MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Zahušťování pokrmů

Bramborami


Zahušťování

  • Zahušťovat by se mělo co nejméně
    • Je vhodnější nechat pokrmům základní chuť [1]
  • Zahušťují se
    • Polévky,
    • Omáčky,
    • Masové šťávy,
    • Dušené zeleniny,
    • Pomazánky
    • Alternativní směsi na raw sladkosti, když tam nechceme dávat mouku nebo vejce


Literatura

[1] Podklady ke studiu Nutriční terapeut, vyšší odborná škola 5. května, autor neznámý, předmět ZPP - bezpečnost stravovacích provozů, Brambory, r. 2019, zimní semestr

Luštěninami


Moukou

Zaprášením:

  • Prosátou moukou do vydušeného tuku
  • Osmahne se a promíchá s tekutinou
  • Provaří alespoň 20 minut [1]

Moukou opraženou na sucho

  • Opraženou mouku necháme vychladnout
  • Poté rozmícháme se studenou vodou, mlékem, smetanou a provaříme
  • Pražením mouky:
    • Ze škrobu vzniká dextrin
      • Je lépe stravitelný [1]
    • lepek ztrácí schopnost bobtnání [1]
  • Vznikají také produkty hnědnutí a akrylamid

Zálivkou:

  • Mouka se rozmíchá v tekutině a provaří [1]

Jíškou:

  • Do rozehřátého tuku se přidá hladká mouka
  • Mírně se osmaží
    • Podle zabarvení ji dělíme do 3 stupňů [1]
      • Ta nejtmavší obsahuje nejvíce produktů hnědnutí a akrylamidu - prostě mňamka co nemá se zdravím nic společného

Dietní jíška

  • Opraží se mouka a v ní se rozpustí tuk (ne naopak) [1]
    • O něco méně tepelně poškozený tuk v celkově menším množství

Obilovinami


Škroby

  • Kyselý, ovocné omáčky
  • škrob se rozmíchá ve studené vodě
  • Pak se prováří 2 minuty [1]

Solamylem – škrobová moučka

Maizena - kukuřičný škrob


Strouhaným pečivem

  • Chlebem
  • Strouhanou houskou
  • Perníkem
  • Piškotami [1]

Zeleninou

  • Vařenou lisovanou potravinou

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 23. 9. 2019 20:18:33
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail