MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Růst a vývoj kokosového ořechu

Zrání kokosu

  • Local Solomon Islanders describe six stages of coconut development:

Kabuaro

  • Immature
  • Contains less "meat" or endosperm and is mostly fluid

Leuleu

  • More mature meat

Bulo

  • More mature meat

Zokelebuol

  • More mature meat
  • Best to eat

Rauka

  • Meat thickens
    • Becomes tougher

Kopa

  • Most mature coconut
  • Meat thickens
    • Becomes tougher [1]


Růst

  • Fruits take about one year for the entire development
  • First, the husk and shell grow
    • Cavity of embryosac enlarges considerably
      • Cavity is filled with liquid

After cca 4 months

  • Husk and shell become thicker

Cca 6 měs.

  • The solid endosperm begins to form against the inner wall of the cavity
  • This first layer is thin and gelatinous.

Cca 8 měs.

  • Soft white endocarp becomes hard and dark brown

12 měs.

  • The fruit becomes mature (Ohler, 1999)
  • Mature coconut (MC) fruit contains
    • 35% husk (fibrous coat of fruit)
    • 12% shell (inner hard coat of fruit)
    • 28% meat (solid endosperm)
    • 25% water (liquid endosperm) ( Grimwood, 1975) [30]
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 23. 4. 2019 0:22:25
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail