Sýřidla
- Působí srážení proteinů
- Tekuté / tablety / granuláty
- Před přidáním do mléka rozpustit v destilované vodě
- Skladovat v teplotě okolo 5°C
- Konvence: 1/2 tablety syřidla = 1/4 kávové lžičky tekutého syřidla [2]
- Z hlediska koagulační schopnosti nejdůležitější
- Specifičnost hydrolýzy vazeb Phe105 (fenylalanin)-Met106 (methionin) v kappa-kaseinu
- Nízký potenciál pro nespecifickou proteolýzu
- Poměr specifické a nespecifické proteolýzy
- Nejvyšší u živočišných enzymů [6]
- Syřidlo vliv na výtěžnost a senzorickou kvalitu
- Vznik hořkých peptidů sýrů [6]
- Výsledek ovlivněn
- Množstvím enzymu po separaci syrovátky
- Množstvím vody k promývání sýřeniny
- Výší ohřevu [6]
Výpočet síly a dávky syřidla 19.06.2010
- Orientační
- Momentální síla syřidla
- Stářím
- Skladováním
- Kondice mléka
- Antibiotika
- Zánět
- Nekvalitní krmení (x siláže)
- Zvýšení počtu inhibičních látek [5]
- Otestovat jak syřidlo reaguje s konkrétní várkou mléka
- Dle výsledku vypočítáme dávku syřidla
- Množtsví ovlivňuje chuť sýra (hořkost)
- Výpočty platí pro chymozinová, mikrobiální a s chymozinem identická syřidla
- Síla syřidla
- říká kolik 1 díl syřidla srazí dílů mléka
- Za 40 minut(ideální čas srážení)
- Při teplotě 35°C [5]
- Po čase ztrácí syřidlo účinnost
- Momentální sílu sířidla lze vypočítat
- S (síla syřidla) = (2400 x V) : (T x v)
- 2400 = je ideální čas srážení ve vteřinách
- V = množství sráženého mléka v ml
- T = čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka v experimentu
- V = množství syřidla v ml [5]
- Výpočet dávky syřidla :
- V syřidla (l) = (V mléka x 35 x 40) : (µ syřidla x t x T)
- V mléka = objem sráženého mléka v litrech
- 35 = ideální teplota srážení
- 40 = ideální čas srážení
- µ = účinnost syřidla
- T = teplota ve °C
- T = požadovaný čas srážení v minutách [5]
Druhy syřidel
Živočišná syřidla
- Z telecích žaludků
- Chymozin se původně získával výhradně ze žaludků sajících telat [4]
- Pepsinová syřidla, která však nemají tak dobrou účinnost
- Z vepřových, hovězích, případně i drůbežích žaludků
- V praxi kombinace chymozinových a pepsinových syřidel
- Enzymy skupiny kyselých proteáz
Laktosin
- Tekuté
- živočišného původu
- Síla 1 : 10 000
- Obsahuje enzym pepsin
- K sýření mléka, tvarohu a některých sýrů [1]
Caglifcio clerici
- Tekuté
- 75 % chymozinu a 25 % pepsinu
- živočišného původu
- Síla 1 : 15 000
- Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]
Aktochym
- Chymozinové syřidlo
- Síla 1 : 5 000
- Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]
Rostlinná syřidla
- Papain
- Ve šťávě fíků - užití ?
- Menší sílu než živočišná
- Výroba vegetariánských sýrů [2]
- Výpis rostlin, které lze užít ke srážení mléka
- Skupina aspartátových proteáz, které jsou přítomné v řadě rostlinných a živočišných tkání
Bakteriální syřidla
- Kultivací a extrakcí z určitých druhů
- Výroba vegetariánských sýrů
- Sílou se blíží živočišným
- Bývají levnější [2]
Microclerici
- Tekuté
- Mikrobiálního původu
- Síla 1 : 60 000
- Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]
Kvasinkové
Maxiren
- Chymosin z kvasinky Kluyveromyces laris
- Absence bovinního pepsinu
- Tekuté
- Síla 600 IMCU/ml
- Všechny typy sýrů
- Vegeteriánské aplikace [3]
Plísňové
- Dnes nejvíce enzym reniláza (renillase) kmeny Mucor miehei [4]
Fromase
- Produkované Rhizomucor miehei
- V několika termolabilních formách L, TL, XL a XLG
- Tekuté
- Síla 750 IMCU/ml
- Všechny druhy sýrů
- Vegetariánské sýry [3]
- Použití mikrobiálních enzymů zvyšuje hořkost
Sýr
Vyhláška č. 77/2003
- Mléčný výrobek
- Vysrážením mléčné bílkoviny z mléka
- Působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel
- Prokysáním a oddělením podílu syrovátky
Sýry bez sířidel - Tavicí soli
Složení sýrů s otazníkem
- Registrace pro: Výrobky s malým podílem živočišné suroviny
- Leerdamer light
- Dorfdamer 15%
- Sýr eidamského typu Ranco
Prášek do pečiva
- Domácí tavený sýr
- Chuťově štiplavý
Jedlá soda do tvarohu
- 1 kg tvarohu
- 1 l mléka
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce másla
- Koření
- Kmín
- Další dochucení
- Sterilovaná zeleninu
- čerstvá zelenina
- Vejce na tvrdo aj.
Postup výroby domácího sýra
- Tvaroh do hrnce mléka
- Téměř k varu - do jemného natavení
- Mléko i s tvarohem slijeme - spíše syrovátku
- Zbyde natavený tvaroh
- Přidat lžíci másla, osolit, okořenit, dále dochutit a jedlou sodu
- Postupně zahřívat
- Natavit a nalít do formy
- Uležet do druhého dne v chladu [4]
Kyselina citronová
- Mléko se přivede k varu a potom přidá citronová šťáva
- Začne se srážet
- Nechat uležet pod težkým předmětem
- Sýr je lehký - něco mezi sýrem a tvarohem [6]
Ocet
- Málo, sýr je bahnitý a syrovátka kalná
- Moc, sýr je pískový
- Nechat stát sraženinu několik hodin
- Cedit
- Konzistenci asi jako lučina
- Dodat sůl a koření [6]
Chlorid vápenatý
- 36% roztok
- Příznivý vliv na srážení zejména pasterovaného mléka
- Zlepšuje konzistenci a pevnost sýřeniny
- Zvyšuje výtěžnost
- Brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny
- 2-5 ml na 10 l. mléka
- Kávová lžička je cca 3 ml
- Teplota
- Jeden z nejdůležitějších vlivů
- 27,5°C - 40°C
- Doba počátku koagulace
- časová konstanta vytužování t
- Klesá s rostoucí teplotou
- Koagulace s rostoucím množstvím přídavku syřidla / CaCl2 rychleji začíná i končí [7]
- Různé koncentrace CaCl2
- Modul pružnosti Gmax prakticky konstantní [7]
Literatura:
[1] Syřidla - MILCOM-AS. URL < www.milcom-as.cz/zavod-tabor/produkty/syridla.html >.
[2] Jak si doma vyrobit sýry všemožných druhů [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < jaknato.webpark.cz/html/ingredience.html >.
[3] Syřidla - CZ - O.K. SERVIS BioPro s.r.o. [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.biopro.cz/Ingredience/Mlekarensky-prumysl/Syridla >.
[4] Domácí sýr bez syřidla [Internet]. [citován 2012 dub 6]. Available z: conovehonakopci.cz/?p=4193
[5] Výpočet síly a dávky syřidla. DOBRÝ SÝR [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.dobrysyr.cz/news/vypocet-davky-syridla >.
[6] Agronavigátor [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.agronavigator.cz/default.asp?typ=1&val=98407 >.
[7] Seminář MLÉKO a SÝRY 2002 [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.vscht.cz/tmt/prehlidky/2002/souhrny/Lanfeld.htm >.