leky-latky/kyselina-fytoova/snizeni-obsahu-fytatu
Klíčení
- Snižuje se naklíčením
- Aktivují se v semenech obsažené fytázy
- Fytáty jsou postupně rozloženy
- Uvolněné minerály jsou následně využity pro růst rostliny
- Záměrné přidávání fytáz do některých rostlinných produktů
- Za účelem zvýšení jejich nutriční kvality [1]
Dlouhodobé máčení v horké vodě
- částečná redukce obsahu fytátů
- Aktivují se přirozené enzymy rozkládající fytáty (fytázy)
- Vyplavení fytátů do vody
- Úspěšnost v řádu 10-20%
- Závisí na teplotě i na výši pH vody
- Ohřev moc velký úspěch nepřináší - velmi termostabilní [1]
Hnědé fazole
- Máčené ve vodě a potom vařené 90 minut při teplotě 110°C
- Ztrácejí jen cca 23% fytátových komplexů [1]
Trávení
Přežvýkavci
- Fytázu produkují mikroorganismy v zažívacím traktu
Člověk
- Omezenou schopnost trávit fytáty prostřednictvím fytázy
- Ve dvanáctníku 30-krát menší koncentraci fytázy než hlodavci
- V lidském zažívacím traktu se rozloží 37-66% fytátových komplexů
- U potravin, které nejsou tepelně ošetřeny
- Zůstávají v nich aktivní přirozené fytázy
- Volná kyselina fytová se ihned váže na jiné minerály přítomné v zažívacím traktu