Jahoda lesní
-Jahoda lesní nebo měsíční (lat. Fragaria vesca semperflorens) čeledi růžovitých (lat. Rosaceae)
- Vytrvalá rostlina
Podmínky
- úrodná půda
- Dostatek slunce, ev. mírný stín
- Lze je pěstovat v okrasném záhonku, v závěsném košíku, v truhlíku nebo v květináči za oknem [1]
- Půda by měla být samozřejmě kyselejší, jahodníky snesou i velmi kyselou půdu, humóznější a přiměřeně vlhká. [2]
- V polostínu plodí celé léto, ve stínu málo [2]
- Na zahradě se chovají jako luxusní plevel [2]
- Středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5 [4]
- Nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody [4]
- -S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté [4]
- Ideálně plně osluněné
- -dobře dozrávaly [4]
- -po ranní rose rychle osychaly a neplesnivěly [4]
Výsadba
- Nejlépe v průběhu května – června [3]
- Během zimy před výsadbou zapracujeme do půdy vyzrálý hnůj nebo kompost
- Asi jeden kbelík na metr čtvereční [1]
- Sazeničky sázíme ve sponu (ve vzajemne vzdalenosti) 30x30 cm
- V květnu kvést a hrozí jim nebezpečí jarních mrazíků, chráníme je krytem [2]
- Půdu udržujeme stále vlhkou [1]
- Při brzkém vysévání však mohou nastat problémy pro nedostatek světla při klíčení. Semenáčky se mohou příliš vytahovat. [5]
- Až když mají mladé rostlinky pět až deset listů [5]
- Počkejte proto s vysazováním sazenic na první květ a zajistěte, abyste měli v bedýnce vždy alespoň jednu rostlinu s květem, který tvoří pyl, tedy ze kterého se doslova práší. [5]
- Vysazujeme je do vlhké půdy ráno nebo večer, kdy nepálí slunce. Vytvoříme mělkou jamku, sazenici vložíme tak, aby byl srdéčko bylo nad zemí, zahrneme zeminou a mírně přitiskneme. [6]
Ze semen
- Vyséváme do květináčků nebo sadbovačů s výsevním substrátem začátkem podzimu [1]
- Velice drobnými semínky lehce posypeme povrch půdy, zasypeme je vrstvičkou substrátu, který mírně přitlačíme [1]
- Než semínka vzejdou, sadbovače zakryjeme sklem a papírem [1]
- Semena jahod sázíme mělce a překryjeme je jen tenkou lehkou vrstvou zeminy, následně je ještě překryjeme papírem [3]
- -udržujte stále vlhké [5]
- Klíčí při teplotě 18-20 ° C [3]
- Než rostlinka vytvoří alespoň tři pravé lístky uběhne zhruba 10 týdnů [3]
- Klíčení neprobíhá úplně současně, ale koncem října by semenáčky měly být připraveny k přepíchání do sadbového substrátu. [1]
- Necháme je přezimovat ve studeném skleníku nebo v pařeništi [1]
- Ven na záhon je přesadíme koncem jara [1]
- Semena si nejprve předpěstujeme v pařeništi, ideálně v průběhu února až dubna [3]
- Semínka lze také vysévat do květináčů pod sklo od konce zimy do poloviny jara [1]
- Vysazovat sazeničky od konce jara do časného léta [1]
- Vzrůst sazenic ze semen trvá přibližně tři měsíce. Můžete to zkusit ve skleníku, ale i uvnitř na okenním parapetu. [5]
- Semeno jahod klíčí dva až tři týdny, přičemž potřebuje teplotu alespoň 20 stupňů. Růst semenáčků je zpočátku pomalý, rychleji začnou růst až když mají dva až tři pravé listy. Mladé rostliny z výsevů dvakrát přesaďte, poprvé za čtyři až šest týdnů od vyklíčení. [5]
Hnojení
- Po dvou týdnech sazenice přihnojíme hnojivy typu NPK či cererit. [6]
- Rostliny mělce okopáváme, mulčujeme a podle potřeby zavlažujeme. [6]
- Po nasazení plodů přihnojujeme přípravky s vyšším obsahem draslíku. [5]
- Nejvhodnější teplota pro růst se pohybuje mezi 16 až 18 oC [5]
- V době kvetení a plodnosti by se teplota měla pohybovat kolem 20 oC i více [5]
- Zralé plody odštipujeme nebo odstřihujeme i se stopkou. Sklízíme ráno, kdy ještě není horko. [6]
- Po sklizní odstraníme staré listí i podestýlku, jahody okopáme, odstraníme šlahouny s vyvíjejícími se mladými rostlinkami, neboť berou mateční rostlině energii (můžeme je využít k množení), a záhon pohnojíme. [6]
Množení
- Odnož odstřihneme až když zakoření. [6]
- Vyvinutá sazenice by měla mít 3 až 4 listy, hustý svazek kořenů dlouhých nejméně 4 až 6 cm a silný kořenový krček. [6]
- Sadba příliš vytáhlá nebo naopak drobná a slabá není vhodná. [6]
- Kořínky musí být světlé až světle hnědé. [6]
- Na každém takovém šlahounu se každoročně tvoří tři až pět nových listových růžic, které do okolní půdy zakořeňují. [6]
- Při množení si vybereme nejsilnější rostliny, které bývají nejblíže k matečné rostlině.
- Většinou již bývají začátkem září dobře zakořeněné. [6]
- Vyryjeme je a šlahoun odstřihneme tak, aby zůstaly asi třícentimetrové konce. [6]
Přezimování
- Na záhoně bez problémů
- V truhlících nebo jiných nádobách, zakryjte je během silných mrazů chvojím
- Proti promrznutí je lepší izolovat i stěny a dno bedýnek [5]
- Nejčastější příčinou úhynu jahod v průběhu zimy je vyschnutí [5]
- Dostatek sněhu na bedýnce tepelně izoluje a současně při oblevě dodá vodu [5]
Využití
Mladé lístky
- Listy dokonale vysušíme v sušárně, v dobře větrané místnosti nebo při teplotě do 40 ° C
- Pozor, aby listy nezačali vadnout [3]
- - vytvářejí toxin, který jinak sušením mizí [3]
- Mají vysoký obsah vitaminu C [3]
- Vysušené jsou mírně hořké a nevoní [3]
Usušené listy jahody
- Obsahují silici, třísloviny, cukr, vitamín C, soli aj
- Stahující a svíravé účinky
- Bylinkový čaj
- -Listy rozšiřují cévy, snižuje krevní tlak při hypertonii, zpomaluje rytmus srdce [3]
- -zesiluje stahy děložního svalstva [3]
- -podporují látkovou výměnu [3]
- -močopudný a protizánětlivý účinek [3]
- -působí proti kožním vyrážkám [3]
Pomleté listy jahody lesní
- Můžeme použít i na dochucení masa [3]
- V lidovém léčitelství se používají listy jahody při nachlazení, bolestech hlavy, hemoroidech a při léčbě ran formou obkladů [3]
Příprava čaje z listů jahody lesní (zahradní):
- 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaných listů [3]
- Zalijeme 500ml vroucí vody [3]
- Směs vaříme cca 3 minuty [3]
- Odstavíme ji a necháme louhovat dalších 20 minut [3]
- Takto připravený odvar scedíme [3]
- Užíváme 3x denně v množství 100ml čtvrt hodinu před jídlem [3]
- Lze užívat i preventivně [3]
Čerstvý plod jahody
- 9% fruktózy a glukózy [3]
- Kyselinu citrónovou, kyselinu jablečnou [3]
- Třísloviny, pektiny, antokyanové sloučeniny, flavony [3]
- Vitaminy skupiny B a C, karoten [3]
- éterický olej, aromatické estery, soli fosforu [3]
- měď, železo, mangan, chrom aj. [3]
- Doporučuje se při močových kamenech, ateroskleróze, hysterii, žaludečních a dvanáctníkových vředech a při dně [3]
- V lidovém léčitelství plody přidány do nápoje pomáhají snížit horečku [3]
- Slisované plody jahod
- -i na odstranění zubního kamene nebo povlaků v ústní dutině [3]
- - -působit cca 5 minut, pak opláchneme teplou vodou s přidáním jedlé sody [3]
- Hojení mírných popálenin po nadměrném slunění
- -jahody nakrájíme na tenké plátky a přiložíme je na umytou pokožku obličeje [3]
- Šťáva z lesní jahody pomůže I k zesvětlení pih [3]
Literatura:
[1] www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/lesni-jahody-zdrave-mlsani-a-pestovani-na-zahrade/
[2] www.zahrada.cz/forum/drobne-ovoce/pestovani-lesnich-jahod-na-zahrade-228585/?kotva=pestovani-lesnich-jahod-na-zahrade-228624
[3] www.semena-rostliny.cz/blog/107-lesni-jahody-primo-ze-zahrady
[4] hobby.idnes.cz/jahody-pestovani-0e5-/hobby-zahrada.aspx?c=A130527_100725_hobby-zahrada_mce
[5] http://www.pestujme.cz/vyzkousejte-jahody-ze-semen/
[6] http://www.zahradaapriroda.cz/zahradni-jahody-pestovani-a-vysadba/