MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

leky-latky/kyselina-fytova/snizeni-obsahu-fytatu

Klíčení

  • Snižuje se naklíčením
  • Aktivují se v semenech obsažené fytázy
    • Fytáty jsou postupně rozloženy
  • Uvolněné minerály jsou následně využity pro růst rostliny
  • Záměrné přidávání fytáz do některých rostlinných produktů
    • Za účelem zvýšení jejich nutriční kvality [1]

Dlouhodobé máčení v horké vodě

  • částečná redukce obsahu fytátů
  • Aktivují se přirozené enzymy rozkládající fytáty (fytázy)
    • Vyplavení fytátů do vody
  • Úspěšnost v řádu 10-20%
    • Závisí na teplotě i na výši pH vody
      • Ohřev moc velký úspěch nepřináší - velmi termostabilní [1]

Hnědé fazole

  • Máčené ve vodě a potom vařené 90 minut při teplotě 110°C
  • Ztrácejí jen cca 23% fytátových komplexů [1]

Trávení


Přežvýkavci

  • Fytázu produkují mikroorganismy v zažívacím traktu

Člověk

  • Omezenou schopnost trávit fytáty prostřednictvím fytázy
  • Ve dvanáctníku 30-krát menší koncentraci fytázy než hlodavci
  • V lidském zažívacím traktu se rozloží 37-66% fytátových komplexů
    • U potravin, které nejsou tepelně ošetřeny
      • Zůstávají v nich aktivní přirozené fytázy
  • Volná kyselina fytová se ihned váže na jiné minerály přítomné v zažívacím traktu
O úroveň výše

Poslední aktualizace: 8. 12. 2018 0:39:14
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail