Výroba
Betaglukany výroba doma z droždí
- Betaglukany jsou rozpustná vlákna, která se nacházejí v řadě potravin, včetně droždí.
Z droždí
- Rozdrobte 100 gramů čerstvého droždí do 250 mililitrů vody.
- Nechte směs stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- Po 24 hodinách přeceďte směs přes síto.
- Získáte tekutou směs, která obsahuje betaglukany.
- Ještě bych to převařila - zabít kvasinky
- Tekutinu můžete vypít nebo použít do smoothies, polévek nebo omáček.
Zvýšení obsahu betaglukanů
- Přidat k droždí cukr a nechat ho stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin
- Nebo přidat k droždí cukr a vařit ho na mírném ohni po dobu 30 minut.
- Tím se také zvýší koncentrace betaglukanů ve směsi.
Návrh poměrů
- 100 gramů čerstvého droždí
- 250 mililitrů vody
- 20 gramů cukru
- Rozdrobte droždí do vody a přidejte cukr.
- Směs nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 h.
- Pak bych to tedy povařila, abych zabila kvasinky a pak bych to přecedila
Pokročilý postup v laboratoři
- Kvasinky z droždí nechat rozpustit v koncentrátu hydroxidu
- Za vysoké teploty se důkladně promývají
- Inkubace v kyselině za vysoké teploty
- Inkubace s lytickými enzymy
- Prášek se přečišťuje, suší a kontrolují se jeho vlastnosti
- Ověření biologických účinků
- Jedná se o náročnou a drahou proceduru
- betaglukan.info/betaglukan-je-popularni-jak-probiha-jeho-vyroba/
Vysrážení betaglukanu z drožďového roztoku
- Betaglukany jsou rozpustné ve vodě, ale nerozpustné v alkoholu.
- Proto lze betaglukany vysrážet přidáním alkoholu do drožďového roztoku.
Přidáním alkoholu
- Přidejte do drožďového roztoku alkohol.
- čím více alkoholu přidáte, tím koncentrovanější bude betaglukanový roztok.
- Nechte roztok stát po dobu 20-30 minut.
- Po 20-30 minutách se betaglukany vysráží a vytvoří sediment na dně nádoby.
- Sediment s betaglukany opatrně odstraňte.
Přidáním kyseliny
- Betaglukany jsou rozpustné v zásaditém prostředí
- Nerozpustné v kyselém prostředí
- Přidejte do drožďového roztoku kyselinu.
- čím více kyseliny přidáte, tím koncentrovanější bude betaglukanový roztok.
- Nechte roztok stát po dobu 20-30 minut.
- Po 20-30 minutách se betaglukany vysráží a vytvoří sediment na dně nádoby.
- Sediment s betaglukany opatrně odstraňte.
Přidáním soli
- Betaglukany jsou rozpustné v čisté vodě
- Nerozpustné v soli (sůl také zabíjí kvasinky)
- Přidejte do drožďového roztoku sůl
- čím více soli přidáte, tím koncentrovanější bude betaglukanový roztok.
- Nechte roztok stát po dobu 20-30 minut.
- Po 20-30 minutách se betaglukany vysráží a vytvoří sediment na dně nádoby.
- Sediment s betaglukany opatrně odstraňte.
Přidáním ethanolu a kyseliny
- Přidejte do drožďového roztoku ethanol a kyselinu.
- Nechte roztok stát po dobu 20-30 minut.
- Sediment s betaglukany opatrně odstraňte.
- Před vysrážením betaglukanů je důležité drožďový roztok zchladit na pokojovou teplotu.
- Pokud budete roztok vysrážet, když je horký, betaglukany se mohou částečně rozložit.