MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Solanum Melongena L. - Lilek jedlý, lilek vejcoplodý, patlažán, baklažán, turecké rajče - Aubergine, eggplant, nightshade

Charakteristika

  • Dužnatý plod dlouhý 15 až 30 cm
  • Podlouhle vejčitý
  • Až 1 kg
  • Vytrvalá rostlina
  • Jako jednoletka pro plody (bobule)
  • Choulostivá

Historie

  • První pěstovali baklažán Číňané v 5. století př. n. l.
  • V Indii se pěstuje po staletí
  • Staří Řekové a Římané jej neznali
  • Maurští nájezdníci jej přinesli do Španělska
    • Později Španělé do Nového světa

Složení

  • 3 % uhlovodíků
  • 1 % bílkovin
  • Velké plody obsahují hořké látky

Recepty

Odstranění hořkosti

  • Nakrájet na plátky a osolit
  • Nechat cca 30 minut
  • Pak opláchnout
  • Vysušit ubrouskem / utěrkou a co nejdříve zpracovat
  • Ev. řeznou plochu potřít citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
    • ochrana proti oxidaci ?

Slupka

  • Vždy odstraňte hořkou slupku
  • Obashuje látky dráždící sliznice!

Vaření

  • Se polévky, kaše

Musaka

  • Z mletého masa a baklažánu

Dušení

  • Malé plody v kokosovém mléce s vonným kořením
  • Baklažány po aténsku

Ratatouille

  • Baklažán, česnek, papriky, cukety a cibule
  • Dušené na olivovém oleji
  • Ochuceno koriandrem

Nadívání

  • Nadívaný lilek

Nakládání

Smažit

  • Na másle
  • Východní odrůdy mají nasládlou chuť - rychle osmažit
  • Lilek v těstíčku
  • Smažený lilek

Grilování

  • Pokapané olivovým olejem

Opékání

  • Pokapané olivovým olejem
  • Dužině dodává kořeněnou chuť
  • Baklažány na smetaně
  • Baklažány po parmsku
  • Baklažány s jogurtovou omáčkou
  • Pečený lilek
  • Tatarák z lilků

Literatura:
[1] Gastro slovník: Lilek. URL < www.receptyonline.cz/gastro-slovnik.php?q=lilek&ok=OK >.

.l.jpg

Délka expozice: 1/50 s
Clona: 4.2
Čas focení: 2011:11:02 14:47:59
Blesk: ano (9)
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 6. 7. 2012 23:11:45
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail