leky-latky/acidobazicka-rovnovaha/sliny
pH slin
- Především dáno fermentací sacharidů ústní mikroflorou
Sacharidy podle jejich kariogenity:
- 1. sacharóza
- 2. glukóza
- 3. fruktóza
- 4. maltóza
- 5. mléčné sacharidy laktóza a galaktóza - nejméně kariogenní [1]
Náhrada sacharozy
- Fruktozou
- Může vést k redukci kazoivosti o cca 32%
- xylitolem
- O 85% [1]
- Pac. s hereditární fruktózovou intolerancí (HIF)
- Nedostek enzymu aldolázy v játrech
- Fruktóza součástí sacharózy
- Přívod u dětí na denní dávku 2 g
- Pacienti mají jen ojediněle zuby postižené kazem [1]
Stephanova křivka - měření acidogenního potenciálu potravin
- Ve 40. letech 20. století
- Měření pH plaku mikroelektrodami
- Rychlý pokles pH po expozici sacharidům
- Zejména glukóze a sacharóze
- Na hodnotu 5,0
- Poté pomalý návrat k pH 6,5 – 7,0 trvajícím 30 – 60 min [1]
- Znázornění pH v čase je „Stephanovou křivkou“ [1]
- Měření nejméně 30 minut
- Nejdůležitější údaje z prvních 10 minut
- Dochází k největšímu poklesu pH [1]
- Na základě měření Logo „happy tooth“ = zuby šetřící produkty [1]
- Telemetrie pH zubního povlaku
- Zjišťuje se acidogenita všech potravin - hlavně
- Cukrovinek
- Nápojů
- Ovoce
- Zeleniny [1]
- Pro zuby šetřící produkty
- Po požití pH zubního plaku neklesá po dobu 30 minut pod 5,7
- Označení „tooth-friendly“, „safe for teeth“ a logo „happy tooth“ [1]
- Prví Švýcaři: „zahnschonend“ [1]
- Měření pH nezahrnuje:
- Protektivní faktory stravy
- Odolnost skloviny
- Salivaci
- Pokud jsou sacharidy konzumovány společně s potravinami, které
- Stimulují salivaci
- Samy obsahují málo sacharidů
- Dochází k redukci vlivu sacharidů na pH plaku
- Sacharidy by se měly z tohoto důvodu konzumovat jen v kombinaci s jinými potravinami