MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Zákusky - receptury

Banánová bábovka:

  • 230 g Hera
  • 230 g cukr krupice
  • 4 ks žloutek
  • 3 ks banán – nastrouhat
  • 230g mouka polohrubá
  • 4 ks bílek - sníh
  • 20 g Hera - forma
  • 20 g kokos strouhaný
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Jablečné pyré

  • 150 g jablka, voda
  • 10 g cukr krupice
  • 20g citrón - šťáva

Poznámky

  • Jablka se rozmixují - vaří, dusí v kastrolu
  • Po vychladnutí se přidá citronová šťáva
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019




Jablko v krému

  • 1 ks jablka, voda
  • 30 g džem

Poznámky

  • Vydlabané omyté jablko ve slupce se naplní džemem a upeče se v troubě na 180 °C z obou stran
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Jablkové řezy z bramborového těsta

  • 100 g máslo
  • 100 g cukr moučka
  • 2 ks vejce
  • Sůl
  • 240 g brambory č.v. vařené
  • 300 g mouka polohrubá
  • 1/2 ks PDP
  • 80 g mouka hladká – vál
  • 40 g máslo – plech
Náplň
  • 40 g strouhanka
  • 1000 g jablka
  • 60 g cukru krupice, skořice mletá
  • 60 g rozinky
  • 40 g máslo – pokapání
  • 20 g cukru moučka – sypání
  • 1 ks vejce - potření

Poznámky

  • 1. brambory vařené ve slupce, následně vychladnout a oloupat,
  • 2. na vál nastrouhat / prolisovat brambory
  • 3. utřít máslo s cukrem moučka šlehačem - "pěna"
  • 4. vmíchat cukr s máslem do brambor
  • 5. měchačkou vmíchat vejce (ne šlehačem, těsto by prý méně drželo pohromadě)
  • 6. vsype se polohrubá mouka s práškem do pečiva (prášek prý lépe funguje, když je s moukou)
  • 7. bochan těsta dáme do pytlíku a do lednice zchladnout (ruce rozpouští máslo a těsto je pak moc řídké a hodně lepí)
    • Výše uvedená gramáž vedla k moc řídkému těstu, museli jsme i po zchladnutí stejně dosypat 100g polohrubé mouky
  • 8. bochan se rozdělí na 2 kusy ze kterých se udělají 2 placky
  • 9. vysypání plechu dostatkem mouky
  • 10. umístění první placky na plech
    • Propíchání zlepší propečení
  • 11. spodní placka na plechu na 15 min. do ideálně horkovzdušné trouby na 180°C
  • 12. vyndat a rozprostříd na ni strouhaná jablka se skořicí a cukrem
    • pro údajné zlepšení chuti nebo snad nějaké výživové hodnoty na to někdo ještě nakydá osmaženou strouhanku (!!!)
  • 13. aplikovat 2. placku těsta na plech - přikrýt jablečnou náplň
  • 14. opět do trouby na dopočení
  • 15. potřít vejcem - žloutkem povrch, aby se to lesklo
    • Tuhle toxickou hrůzu s poničením všech živin vejce vysokou teplotou a oxidací za vzniku zoxidovaného cholesterolu aj. defacto jedovatých toxinů si také odpustím. Tím ať si "léčí" své pacienty...
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Kynutý koláč:

  • 300g mouka polohrubá
  • 20g droždí čerstvé
  • 50g cukr krupice
  • 50g Hera
  • 1ks vejce
  • 200 ml mléko (dle potřeby i víc)
  • 30g Hera - forma
  • 700ml kompot švestkový

Posypka:

  • 40g Hera
  • 40g cukr krupice
  • 60g mouka hrubá

Poznámky

  • 1. kvásek
    • Vlažné mléko, cukr, droždí (a někdy i mouka)
      • Převařené mléko vyst. vyšší teplotě - hůře v něm rostou mikroorganismy:
        • 1. pokles laktozy ve prospěch millardovy reakce a produktů hnednutí
        • 2. hydrolýza tuku mléka - inhibice růstu někt. mikrobů vlivem některých volných MK
    • Na topení / v kuchyni trouba na 50°C cca na okraj - necháme otevřenou (sama toruba špatně reguluje teplotu)
    • Vzejde (vypění) cca do 20-30 minut
  • 2. polohrubá mouka - vmíchá se vejce
  • 3. Hera
    • A) rozpustí se a vmíchá se do těsta
    • B) se nakrájí na plátky a vmíchá se
  • 4. z těsta bochánek
    • Na uhnětení lze použít i hnětací metly ručního mixéru... roboty aj.
    • Bude spojené, lepivé a kompaktní
  • 5. dát do smaltované mísy a nechat kynout cca 45 min.
    • Moukou poprášit povrch a zakrýt utěrkou
    • Zvětší objem 1-2x = hotovo
  • 6. vymazat plech s vyšším okrajem
  • 7. namočenýma rukama roztahnout na plech rovnoměrně
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Salát mrkvový

  • 100g mrkev, voda
  • 50g jablka
  • 20g citrón – šťáva
  • 5g cukr krupice
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Ovocný salát

  • 50g jablka
  • 30g hrušky
  • 50g hrozno
  • 20g pomeranč
  • 20g citrón - šťáva
  • 20g vlašské ořechy
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Perník:

  • 500g mouka polohrubá
  • 200g cukr krupice
  • 20g kakao
  • Perníkové koření
  • 1ks kypřící prášek do pečiva
  • 2ks vejce
  • 100g olej
  • 500ml mléko (a více dle potřeby)
  • 30g olej – pekáč
  • 50g mouka hrubá - pekáč

Poznámky

  • Klasické perníkové těsto - částečně patří ještě žitná mouka (jako chléb Šumava)
    • Lze udělat z polohrubé mouky
  • Medové perníčky - bez kakaa - zůstanou světlé
  • Perníkové koření je typycké - hřebéček, skořice, badyán, anýz
  • Kypřící prášek přímo do perníku - obohacen o koření
    • Lze použít i obyčejný
    • Existuje i bezfosfátový kypřící prášek - důležité pro pac. s onemocněním ledvin

Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Pudink s tvarohem

  • 1/2 l mléko
  • 40 g puding vanilka
  • 40 g cukr krupice
  • 125 g tvaroh měkký
  • 1 ks cukr vanilinový

Poznámka

  • Pudink. prášek rozmíchává do vroucí vody
  • Odstavit, míchat
  • Tvaroh se zašlehá do pudingu, když je vlažný
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Krém pudinkový

  • 1/2 l mléko
  • 50 g cukr krupice
  • 40 g pudink vanilka
  • 20g Rum

Poznámky

  • 1. rozmíchat puding v malém množství studeného mléka dojemna rozpustit
  • 2. dozamíchat se zbytkem mléka, které se již vaří
  • 3. vařit 2-3 minuty
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Řezy :

  • 240 g mouka polohrubá
  • 240 g cukr krupice
  • 8 ks žloutky
  • 100 ml voda
  • 100 ml olej
  • 1/2 ks PDP
  • 20 g kakao
  • 500 ml mléko
  • 40 g pudink
  • 60 g cukr krupice
  • 20 g mouka hrubá –forma
  • 20 g máslo –forma
  • 500 g smetana zakysaná– povrch
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

Roláda z piškotového těsta

  • 200g hladká mouka
  • 200g cukr krupice (to jsme také zredukovali)
  • 5ks vejce
  • Sůl
  • Papír na pečení
  • 50g olej (asi byl na vymazání plechu - to jsme škrtli)
  • 500ml smetana ke šlehání
  • 2ks banán
  • 50g cukr moučka - posyp

Poznámky

  • Piškotové těsto:
    • Hladká mouka - - bude to jemnější - lze ale i nahradit i polohroubou moukou, některé recepty i z hrubé mouky
      • Piškotové placky a palačinky, tužší
    • Cukr
    • Vejce
  • Nedává se do něho tuk - proto je možné použít jej pro různé netučné diety
  • 1. nejprve vyšlehat celá vejce s cukrem
      • Zbělá to a tvoří to pěnu
  • 2. vmíchá se hladká mouka ručně vařečkou
    • Vznikne lehce řidčí těsto, ale ne uplně tekuté
  • 3. pečící papír ještě potřeme máslem na voskované straně, aby se pak lépe sundaval
    • Vylije se stejnoměrně
  • 4. trouba max. 150°C
    • Nízké těsto rychle vyběhne
    • Vyšší teplota riziko spálení...
    • Při zrůžovění je hotovo, zlatavé není dobré - pak to praská a je to moc suché
    • Lépe v horkovzdušné troubě
    • Po vyndání ven na vlhkou studenou utěrku se přeloží
      • Zamotá se podélně - dokonale vychladnout - těsto chytí tvar
    • Po vychladnutí se to rozbalí
      • Vloží se 2 banány podélně
      • Potře se šlehačka
  • 5. nechá se odstát - zatuhnout v lednici
    • Ztuhnou krémy / tukové náplně / šlehačky aj.
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Tvarohové šátečky :

  • 250 g tvaroh měkký
  • 250 g Hera
  • 250 g mouka hladká
  • 50 g mouka hladká – vál
  • 200 g džem
  • 10 g cukr moučka – sypání
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Vosí hnízda :

  • 240 g piškoty
  • 120 g máslo
  • 120 g cukr moučka
  • 10 g kakao
  • 1 ks citrón - kůra
  • 50 g Rum

Náplň :

  • 120 g máslo
  • 60 g cukru moučka
  • 10 g Rum
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019


Jablečné pyré

  • 150 g jablka, voda
  • 10 g cukr krupice
  • 20g citrón - šťáva
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019




Závin:

  • 1 bal těsto listové chlazené
  • 40g strouhanka
  • 300g jablka
  • 40g hrozinky
  • 40g cukr krupice
  • Skořice mletá
  • 40g máslo

Poznámky

  • 0. listové těsto na závin
  • 1. natrouhat jablka + skořicový cukr
  • 2. Papír na pečení na pekáč
  • 3. placku těsta na pekáči potřít máslem (aby těsto neproteklo)
  • 4. zabalit, péct...

Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 25. 11. 2019 10:55:35
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail