MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Sladké pokrmy - receptury

Palačinky :

  • 1/4 l mléka
  • 100 g mouka polohrubá
  • 1 ks vejce, sůl
  • 30 g olej
  • 125g tvaroh měkký
  • 50g cukr moučka
  • 30g rozinky
  • 15g máslo – forma (zapékací mísa)
  • 1ks vejce
  • 1/8l mléko
  • 20g cukr moučka
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Žemlovka:

  • 1ks veka (ještě lépe stará vánočka)
  • 1/4ks mléko
  • 30g cukr krupice (
    Jablíčka a hrozinky se skořicí jsou většinou dost sladká sama o sobě, cukr považuji za zcela zbytečné přežírání se sacharidy. Dá se ev. obohatit ještě sladší hruštičkou.)
  • 250g tvaroh měkký
  • 40g cukr krupice(
    zbytečné), skořice mletá
  • 600g jablka, skořice mletá
  • 50g rozinky
  • 2ks vejce (
    Pokud mi má jít o výživovou hodnotu, urychlení hojení a regenerace či akutního zánětu, tak tam bych tam vajec vpravila víc.)
  • 1/4 l mléka
  • 10g Hera- forma
  • 10g cukr moučka- posyp

Poznámky

  • 1. veka nasáknout mlékem v míse (lze tam přidat i vejce - žloutek)
  • 2. vymazat skleněnou formu máslem
  • 3. skládat nasáklou veku na dno
  • 4. vložit směs tvarohu + skořice + cukr + strouhaná jablka
  • 5. další vrstvy namočené veky ev. 4. a opakovat
  • 6. zbytek vejce žloutku s mlékem na namáčení veky lze nalít na horní vrstvu žemlovky
  • 7. z bílku lze ušlehat sníh a ten dát navrch a nechat zapéct jako pěnu - prý má zhnědnout při 180°C
  • 8. nahoru prý má ještě přijít prý cukr moučka (
    u mne doma ani omylem)
Tak tuhle zhovadilost v podobě toxického ničení bílkovin a cholesterolu vaječného žloutku, která má být údajně dobrá, bych si fakt odpustila, obzvláště při vaření nemocným lidem...
Pokud bych použila vejce, tak by bylo rozmíchané s tvarohem a schované uvnitř žemlovky a chráněné proti přístupu vzduchu a ještě třeba jablkem před případnou oxidací. Žemlovku bych dělala ve skle - přiklopenou a na nižší teploty delší dobu a sotva by to začalo někde lehce hnědnout, mělo by to být hotové a žádné hrůzy do hnědava.

Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 25. 11. 2019 10:53:58
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail