Chemicky - vlastnosti, formy
Glycerol monolaurate (GML) (2,3-dihydroxypropyl dodecanoate)
- Is a fatty acid monoester
- Possesses broad antimicrobial (against bacteria, fungi, and enveloped viruses)
- Anti-inflammatory, and immunoregulatory properties (Schlievert et al., 1992, 2019; Witcher et al., 1996)
- Accorded GRAS status and is commonly used in cosmetics
- As a homeopathic supplement,
- Food preservative,
- Emulsifier (Zhang et al., 2016)
- Concentrations of GML in bovine milk, whole pasteurized human milk, and infant formula
- Estimated as 0.15, 3, and 0 mg/mL, respectively (Schlievert et al., 2019)
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10261805/
Monolaurin se vyrábí v různých formách
Kapsle
- Nejběžnější formou monolaurinu. Obvykle obsahují 100–500 mg monolaurinu na kapsli.
Prášek monolaurinu
- Lze přidat do potravin nebo nápojů. Obvykle obsahuje 98–100 % monolaurinu.
Tekutý monolaurin
- Lze užívat perorálně nebo aplikovat na kůži.
- Obvykle obsahuje 50–100 % monolaurinu.
Mastička s monolaurinem
- Lze aplikovat na kůži.
- Obvykle obsahuje 1–10 % monolaurinu.
Monolaurin se vyrábí několika způsoby:
Esterifikace
- Kyselina laurová se esterifikuje glycerolem za vzniku monolaurinu.
Transesterifikace
- Kokosový olej se transesterifikuje glycerolem za vzniku monolaurinu a dalších glyceridů.
Enzymatická syntéza
- Monolaurin se syntetizuje z kyseliny laurové a glycerolu pomocí enzymu.