leky-latky/sacharidy/skroby
Amylopektin
Amylóza
Glykogen
- Podobný škrobu ale živočišného původu
- štěpením glykogenu uvolňování molekul glukózy
- Glukogeneze glykolýzou k udržení glykémie
- V játrech
- Ve svalech
- 200–500 g glykogenu
- Pouze pro práci svalů
- Záleží na trénovanosti jedince
- Intenzivní činnost - vyčerpání do 2h
- únava, vyčerpání, svalová slabost
- V ledvinách
Rozklad škrobu
- Hydrolýza škrobu
- Vznikají dextriny
- Pak maltóza
- Až na glukózu
- Dozrávání ovoce
- škrob hydrolyzuje na glukózu
Luštěninové nudle
- Pure mung bean starch or pure soybean starch
- Permitted by metabolic balance®
- Beginning from the third phase
- Mixture of different starches are less compatible with Metabolic Balance® [1]
Škroby
- Hlavní složka obilného zrna až:
- 52% žito / sušiny
- 80% rýže / sušiny
- Brambory
Výskyt
- Rostlinná forma zásob glukózy
- V semenech, listech a ovoci
- V zrnech
- Pšenice, rýže, ječmen, kukuřice aj.
- V kořenech a hlízách
- Brambor, vodnice, bílé krmné řepy aj.