Antinutrienty
Antinutriční látky (antinutrienty)
- Rostliny produkují na svoji ochranu proti živočichům, kteří je konzumují
- Ztížit využití živin a tím snížit "fitness" a reprodukci živočichů
- Antinutrienty jsou výsledkem jejich milióny let trvajícího evolučního boje o přežití
- Kyselina fytová
- Saponiny
- oxaláty (šťavelany)
- Polyfenoly (např. tanniny a fytoestrogeny)
- Rostlinožraví živočichové
- Velmi složitým zažívacím traktem s mikroflórou
- Pomáhá se s antinutrienty
- čtyřdílný žaludek krávy
- živočichové-vegani musí strávit pastvou prakticky celý den, aby zabezpečili svému tělu dostatek živin
- člověk je všežravec
- Máčení v horké vodě, vaření
- Kvašení (fermentace)
- Refinace (odstraňování svrchních obalů semen)
- Ohřev při ultravysokých teplotách (např. v autoklávu)
- Extrudace (rozložení za vysoké teploty a tlaku)
- Užívání speciálních chemických sloučenin (např. enzymů-fytáz na rozložení fytátů)