Dochucování pokrmů
Cezení
Lisování
- Lisujeme přes cedník [1]
Mixování
Zlepšování a zjemňování pokrmů
- Máslem
- Smetanou
- Vejcem
- Zvyšuje se tak biologická a energetická hodnota [1]
Dochucování pokrmů
- Koření a soli
- Nutné používat v přiměřeném množství
- Nesmí se jimi zastírat původní chuť [1]
- Biologická hodnota se zvyšuje použitím zelených natí:
- Petrželka,
- Kopr,
- Celer,
- Bazalka [1]
- Koření používáme:
- Celé,
- Drcené např.
- Pepř,
- Sladká paprika,
- Kari,
- Bobkový list,
- Nové koření … [1]
- Sl. papriku a další koření rozmícháme v tuku
- Zvýraznění barvy
někdy i zvýraznění a zjemnění-zkompaktnění chuti
- Omezujeme
- Ostré,
- Dráždivé koření s výjimkou orientální kuchyně [1]
- Správné dochucení
- Zlepšuje chuť pokrmů a tím je usnadněno trávení [1]
Literatura
[1] Podklady ke studiu Nutriční terapeut, vyšší odborná škola 5. května, autor neznámý, předmět ZPP - bezpečnost stravovacích provozů, Brambory, r. 2019, zimní semestr