Kuchyň MŠ Na Dlouhém Lánu - pochopení významu cibule
Poznatky
Velkokouchyňský robot
- český vyrobek, alemá nevýhodu - příliš úzký vstup pro mletí masa a malý výkon
Skvělý konvektomat
- Avšak ergonomicky zcela nešikovně umístěn nahoře.
- Kuchařka tak není schopna využít místa na plechy od poloviny výše. Jednou si při pokusu o manipulaci vyklopila plný plech na hlavu, jen štěstí bylo, že to bylo při nandavání ještě studené, nikoliv při vyndavání horké.
- Při otevírání konvektomatu se z něho tu a tam vyvalí ohrmný mrak horké páry. Nikdo při tom nesmí stát u toho, jinak mu hrozí závažné opaření horní části těla, ev. obličeje.
Mrazák / lednice na zámek
Krásná vychytávka, která by se mohla hodit některým rodinám...
Myč nádobí
- To jsem netušila, jak moc je tato práce žádána a jak těžké je najít někoho, kdo by byl ochoten to vykonávat.
- Tato MŠ má velké štěstí, že sem dochází přátelská paní Ája, která se o všechno nádobí postará, zatímco všichni ostatní mohou vykonávat svoji práci.
Zdraví rodiny
- Zcela nečekaně, když už sem si začala říkat, co proboha jako lékař ještě dělám v kuchyni a jestli to není třeba ztráta času, tady očumovat a v tu chvíli se tam objevila jak zázrakem zrovna na těch pár dní z nemocenské zkušená zázračná paní kuchařka
- Paní kuchařka začala vyprávět o svém životě a řekla, že měla enormě zdravé děti, které nikdy během školky a školní docházky nepotřebovaly žádný antibiotika !
- To zní jako super sci-fi !!!
- Jak je možné, že moje děti takové štěstí nemají? Každý rok nás něco skosí hned několikrát. To znamná, že něco děláme špatně. Co to je? Co děláme jinak? Když to nebyly léky, muselo to být v jídle nebo v nějakém režimovém opatření !!
- Tak jsem se začala ptát, co bylo dřív jiné.
- Dozvěděla jsem se, že u nich doma často:
- Pili cibulový čaj,
- Jídávali cibulovou polévku,
- V cukru nakládané rybízy, borůvky aj. malé bobulovité ovoce,
- Jedli často kvašené zelí,...
- TO JE PRECI BOMBA, NE ???
- Následovala pro mne maximálně vzrušující debata s tou ze všech nejsvrchovanějších a nejpovolanějších osob a získávání praktických a inspirativních informací
- "Jak a co uvařit, abych i do dětí dostala co nejvíce cibule ?"
- První byla: mleté maso s rozmixovanými cibulemi
- Cibulová polévka se sýrem
- Cibulový čaj
- Cibulovou pěnou rozdělat mouku místo mlékem
- Jakoukoliv polévku zahustit cibulovou pěnou místo moukou nebo mlékem
- štrůdl s jablkem nastavený cibulí spařenou ve sladké vodě
- Teď to jenom zkoušet a zkoušet !!!
- Nutriční terapii vnímám právě jako cestu kompenzace, nápravy a zrychleného hojení se spoustou vychytávek, jak toho docílit
- Výhrou je nepotřebovat léky, popřípadě jen minimálně !!!
- A tohle je právě ta cesta
- Umět upéct standardní koláč nebo oběd podle návodu je jedna věc
- Ale umět to modifikovat tak, aby to bylo pro daného člověka podpůrné, léčivé nikoliv zatěžující... a ještě pořád k jídlu... to je výzva vyžadující porozumění !!!
- Hned na to jsem si vzpomněla na přednášku Dr. Claytona, který zmiňoval, že Angličané během Viktoriánské doby byli mnohem chudší, ale mnohem zdravější a odolnější než populace dnes. Také citoval záznamy o spotřebě různých potravin v té době a přímo upozornil na několikanásobně vyšší spotřebu cibule !!!
- To zcela jistě není náhoda
- Ode dnes sbírám recepty na to, jak do jídla vpravit co nejvíc cibule a česneku !
- Tím zachráním zdraví naší rodiny.
- Zcela pradoxně zrovna v tomhle mi mé medicínské knihy nepomůžou ani trochu...