Monokaprin
Kyselina kaprinová
- Nasycená mastná kyselina s 10 atomy uhlíku
- Jedna ze tří silných mastných kyselin se středním řetězcem (MCFA) v kokosovém oleji.
- Kyselina laurová a kyselina kaprylová jsou další dvě.
- U kojících matek, které měly ve svém jídelníčku panenský kokosový olej
- Nalezeno v jejich mateřském mléku vyšší množství kyseliny kaprinové
1998 v magazínu „American Journal of Clinical Nutrition“
- Kyselina kapronová spolu s kyselinou laurovou a kyselinou kaprylovou a dalšími mastnými kyselinami se středním řetězcem
- Pomáhá zvyšovat hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou – HDL, tedy „dobrého“ cholesterolu
- HDL pomáhá chránit děti před infekcemi a toxiny
- University of California-Davis zjistili, že infekce u dětí jsou doprovázeny vysokými hladinami LDL v porovnání s HDL
2004 v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
- www.rehabilitace.info/zdravotni/kyselina-kaprinova-kyselina-dekanova-a-zdravi-jake-ma-ucinky/
Monokaprin
Inhibice plísní
- Inhibičními účinky tří monoacylglycerolů
- 1-monokaprin,
- 1-monolaurin,
- 1-monoacylglycerol kyseliny 1-adamantankarboxylové
- Jejich kombinace na růst kvasinek a mikromycet v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách
- 1-monokaprin je schopen po určitou dobu zastavit růst kvasinek.
- Další dva monoacylglyceroly se jeví jako méně účinné.
- účinné inhibitory růstu mikromycet se jeví opět 1-monokaprin a jeho kombinace
- theses.cz/id/b8qgqp/
Inhibice G+
- 1-monoacylglycerol kyseliny kaprinové (monokaprinu)
- V rozmezích koncentrací 25 - 1500 mg.l-1
- Vliv na G+ bakterie
- (Enterococcus, Bacillus, Staphylococcus, Micrococcus)
- Vliv na G- bakterie
- (Salmonel-la, Escherichia, Citrobacter, Pseudomonas)
- Grampozitivní bakterie byly vůči působení monokaprinu více citlivé než bakterie gramnegativní.
- Nejvíce citlivou bakterií byl Micrococcus luteus.
- digilib.k.utb.cz/handle/10563/7910