Citrinin
Citrinin
- Mykotoxin
- Produkován několika druhy hub rodu
- Penicillium
- Aspergillus
- Monascus
- Výskyt byl dokumentován v
- Obilovinách a výrobcích z nich
- Fazolích
- Ovoci a zelenině
- Ovocných šťávách
- Bylinách a koření
- Olivách a sýrech
- V současné době je jeho obsah regulován nařízením Komise (ES) č. 1881/2006
- Pouze v doplňcích stravy na bázi fermentované rýže
- Fermentace je prováděna právě jedním z rodů hub rizikových z pohledu produkce citrininu (Monascus purpureus)
- Po zveřejnění průzkumu EFSA týkajícího se citrininu v potravinách
- Bylo doporučeno další snížení současného maximálního limitu (2000 µg/kg) v doplňcích stravy na bázi takto fementované rýže
- Při používání vhodných výrobních postupů může být maximální limit pro doplňky stravy snížen na 500 µg/kg
www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-v-potravinach-prehled-hlavnich-temat-diskutovanych-v-ek.aspx
Citrinin
- 2016 v doplňcích stravy na bázi rýže fermentované houbou Monascus purpureus.
- Ve všech analyzovaných vzorcích byla přítomnost citrininu v doplňcích stravy potvrzena
- Od 295 do 1 810 µg.kg-1
- Maximální limit nebyl překročen