MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Polévky - receptury

Polévka brokolicová

  • 50g brokolice, sůl, voda
  • 5g máslo
  • 10g mouka hladká
  • 1/16 l mléko
  • Muškátový květ mletý

Poznámky

Varianta A

  • 1. Bešamel (jížka s mlékem) - min. na 10 min. varu
  • 2. + brokolice ke konci

Varianta B

  • 1. uvařit brokolici ve vodě
  • 2. přidat hotovou jížku s mlékem (bešamel)
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019



Bujón

  • Nejčastěji se tím myslí voda z vyvařeného hovězího masa a nic jiného

Polévka:

  • 50 g čočka – namočit předem, voda
  • 1/3 l voda
  • 5 g olej
  • 10 g cibule
  • 20g párek
  • 5 g mouka hladká
  • Sůl, majoránka, česnek
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka

  • 1/3 l vývar hovězí, sůl
  • 10 g mrkev
  • 10 g celer
  • 10 g petržel
  • 10 g květák
  • 10 g hrášek mražený
Strouhání do polévky:
  • 1/5 ks vejce
  • 20 g mouka hrubá
Hovězí maso:
  • 80g hovězí maso přední b.k

Poznámky

  • Do studené vody se dává jenom maso na vývar
  • 1. vařit voda + sůl + maso na 45 min.
  • 2. přidá se kořenová zelenina a koření
  • 3. vzniklá polévka
    • Odebere se kus vývaru na omáčku
    • Ze zbytku se dělá polévka:
      • 4. přidáme strouhání (10 min. var minimálně)
      • 5. přidáme zeleninu (min. 5 min.)

Strouhání

  • 1.vál s moukou
  • 2. do kráteru vejce
  • 3. hutný tuhý bochan - necháme zaschnout
  • 4. strouháme - opět se nechá proschnout
  • 5. vhodíme do polévky (var. min. 10 minut) - tedy dříve než zeleninu, aby ta nebyla převařená
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka hrášková

  • 50g máslo
  • 50 g mouka hladká, sůl
  • 700g hrášek mražený
  • Muškátový květ (oříšek) mletý
  • 5 ks rohlík – vložka do polévky
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka kulajda - žampiónová

  • 1/3l voda, sůl, kmín drcený
  • 50g brambory
  • 1/8l smetana kysaná
  • 10g mouka hladká
  • 20g žampiony čerstvé
  • 5g máslo
  • 20g kopr sterilovaný
  • 1 ks vejce

Poznámky

  • 1. brambory omýt, oloupat jinde
  • 2. brambory nakrájet na malé kostičky
  • 3. brambory dát vařit do horké slané vody s kmínem
  • 4. a) přidáme jížku, kterou pak zředíme vývarem z brambor
  • 4. b) hladkou mouku rozmícháme v mléce = uděláme zálivku (Ameriku) a to pak vlijeme do vývaru z brambor
  • 5. přidáme nakrájené houby - z hyg. nařízení čerstvé houby musíme loupat
  • 6. vejce nakonec - 5 min. varu min.
    • A nakonec přidáme zákys / smetanu a tím to dozahustíme a zjemníme (pro pacienty ještě 5 min. vaříme každou přidanou věc)
    • Nebo nakonec kousek másla = šetřící dieta (máslo nesmí projít varem)
  • 7. dochutit - ocet, cukr ?
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka z kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky

  • 1/3 kuřecí vývar
  • 30 g zelenina kořenová, sůl
  • Zelená petrželka
Knedlíčky :
  • 30 g játra
  • 1/5 ks vejce, sůl
  • Pepř černý mletý, majoránka, česnek
  • 10 g strouhanka

Poznámky

  • 1.vývar = vyvařená voda z masa
  • 2. rozsekat játra a namixovat
  • 3. smíchat s vejci (rozklepnuté mimo prostory vaření)
  • 4. ochutit pepřem, majoránkou, česnekem
  • 5. zahustit strouhankou
  • 6. dělat kuličky - pozor nabydou - nedělat moc velké
  • 7. vložit do vřícího vývaru
  • 8. po cca 20 min. přidat nudle či zeleninu na zahuštění aj. / nechat bez
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka

  • Co se vařilo ve vodě, tam smí zůstat
  • Ještě se může přidávat lecos na zahuštění

Polévka pórková

  • 50 g pór, voda, sůl
  • 5 g máslo
  • 5 g mouka hladká
  • 1/32 l mléko – dle potřeby
  • Muškátový květ mletý
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Polévka rybí:

  • 120g filé treska mražená
  • 10g mrkev
  • 10g celer
  • 10g petržel
  • 5g máslo (+olej)
  • 10g mouka hladká
  • Muškátový květ mletý
  • Vložka do polévky:
  • 20g houska -opečená
  • 5g máslo

Poznámky

  • 1. dá se vařit voda + sůl
  • Máslo - a olej se tradičně kombinuje při přípravě ryb
  • Maso se dá do polévky až bude vřít
  • Déle se bude vařit zelenina než ryba
A) 1. jíška
  • 2. zalít vodou a v tom uvařit zeleninu a pak file
B) Bez jíšky
  • Rozvařit filé
  • Rozmixovaná zelenina

Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Vývar

  • voda od vařeného masa ev. i zeleniny
  • 1. maso dát vařit do studené vody + ev. koření + ev. cibule
    • Bobkový list, nové koření, pepř

Polévka zeleninová

  • 1/3 l voda, sůl
  • 50g polévková zelenina
  • 10g těstoviny polévkové
  • 5 g máslo
  • Zelená petrželka/ pažitka
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 25. 11. 2019 10:52:54
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail