Zhoršující faktory a rizikové faktory v případě, že je s histamínem problém
Jiné biogenní aminy
- Putrescin
- Kadaverin
- Spermidin
- Spermin
- Agmatinu aj.
- Mohou systém degradace histaminu přehltit [5]
- Toxický účinek zesiluje i požití alkoholických nápojů [5]
Blokátory enzymu DAO
- Přestání užívání některých farmak majících negativní vliv na činnost enzymu diaminooxidázy - vyléčení
- Známo skoro 100 léčiv ze skupiny
- Antidepresiv,
- Analgetik
- Antirevmatik
Sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO)
- DAO produkován přednostně v buňkách trávicího traktu
- Snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice
- Akutní a chronické zánětlivé onemocnění GIT
- Crohnova choroba aj.
- Celiakie nekomp.
- Vleklé potravinové střevní alergie
- Může být přechodná, mění se v čase
- Střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení
Nedostatečnou aktivitou DAO
Fermented foods
- Fermented beverages
- Naturally contain small quantities of histamine
- Due to a similar conversion performed by fermenting bacteria or yeasts [1]
Zvýšená produkce histaminu
- U alergických reakcí
- Bakteriálních infekcí
Zvýšený příjmem histaminu v potravě
Hodně histaminu
- Zdrojem intoxikace histaminem bývají
- Nevyhovující ryby
- Některé sýry
- červená vína
- Orientální potraviny připravované fermentací
- Scombroid poisoning
- Např po tuňákovi
- V něm vzniká histamin hlavně činností Achromobacter histamineum
- Zvláště v teplém ročním období
- Maso tuňáka a některých dalších ryb obsahuje značné množství volného histidinu
- Dekarboxylací rychle vzniká histamin
- Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace
- Ve vzorku tuňáka japonského původu záchyceno až 1 g/kg i více [5]
Potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané
Kvašené (i nápoje), fermentované, „uleželé“ a staré potraviny
Nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.
Potraviny méně rizikové k testování
Zelenina
- Zelené papriky,
- Salátové okutky,
- Zázvor,
- Kedlubna
- Cibule, zelená cibule,
- Zelí čínské, zelené, červené (ne sterilované)
- Hrách, hrášek,
- Pórek
- Bylinkové stonky - natě (mangold, řepa),
- Artyčok,
- Brokolice,
- Květák
- Tuřín,
- Hrachové výhonky,
- Brambory barevné loupané a obyčejné neloupané
- Fazole máslové a French (ale opatrně, vhodnost je dosti sporná)
- žlutá rajčata (nesmí být hodně měkká, též sporné)
- žampiony čerstvé,
- Růžičková kapusta (tolerance se liší)
- Banán sotva zralý (dle studie čím méně zralý, tím z hlediska HIT lépe tolerován)
- Citron,
- Borůvky,
- vodní meloun,
- Jablka (i domácí kompot a džem)
- Klikva,
- černý rybíz,
- Třešně,
- Mango,
- Karambola,
- Kaki,
- Tomel
- Mini kiwi (bobule)
- Sušené datle, sušené rozinky (bez konzervačních látek)
- Kukuřice,
- Amarant,
- čočková mouka,
- žito (v omezeném množství)
- špaldová pšenice (v omezeném množství), pšenice (někteří tolerují naprosto bez problémů)
- Jedlý kaštan - kaštanová mouka, kaštanové vločky
- Konopné semínko
- Ságo (prášek palem - obdoba našeho kukuřičného škrobu)
- Chleba, kynuté těsto a pečivo (problémem mohou být kvasnice a pšenice)
- Slané tyčinky (problémem může být droždí a jodizovaná sůl)
- životaschopné kvasnice, pekařské kvasnice
- řádně oloupaná pohanka (nutno opatrně vyzkoušet, opět někdo toleruje bez problémů a druhý může mít i po nepatrném množství značné problémy)
- Mozarella,
- žervé (POZOR na složení),
- Smetanový jogurt (záleží na druhu použité bakteriální kultury)
- Pomazánkové máslo (neochucené, přírodní),
- Sušené mléko (každý toleruje jinak)
- Ovesné a rýžové mléko (obsahují malé množství histaminu, ovšem jsou enzymaticky fermentována)
- Kokosové mléko,
- Kozí mléko
- Měkké tofu (sójový smetanový měkký sýr, jogurt či pudink, čistá zmrzlina z tofu) - opatrně vyzkoušet, někdo může tolerovat, jiný ne)
- Mladá Gouda (lidé s dobrou tolerancí mohou tento sýr, pokud ho seženou, dobře snášet)
- čerstvá bílá ryba (myšleno chycena a ihned vykuchaná a uvařená či upečená)
- Buvolí maso,
- Hovězí dršťky,
- čerstvá drůbež bez kůže,
- čerstvý humr
- čerstvá chobotnice
- Bílek vejce - řádně tepelně upravený (ne sušený)
- Vepřové sádlo, škvarky, čistý výpek
- Slunečnicový
- Sójový olej (opatrně vyzkoušet)
- Kešu ořechy syrové
- Vanilka, vanilkový extrakt
- Bobkový list,
- česnek,
- Kari - list,
- Koriandr,
- Kurkuma,
- Lemongrass
- Pepř bílý a černý,
- Rozmarýn,
- šafrán,
- Tamarind,
- Vanilka,
- Zázvor
- Med,
- Surový cukr,
- Palmový cukr,
- Stévia,
- Umělá sladidla,
- Maltóza (sladový cukr čistý)
- Káva,
- čaj bílý, zelený, roiboos čistý - ne směs, maté, kopřivový
- Minerálka (čistá, bublinky) - symptomy rychle ustoupí
- Léčivé prameny s obsahem síry, oxidu uhličitého a jódu
- červená čočka
- kyselina citronová, guarová guma
- Kypřící prášek do pečiva,
- Pudinkový prášek - vanilka
- Bezhistaminové víno - pouze na vaření
- Lihový ocet (POZOR ale na složení) [4]
Rizikové potraviny
Zelenina
- Lilek, baklažán
- Tykev, dýně
- špenát
- Olivy
- Avokádo
- Houby
- Kopřiva,
- Mungo
- Rukola
- Křen
- Hlávková kapusta
- Mořské řasy
- čerstvá pálivá paprika
- Rajčata a všechny rajčatové výrobky (tedy i rajský protlak, kečup, atd.)
- Kyselé zelí a kvašená zelenina, kyselé okurky
- Větší množství cibule
LUŠTĚNINY
- Fazole (červené, zelené, sójové),
- Sója a vše z ní, i tvrdé tofu,
- čočka (ne červená),
- Hrách
Ovoce
- Jakékoliv přezrálé ovoce
- I to z povolených - kvasinky
- Jahody,
- červený rybíz,
- Angrešt,
- Maliny, ostružiny,
- Brusinky,
- Pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka,
- Ananas,
- červené hrozno (vysoké množství salicylátů),
- Kiwi,
- Guava,
- Kokos,
- Třešně, višně,
- Meruňky, nektarinky, broskve,
- švestky, blumy, mirabelky, špendlíky,
- Papája,
- Fíky, datle,
- Avokádo,
- Větší množství vodního melounu
- šípek,
- Rozinky, sušené švestky, sušené či kandované ovoce (kvasinky)
- Moruše,
Obilobiny
- Bělená mouka,
- Bělené zrno,
- čerstvé kvasnice/droždí (i pivovarské kvasnice), kvasnicový extrakt
- Ječmen,
- Pšeničné klíčky (někomu může vadit i pšenice jako taková),
- Komerční směsi na pečení
- Málo propečené pečivo (nedopečené),
- Komerčně vyráběné koláče apod. (neověřené složení),
- Ochucené těstoviny,
- Vločky,
- Popcorny,
- Rýže…(zkrátka komerčně vyráběné už jako ochucené)
Mléčné výrobky
- Všechny hotové mléčné výrobky,
- Ochucené jogurty (i ty probiotické),
- Zakysané mléčné výrobky,
- Kyselé/acidofilní/kefírové mléko,
- Podmáslí, kysaná - zakysaná smetana,
- Syntetická smetana,
- Mléko UHT s dlouhou trvanlivostí,
- Sýry
- Hlavně ty zrající
- Ementál, Parmezán, Rokfór, Camembert, Brie atd.), tavené sýry (příchutě, přídavné látky)
- Sýry z nepasterizovaného mléka
- Sójový sýr (tvrdý), tofu, tempeh, sójové mléko
- Kozí sýr,
- Feta,
Maso
- Maso mleté, balené, mražené, nakládané, marinované, uzené, sušené
- Vnitřnosti,
- Vepřové maso,
- Zvěřina,
- Uleželé hovězí maso,
- Pštrosí maso,
- Kuřecí maso
- Všechny uzeniny,
- I šunka, slanina, klobásy, salámy atd.
- Ryby - losos a tuňák bez výjimky (tedy ani čerstvé)
- Všechny mražené a ani ostatní ryby
- Výjimku tvoří pouze čerstvé bílé ryby)
- Plody moře
- Výjimku tvoří snad jen opravdu čerstvá chobotnice a čerstvé škeble)
- Jakékoliv masové či rybí konzervy, balená hotová jídla
VEJCE
- Bílek (hlavně syrový, špatně tepelně upravený či sušený)
Oleje a olejniny
- Olej mandlový,
- Kokosový,
- Ořechový,
- Sezamový,
- Olivový olej (ač u toho se vedou velké spory, zda ano či ne)
- Oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem,
- Ořechové máslo,
- Arašídové máslo
- Margarín,
- Komerční dresinky, omáčky, šťávy…
- Dýňová semena,
- Slunečnicová semena,
- Hořčičné semínko,
- Sezamové semínko,
- Lněné semínko,
- Kaštan,
- Arašídy, buráky,
- Kokos (čerstvý i zpracovaný),
- Bob (fazole v lusku)
- Ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, pekan, pistácie, piniové, makadamové, černé, anglické)
- Kešu ořechy (ale jen ty pražené),
- Tahini pasta,
Koření
- Anýz,
- Skořice,
- Hřebíček,
- Kari (výjimku tvoří kari-listy),
- Chilli, pálivá paprika,
- Hořčice,
- Lékořice,
- Muškátový oříšek,
- řeřicha,
- Tandoori,
- Polévkové koření (rostlinný bílkovinný hydrolyzát),
- Jodizovaná sůl
- Sladový extrakt
Pochutiny
- Kupované marmelády, džemy, sirupy,
- Sladkosti,
- Dekorace,
- Polevy, glazury,
- Bonbóny, krémy,
- Pomazánky
- Horká čokoláda,
- Kakao,
- Ovomaltin (teobromin)
- Pravý čaj (černý),
- Komerční bylinné a ovocné čaje (aromatizující látky, barviva)
- Alkohol (i Cider),
- Mošty, energetické nápoje,
- Nápoje obsahující chinin (Tonik)
- čokoláda, kakao,
- Komerční zmrzliny,
- Sladkosti, atd.
- Kečup, rajský protlak, BBQ omáčka,
- Majonéza, tatarka, salátové dresinky (kvasinky),
- Hořčice,
- Ochucovadlo typu „Relish“, sójová omáčka, worcestrová, japonská, miso, tamari
- Ochucená želatina,
- Slad,
- Bujóny,
- Kvasné octy (vinný, balzamikový, jablečný, červený, bílý, sladový)
Aditiva
- Barviva, konzervanty, antioxidanty, regulátory kyselosti,
- Emulgátorů,
- Zahušťovadel,
- Stabilizátorů atd.
Rizikové potraviny
Zelenina
- Lilek, baklažán
- Tykev, dýně
- špenát
- Olivy
- Avokádo
- Houby
- Kopřiva,
- Mungo
- Rukola
- Křen
- Hlávková kapusta
- Mořské řasy
- čerstvá pálivá paprika
- Rajčata a všechny rajčatové výrobky (tedy i rajský protlak, kečup, atd.)
- Kyselé zelí a kvašená zelenina, kyselé okurky
- Větší množství cibule
LUŠTĚNINY
- Fazole (červené, zelené, sójové),
- Sója a vše z ní, i tvrdé tofu,
- čočka (ne červená),
- Hrách
Ovoce
- Jakékoliv přezrálé ovoce
- I to z povolených - kvasinky
- Jahody,
- červený rybíz,
- Angrešt,
- Maliny, ostružiny,
- Brusinky,
- Pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka,
- Ananas,
- červené hrozno (vysoké množství salicylátů),
- Kiwi,
- Guava,
- Kokos,
- Třešně, višně,
- Meruňky, nektarinky, broskve,
- švestky, blumy, mirabelky, špendlíky,
- Papája,
- Fíky, datle,
- Avokádo,
- Větší množství vodního melounu
- šípek,
- Rozinky, sušené švestky, sušené či kandované ovoce (kvasinky)
- Moruše,
Obilobiny
- Bělená mouka,
- Bělené zrno,
- čerstvé kvasnice/droždí (i pivovarské kvasnice), kvasnicový extrakt
- Ječmen,
- Pšeničné klíčky (někomu může vadit i pšenice jako taková),
- Komerční směsi na pečení
- Málo propečené pečivo (nedopečené),
- Komerčně vyráběné koláče apod. (neověřené složení),
- Ochucené těstoviny,
- Vločky,
- Popcorny,
- Rýže…(zkrátka komerčně vyráběné už jako ochucené)
Mléčné výrobky
- Všechny hotové mléčné výrobky,
- Ochucené jogurty (i ty probiotické),
- Zakysané mléčné výrobky,
- Kyselé/acidofilní/kefírové mléko,
- Podmáslí, kysaná - zakysaná smetana,
- Syntetická smetana,
- Mléko UHT s dlouhou trvanlivostí,
- Sýry
- Hlavně ty zrající
- Ementál, Parmezán, Rokfór, Camembert, Brie atd.), tavené sýry (příchutě, přídavné látky)
- Sýry z nepasterizovaného mléka
- Sójový sýr (tvrdý), tofu, tempeh, sójové mléko
- Kozí sýr,
- Feta,
Maso
- Maso mleté, balené, mražené, nakládané, marinované, uzené, sušené
- Vnitřnosti,
- Vepřové maso,
- Zvěřina,
- Uleželé hovězí maso,
- Pštrosí maso,
- Kuřecí maso
- Všechny uzeniny,
- I šunka, slanina, klobásy, salámy atd.
- Ryby - losos a tuňák bez výjimky (tedy ani čerstvé)
- Všechny mražené a ani ostatní ryby
- Výjimku tvoří pouze čerstvé bílé ryby)
- Plody moře
- Výjimku tvoří snad jen opravdu čerstvá chobotnice a čerstvé škeble)
- Jakékoliv masové či rybí konzervy, balená hotová jídla
VEJCE
- Bílek (hlavně syrový, špatně tepelně upravený či sušený)
Oleje a olejniny
- Olej mandlový,
- Kokosový,
- Ořechový,
- Sezamový,
- Olivový olej (ač u toho se vedou velké spory, zda ano či ne)
- Oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem,
- Ořechové máslo,
- Arašídové máslo
- Margarín,
- Komerční dresinky, omáčky, šťávy…
- Dýňová semena,
- Slunečnicová semena,
- Hořčičné semínko,
- Sezamové semínko,
- Lněné semínko,
- Kaštan,
- Arašídy, buráky,
- Kokos (čerstvý i zpracovaný),
- Bob (fazole v lusku)
- Ořechy (vlašské, lískové, mandle, para, pekan, pistácie, piniové, makadamové, černé, anglické)
- Kešu ořechy (ale jen ty pražené),
- Tahini pasta,
Koření
- Anýz,
- Skořice,
- Hřebíček,
- Kari (výjimku tvoří kari-listy),
- Chilli, pálivá paprika,
- Hořčice,
- Lékořice,
- Muškátový oříšek,
- řeřicha,
- Tandoori,
- Polévkové koření (rostlinný bílkovinný hydrolyzát),
- Jodizovaná sůl
- Sladový extrakt
Pochutiny
- Kupované marmelády, džemy, sirupy,
- Sladkosti,
- Dekorace,
- Polevy, glazury,
- Bonbóny, krémy,
- Pomazánky
- Horká čokoláda,
- Kakao,
- Ovomaltin (teobromin)
- Pravý čaj (černý),
- Komerční bylinné a ovocné čaje (aromatizující látky, barviva)
- Alkohol (i Cider),
- Mošty, energetické nápoje,
- Nápoje obsahující chinin (Tonik)
- čokoláda, kakao,
- Komerční zmrzliny,
- Sladkosti, atd.
- Kečup, rajský protlak, BBQ omáčka,
- Majonéza, tatarka, salátové dresinky (kvasinky),
- Hořčice,
- Ochucovadlo typu „Relish“, sójová omáčka, worcestrová, japonská, miso, tamari
- Ochucená želatina,
- Slad,
- Bujóny,
- Kvasné octy (vinný, balzamikový, jablečný, červený, bílý, sladový)
Aditiva
- Barviva, konzervanty, antioxidanty, regulátory kyselosti,
- Emulgátorů,
- Zahušťovadel,
- Stabilizátorů atd.
Průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla
Sake
- Contains histamine
- 20–40 mg/L range [1]
Sardinky
- Nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 mg/kg, resp. 200 mg/kg u některých „podvzorků“
- úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 mg/kg.
- Rybí konzerva „SAIRA Sardinela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje“, hmotnost balení 240 g, DMT 28.01.2013, šarže 175228, distributor BALTAXIA, a.s., U Nisy 604/15, Liberec, FAO 032/34 EE228 EU. Vzorky byly odebrány v prodejně obchodního družstva KONZUM v Ústí nad Orlicí.
- SZPI nařídila okamžité stažení potraviny z oběhu a předala případ k došetření Státní veterinární správě České republiky (SVS ČR).
- Informace o výrobku byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na závadné zboží upozorňuje členské státy Evropské unie.
- Do Česka bylo dovezeno celkem 1600 kartonů po 24 konzervách (celkem 9216 kg) dne 14. 2. 2011.
- Konzervybyly v rámci ČR distribuovány dalším odběratelům - Tesco, Penny, Billa, Kaufland, Globus, Lahůdky Cajthaml, Čepos, Wissa.
- Zdroje: SZPI, SVS ČR
Potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv
Wines
- 2–10 mg/L histaminu [1]