Úvod
Historie
- Trávení masa žaludeční šťávou
- Rozklad škrobu na jednoduché cukry účinkem slin
- Pepsin byl objeven až ve století devatenáctém
- L. Pasteur si povšiml, že pouze živé čerstvé kvasinkové buňky jsou schopné kvasit cukry na alkohol
- 1877 německý fyziolog Wilhelm Kühne [1]
- Poprvé použil slovo „enzym“
- Z řeckého „v kvasinkách (v kvásku, v droždí)“ [1]
- 1897 - Eduard Buchner
- Pro kvašení cukru stačí jen kvasinkový extrakt, který zřejmě obsahuje enzym
- Látku označoval jako „zymáza“
- Udělena Nobelova cena za chemii [1]
- Francouzský vědec Émile Duclaux
- Zvykem pojmenovávat enzymy dle toho, jakou reakci katalyzují [1]
- Chemik Richard Willstätter
- Tvrdil, že bílkoviny jsou pouhé přenašeče skutečných enzymů [1]
- James Batcheller Sumner v roce 1924
- Northrop a Stanley
- Zkoumali trávicí enzymy pepsin, trypsin a chymotrypsin
- 1946 udělena Nobelova cena za chemii [1]
- Sumnerovuv objev krystalizace proteinů
- Rentgenové krystalografie
- Umožňuje určit prostorovou strukturu bílkovin
- Poprvé D. C. Phillips
- 1965 zveřejnili prostorovou strukturu enzymu lysozymu [1]