přibližně 0.7 l potravinářského lihu.
Potom houbu nakrájejte a naložte do alkoholu nejlépe do skleněné nádoby. Druhá možnost je nechat houbu zmrazit, rozmrazit (tím se naruší buněčné stěny obsahující betaglukany a další cenné látky) a opět nakrájet .... Ponechat v temnu při pokojové teplotě 1 - 2 měsíce. V případě zmrazení před naložením do líhu postačí 1 měsíc.
Slít a co nejvíce vylisovat, třeba přes čistou bavlnu. Alkohol můžete i nechat částečně odpařit. Při jakékoliv manipulaci nesmí přijít betaglukany do styku s kovem. Extrakt uchovávejte v lednici. Vyrobený produkt je určitě kvalitnější a tedy účinnější než nabízené výrobky z hlívy v prášku (v kapslích) od velkovýrobců s krásnými obaly a navíc levnější. Málokterý do nich dodává sušený extrakt po řízené extrakci.
Po vylisování (vymačkání) houbu můžete ještě zalít vodou, promíchat a znovu vylisovat. Tento produkt, ale dlouho neskladujte, protože má malý obsah alkoholu.

Aplikace
Pro prevenci doporučuji aplikaci 15 kapek 3x denně do vody 20 minut před jídlem. Pro nejlepší účinek 20 minut před i po nejezte, nekuřte, pouze můžete pít čistou pramenitou vodu maximálně mírně perlivou. V opačném případě 3x denně 1 cl. Na závadu není extrakt vypít samostatně a až poté vypít vodu. V případě radioterapie je účelné dávku zvýšit na 3x 2 cl minimálně 3 týdny před začátkem ozařování. Betaglukan není návykový.
Při výrobě a manipulaci s výsledným produktem nesmí beta-glukanový produkt přijít do styku s jakýmkoliv kovem (například kovová lžička). Doporučuji extrakt uchovávat v tmavém skle a pokud možno v lednici.
Ani při podávání velmi vysokých dávek b-1.3-d glukanu nebyly pozorovány negativní vedlejší účinky. Pro prevenci se doporučuje 100-300 mg betaglukanu (minimum je 2 mg na 1 kilo hmotnosti). Například při podpůrné onkologické léčbě lékaři v Japonsku a USA aplikují 1000-3000 mg glukanů denně.

Trojkombinace přírodních látek pro nejrychlejší posílení imunity, aneb už si nemusíte sami vyrábět extrakt z hlívy
(osobně jsem navrhl složení tohoto výrobku s cílem vyplnit tak mezeru na zdejším trhu. Tento produkt v užívání nemá prakticky omezení, protože ani jedna z přírodních látek jej nelimituje na rozdíl od třeba přidaného zinku. A ani chemický vitamín C nezatěžuje zbytečně imunitní systém. S tímto BetaGlukanem Superionherbs lze již aplikovat až 3 000 mg čistého betaglukanu denně při léčbě vážných nemocí jako například v Japonsku a USA. Navíc je pro Evropany historicky a geneticky biologicky nejblíže betaglukan z kvasinek, protože se v Evropě s pomocí kvasnic peče chleba tisíce let).
Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/prospesnost-hlivy-ustricne/

Terapeutické účinky hub, které nebyly podrobeny extrakci, jsou proto přinejlepším nepředvídatelné, ne-li zanedbatelné. Právě z toho důvodu také systémy tradiční medicíny, které mají léčivé houby ve svém repertoáru (například tradiční čínská medicína), používají tyto houby výhradně ve formě odvarů, čajů nebo polévek, a nikdy prostě sušené nebo v prášku, v tinkturách ani v syrové formě. Ve vědeckém výzkumu, který má pro marketing přípravků z hub klíčový význam, se používají vždy extrakty.

Postupy extrakce
Nejběžnější a nejlevnější metodou extrakce je extrakce horkou vodou: při ní horká voda „rozpustí“ chitin a uvolní biologicky aktivní složky, které jsou rozpustné ve vodě. Nejvyšší výtěžnosti biologicky aktivních látek se dosáhne při použití vysoké teploty ve spojení s vysokým tlakem (99–189 oC a tlak až 345 kilopascalů, aby se zamezilo rozpadu molekulární struktury biologicky aktivních složek). V případě sofistikovanějších přípravků z hub se jako druhý krok uplatní extrakce horkým etanolem. Jejím prostřednictvím se uvolní i látky nerozpustné ve vodě – použije-li se také tento krok, stanou se biologicky dostupnými prakticky všechny biologicky aktivní látky. To však nesmíme zaměňovat s alkoholovou tinkturou: když se do alkoholu pouze nasype houbový prášek, účinek nebude velký. Na rozdíl od celulózy (bylinné přípravky) se totiž chitin v alkoholu nerozkládá.
Tyto odborné znalosti většina spotřebitelů nemá. K dispozici je pouze etiketa s údaji o doplňku stravy a webová stránka nebo brožura plná propagačních tvrzení. Stručně řečeno: etiketě můžete věřit (přehánět nebo lhát se na ní ze zákona nesmí). Ve druhém případě jde ale převážně o marketingová tvrzení, která mohou být v různé míře pravdivá či nepravdivá.
Stoprocentně jisti, že jde o skutečný extrakt, si můžete být jen v případě, že etiketa obsahuje údaje například jako „30% polysacharidů“, „10 mg ergosterolu“ nebo „15% manitolu“. Obecná tvrzení typu „Obsahuje velké množství betaglukanů“, „Více než 200 fytonutrientů!“ či „Obsahuje PSP/PSK“ najdeme pouze na přípravcích, které nebyly vyrobeny extrakcí – na skutečných kvalitních extraktech jsou vždy uvedena přesná čísla. Jednak proto, že tam uvedena být mohou, ale také proto, že tak výrobky získávají jedinečný prodejní argument. Přípravky z hub vyrobené jinak než extrakcí se velmi obtížně analyzují.
Opravdu extrakt?
Kromě toho může být použití výrazu „extrakt“ nebo „výtažek“ velmi zavádějící. Autentické extrakty z hub jsou obvykle výsledkem extrakce za použití rozpouštědla (horké vody, případně také horkého etanolu). Biologicky aktivní látky se uvolní, rozředí a koncentrují v rozpouštědle a následně se izolují.
Na našem trhu můžete najít více „extraktů“, na kterých bývá uvedeno například „extrakt 10:1“. Taková informace je zavádějící, protože v podstatě označuje zmenšení množství či objemu usušením nebo zkoncentrováním.
Bez upřesnění obsahu biologicky aktivních látek, který je popsán výše, ji nelze považovat za údaj o síle/účinnosti přípravku.
V tomto konkrétním případě můžeme konstatovat, že např. 10:1 znamená, že jde jednoduše o usušenou houbu rozdrcenou na prášek: houby bývají přibližně z 90 % tvořeny vodou, takže dokonale usušená houba se zmenší na 10 % své původní hmotnosti. Podobný údaj o síle najdeme na všech bylinných tinkturách, ale houby nejsou byliny a na rozdíl od sušených bylin se nerozpouštějí v alkoholu ani studené vodě.
Jak postupovat při výběru přípravku

Produkt by měl být získán dvojitou extrakcí z těla zralé houby.

Produkt by měl obsahovat více než 30% polysacharidů (u cordycepsu pak 30% polysacharidů a více než 10% manitolu). Nerozhoduje poměr extrakce (např.10:1) ale vždy absolutní hodnota polysacharidů.

Velmi vhodnou alternativou je kombinovat extrakt z Reishi se spórovým práškem z Duawood Red Reishi. Tak se celkový účinek Reishi zesiluje..

Reishi by měla být pěstováná přirozeným způsobem tj. 12 měsíců na kmenech – Duanwood Red Reishi.

Rychlené houby mají nižší účinnost.

Cordyceps by měl být pěstován v podmínkách simulujících přirozené prostředí – vysokou nadmořskou výšku (tlak, teplota, vlhkost atd.)

Tobolky by měli obsahovat pouze čistý extrakt – bez plnidel a přídatných látek.



Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/prospesnost-hlivy-ustricne/
Naše společnost TEREZIA COMPANY nepoužívá extrakci z toho důvodu, že houby, které zpracováváme, v sobě přirozeně obsahují celou řadu aktivních látek v optimálním množství pro lidský organizmus.Extrakty získané z hlívy jsou pouhým sólistou, ale hlíva použitá vcelku je dobře sehraným symfonickým orchestrem
Extrakcí cíleně získáváme z některých hub konkrétní účinné látky, ale současně se tím i zbavujeme ostatních látek, které v sobě houby přirozeně obsahují. Například hlíva ústřičná je bohatým zdrojem betaglukanů, statinů, houbové vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Pokud získáme z houby pouhý glukan, zbavujeme se tím dalších látek, které působí v symbióze a mají daleko více účinků než jediná látka získaná extrakcí. Naše společnost využívá efekt symbiózy.http://www.terezia.eu/cz/clanek/proc_pouzivame_vzdy_cele_houby_a_ne_extrakty
Čím je HLÍVA prospěšná?
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná houba. Jako nezelený organizmus, což jsme i my lidé, přijímá ze zelených organizmů, tedy stromů, spoustu látek, které jsou pro její život potřebné a kterými nepohrdneme ani my, lidé. Navíc hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organizmu maximálně vyhovuje. Hlíva si bere živiny ze stromů a člověk si je může vzít z hlívy. Hlíva obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Hlíva obsahuje také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny a má příznivý vliv na peristaltiku střev.
Komu HLÍVA pomáhá?
Přírodní podpora správného fungování organizmu a doplnění potřebných látek k běžné stravě.
Vhodné užívat během rekonvalescence a pro získání vitality a energie.
Vhodné pro diabetiky, bezlepkovou dietu, těhotné a kojící ženy.
Musí se jíst HLÍVA každý den?
Ve chvíli, kdy ji přijímáte jako zdraví prospěšnou látku a nikoli jen jako houbovou pochoutku, měli byste ji skutečně jíst každý den. Výrobek z hlívy ústřičné ve formě kapslí je založený na čistém přírodním produktua je zároveň dostupný maminkám s malými dětmi i starým lidem. Při konkrétních potížích, ale i v případě preventivního užívání hlívy, je optimální ji užívat po dobu alespoň tří měsíců, při dávkování dvou kapslí denně.http://www.terezia.eu/cz/clanek/hliva_ustricna_a_jeji_ucinky_jako_zdravi_prospesne_houby
b
  • Glucan released during the fermentation [8]
  • Hot water
extraction is the most common extraction method ofb
  • Glucan. [8]
  • Alkali extraction (
Kao et al.,2012), ultrasound-assisted extraction (Du, Zhu,&Xu, 2014a),microwave-assisted extraction (Ookushi, Sakamoto,&Azuma,2006), enzyme as elicitors extraction (Park, Ka,&Ryu, 2014) andacidic extraction (Park et al., 2001). [8]
  • Accelerated
solvent extraction (Du et al., 2014a) and superheated waterextraction (Adachi, Kowhakul, Masamoto,&Shigematsu, 2013)areuseful in mediating associated extraction problems along withincreased yields. [8]
  • Solubility of
b
  • Glucan in
hot water and in alkaline solutions, separation of the dissolvedproteins by isoelectric precipitation, and precipitation of theb
glucan by ammonium sulfate, 2-propanol, or ethanol [7]
  • Repeated pre-
cipitations and enzymatic hydrolysis of residual starch are used infurther purification, and a purity of 99% has been reached [8]Extraction in hot or boiling water is the most common andconvenient method for extracting water-soluble fungal poly-saccharides (Yan, Wang,&Wu, 2014).Bhanja et al. (2014)extractedand isolated two water-insoluble glucans from the fruiting bodiesof mushroomRamaria botrytisstudies, the structure of the linear (1/3)-a
D
  • Glucan and non-
linearb
  • (1
/3)-D
  • Glucan branched at
O
  • 6 were established. Len-
tinan was extracted and isolated from the fruiting body ofLentinusedodesusing fractional precipitation with ethanol, fractional solu-bilization with acetic acid, and diethylaminoethyl cellulose columnchromatography (Chihara, 2001).Kim, Kim, Choi, and Lee (2005)extractedb
  • Glucan from the fruiting bodies of
Agaricus blazeius-ing hot water with 3 h. The crudeb
  • Glucan extracts were applied to
Sephadex G-50 column and Sephadex A-25 column for purification.Kumari, Survase, and Singhal (2008)optimized the schizophyllanproduction from the fruiting body ofSchizophyllum communeusingone factor at a time method and response surface method. Themaximum production of schizophyllan was attained from an initialvalue of 1.06 g L1to 8.06 g L1Kao et al. (2012)hadsuccessfully isolatedb
  • Glucan, in high yields, from the waste res-
idue of fruiting bodies ofGanoderma lucidumfied theb
glucan by Sephadex G-15 gel-filtration chromatography.Cameliniet al. (2005)extractedb
  • Glucan from basidiomycete
Agaricus bra-siliensisin different maturity stages of fruiting body with boiling


  • In the initial step dried mushroom powder or mycelium is repeatedly heated in 80%
ethanol to extract and eliminate low molecular weight substances. Crude fractions 1, 11and 111 are obtained from the remaining ethanol extract residue by extraction with water(100oC, 3h), 1% ammonium oxalate (100oC, 6h) and 5% sodium hydroxide (80oC, 6h) inthat order (Fig. 2). Further purification of the polysaccharides are achieved by acombination of techniques including ethanol concentration, fractional precipitation, acidicprecipitation with acetic acid, ion-exchange chromatography, gel filtration and affinitychromatography (Fig. 3).There is a growing interest in increasing the activity of medicinal mushroompolysaccharides by various chemical modific [9]
  • Hile water-soluble
ß
  • D-glucans are widely distributed in mushroom species,
many species also containß
  • D-glucans with heterosaccharide chains of xylose,
mannose, galactose and uronic acid which can be extracted by salt and alkalitreatments. Other species can contain polysaccharide-peptides or glycoproteinswhich are polypeptide chains or small proteins to which polysaccharideß
  • D-glucan
chains are stably attached (Boldizsaret al

Extraction ofßßßßß
  • Glucan from various mushrooms
ß
  • Glucan was extracted from the various mushrooms following the method of Smiderle
et alA. bisporus, P. ostreatusand

C. atramentariuswere collected washed with distilled water, sliced and then dried in anoven at 30 oC for 24 hours. The dried mushrooms were milled and submitted to successive cold and hot aqueous extraction,successively for 6h (×3:1,000 ml each).The cold extraction was performed aiming to separate other compounds, such asphenols, heteropolysaccharides, and glycogen. The hot aqueous extracts from each mushroom were evaporated to a smallvolume and the polysaccharides were precipitated by addition to excess ethanol (3:1;v/v) and centrifuged at 10,000 rpm,at 10 oC, for 20 min. The sediment was dialyzed against distilled water for 24 (12-14 kDa cut off), concentrated underreduced pressure and freeze dried. The purification was performed by freeze thawing process [10]. The recoveredfraction were dissolved in water and the solutions were submitted to freeze and thaw slowly untill complete separation ofsoluble and insoluble polysaccharides. The precipitates, obtained after centrifugation (10,000 rpm at 4 oC, for 20 min),were treated with dimethyl sulfoxide (50 ml), for 2h, at 60 oC, dialyzed against tap water for 24 and then resubmitted to thefreeze-thawing process, giving rise to soluble fractions ofß

  • D-glucans http://wsmbmp.org/1/25.pdf


Functional properties of various fungalßßßßß
  • Glucan
Various functional properties ofß
  • Glucan are studied such as swelling power, fat binding capacity, emulsifying capacity and
stability, foaming capacity and stability, bile acid binding capacity were studied.Swelling power:The swelling power was determined according to the method described by Baeet al.,

[15]. A mixtureof 0.3 g of sample and 10 ml of distilled water was placed in a shaking water bath at 70oC for 10 min, then transferred toa boiling water bath. After boiling for 10 min, the tubes were cooled with tap water for 5 min and centrifuged at 1700g for4 min. Swelling power was expressed as the ratio of wet sediment weight to dry sample weight.Fat Binding Capacity:In-vitro

Fat-binding capacity was determined according to the method reported by Lin andHumbert [16].

  • Glucan samples (0.2 g) were dispersed in soy oil (10 ml), and the mixtures were placed at room
temperature ambient conditions for 1 h and agitated on a vortex mixer every 15 min. After centrifugation at 1600g for 20min, the supernatant was decanted and the residue was weighed. The fat absorption was obtained from the amount of soyoil bound to 1 g of dry sample.Emulsifying properties:

1% sample was homogenized with 5 ml of refined oil. The emulsions were then centrifuged at1100 g for 5 min (5810, Eppendorf, Hamburg, Germany). Subsequently the height of the emulsified layer and the totalcontents in the tube were determined. The emulsion capacity was obtained through the following calculation.Emulsion capacity (%) = (Height of the emulsified layer/ Total height of tube contents )× 100Emulsion stability was evaluated by heating the emulsion for 30 min at 80oC and centrifuging for 5 min at 1100 g.Emulsion Stability (%) = (height of the emulsified layer after heating/ height of emulsified layer before heating) ×100Foaming capacity and Stability:Aqueous dispersions (2% w/v db) of the sample were homogenized in a high speedhomogenizer (Remi Instruments Division, Vasai, India) at 10,000 rpm for 1 min.Foaming capacity was calculated as the per cent increase in volume of the sample dispersion. The foam stability wasdetermined by measuring the foam volume with time and computing half-life.Foaming capacity (%) = (volume after whipping – volume before whipping)/ ×100(Volume before whipping)Foam stability (%) = foam stability after standing time (60 min)/ ×100

Initial foam volume

Http://wsmbmp.org/1/25.pdf




If you use a high speed blender and lyse the cells, then you can release the nutrients contained within the mushrooms, but you won't destroy the resident toxins. For instance, two oyster mushrooms, the King Oyster (Pleurotus eryngii) and the common Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) contain toxins which are quickly broken down with heat. Hemolysin and ostreolysin are two blood cell-destroying toxins. Consuming these mushrooms raw, even though you have put them through a blender, means these toxins are still present. Make sure your mushrooms and mushroom supplements are cooked - consumng them raw puts you into the danger zone. I am especially concerned about companies selling raw mushroom powders - in fact, be sure to check the ingredients. Some companies are selling raw King Oyster mushrooms, apparently unaware of the science showing the dangers of the heat sensitive hemolysin andostreolysin! Yikes! http://www.fungi.net/blog/experiment-edible-mushroom



ApplicationsOyster mushrooms are best eaten cooked. Up to 10% of the population could have a slight allergic reaction to eating the fungus raw. Cook the tender parts of the Oyster mushroom and save the stem (if present) and any tough parts for vegetable stock. They cook relatively quickly, so add Oyster mushrooms towards the end of the cooking process. Oyster mushrooms pair well with seafood and white meats. The Oyster mushroom's meaty texture lends well to frying, stir-fry, and braising. Substitute Oyster mushrooms for the real thing in a mock-Oysters Rockefeller. Pair with other mushrooms, such as shiitake or chantrelle for a wild mushroom risotto or pasta. As they are extremely perishable, use Oyster mushrooms as soon as possible for optimum flavor and quality. Do not wash mushrooms until just before use. To preserve, sauté with butter or oil and freeze. Oyster mushrooms dehydrate rapidly and can be used in their dry state without re-hydrating.http://www.specialtyproduce.com/produce/Oyster_Mushrooms_703.php

The oyster mushroom is frequently used in Japanese, Korean and Chinese cookery as a delicacy. It is frequently served on its own, in soups, stuffed, or in stir-fry recipes with soy sauce. Oyster mushrooms are sometimes made into a sauce, used in Asian cooking, which is similar to oyster sauce. The mushroom's taste has been described as mild with a slight odor similar to anise. The oyster mushroom is best when picked young; as the mushroom ages, the flesh becomes tough and the flavor becomes acrid and unpleasant.
Oyster mushrooms are widely cultivated and used in Kerala, India where a wide variety of dishes are prepared from them. Oyster mushrooms are mainly cultivated in large clear polyethylene bags with buns of hay layered in the bags, and spawn sown between the layers.
Oyster mushrooms are also used in the Czech and Slovak contemporary cuisine in soups and stews in a similar fashion to meat.[9]
Oyster mushrooms contain small amounts of arabitol, a sugar alcohol, which may cause gastrointestinal upset in some people. https://en.wikipedia.org/wiki/Pleurotus_ostreatus

Délka expozice: 1/25 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:12:20 14:25:22
Blesk: ne
Délka expozice: 1/25 s
Clona: 1.9
Čas focení: 2016:12:20 14:25:33
Blesk: ne
Délka expozice: 1/50 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:11:03 13:11:50
Blesk: ano (9)
Délka expozice: 1/50 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:11:03 13:15:56
Blesk: ano (9)
Délka expozice: 1/50 s
Clona: 3.5
Čas focení: 2012:11:03 13:16:05
Blesk: ano (9)
Délka expozice: 1/50 s
Clona: 4.2
Čas focení: 2012:11:03 13:16:39
Blesk: ano (9)
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 8. 11. 2012 0:16:48
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail