MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Syřidla

  • Působí srážení proteinů
  • Tekuté / tablety / granuláty
  • Před přidáním do mléka rozpustit v destilované vodě
  • Skladovat v teplotě okolo 5°C
  • Konvence: 1/2 tablety syřidla = 1/4 kávové lžičky tekutého syřidla [2]
  • Z hlediska koagulační schopnosti nejdůležitější
    • Specifičnost hydrolýzy vazeb Phe105 (fenylalanin)-Met106 (methionin) v kappa-kaseinu
    • Nízký potenciál pro nespecifickou proteolýzu
  • Poměr specifické a nespecifické proteolýzy
    • Nejvyšší u živočišných enzymů [6]
  • Syřidlo vliv na výtěžnost a senzorickou kvalitu
    • Vznik hořkých peptidů sýrů [6]
  • Výsledek ovlivněn
    • Množstvím enzymu po separaci syrovátky
    • Množstvím vody k promývání sýřeniny
    • Výší ohřevu [6]


Výpočet síly a dávky syřidla 19.06.2010

  • Orientační
    • Momentální síla syřidla
      • Stářím
      • Skladováním
    • Kondice mléka
      • Antibiotika
      • zánět
      • Nekvalitní krmení (x siláže)
      • Zvýšení počtu inhibičních látek [5]
  • Otestovat jak syřidlo reaguje s konkrétní várkou mléka
    • Dle výsledku vypočítáme dávku syřidla
    • Množtsví ovlivňuje chuť sýra (hořkost)
    • Výpočty platí pro chymozinová, mikrobiální a s chymozinem identická syřidla
  • Síla syřidla
    • říká kolik 1 díl syřidla srazí dílů mléka
      • Za 40 minut(ideální čas srážení)
      • Při teplotě 35°C [5]
  • Po čase ztrácí syřidlo účinnost
    • Momentální sílu sířidla lze vypočítat
      • S (síla syřidla) = (2400 x V) : (T x v)
        • 2400 = je ideální čas srážení ve vteřinách
        • V = množství sráženého mléka v ml
        • T = čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka v experimentu
        • V = množství syřidla v ml [5]
  • Výpočet dávky syřidla :
    • V syřidla (l) = (V mléka x 35 x 40) : (µ syřidla x t x T)
      • V mléka = objem sráženého mléka v litrech
      • 35 = ideální teplota srážení
      • 40 = ideální čas srážení
      • µ = účinnost syřidla
      • T = teplota ve °C
      • T = požadovaný čas srážení v minutách [5]
        • www.dobrysyr.cz/news/vypocet-davky-syridla

Druhy syřidel

Živočišná syřidla

  • Z telecích žaludků
    • Chymozin se původně získával výhradně ze žaludků sajících telat [4]
  • Pepsinová syřidla, která však nemají tak dobrou účinnost
    • Z vepřových, hovězích, případně i drůbežích žaludků
  • V praxi kombinace chymozinových a pepsinových syřidel
  • Enzymy skupiny kyselých proteáz

Laktosin

  • Tekuté
  • živočišného původu
  • Síla 1 : 10 000
  • Obsahuje enzym pepsin
  • K sýření mléka, tvarohu a některých sýrů [1]

Caglifcio clerici

  • Tekuté
  • 75 % chymozinu a 25 % pepsinu
  • živočišného původu
  • Síla 1 : 15 000
  • Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]

Aktochym

  • Chymozinové syřidlo
  • Síla 1 : 5 000
  • Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]
  • www.driml-napajecky.cz/?p=katalog&sekce=13&kategorie=166

Rostlinná syřidla

  • Papain
    • Ve šťávě fíků - užití ?
  • Menší sílu než živočišná
  • Výroba vegetariánských sýrů [2]
  • Výpis rostlin, které lze užít ke srážení mléka
  • Skupina aspartátových proteáz, které jsou přítomné v řadě rostlinných a živočišných tkání

Bakteriální syřidla

  • Kultivací a extrakcí z určitých druhů
  • Výroba vegetariánských sýrů
  • Sílou se blíží živočišným
  • Bývají levnější [2]

Microclerici

  • Tekuté
  • Mikrobiálního původu
  • Síla 1 : 60 000
  • Výroba všech druhů sýrů s krátkou i dlouhou dobou zrání [1]

Kvasinkové

Maxiren

  • Chymosin z kvasinky Kluyveromyces laris
  • Absence bovinního pepsinu
  • Tekuté
  • Síla 600 IMCU/ml
  • Všechny typy sýrů
  • Vegeteriánské aplikace [3]

Plísňové

  • Dnes nejvíce enzym reniláza (renillase) kmeny Mucor miehei [4]

Fromase

  • Produkované Rhizomucor miehei
  • V několika termolabilních formách L, TL, XL a XLG
  • Tekuté
  • Síla 750 IMCU/ml
  • Všechny druhy sýrů
  • Vegetariánské sýry [3]
  • Použití mikrobiálních enzymů zvyšuje hořkost

Sýr

  • Druhy syřidel v sýrech Madeta

Vyhláška č. 77/2003

  • mléčný výrobek
  • Vysrážením mléčné bílkoviny z mléka
  • Působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel
  • Prokysáním a oddělením podílu syrovátky

Sýry bez sířidel - Tavicí soli

Složení sýrů s otazníkem

  • Registrace pro: Výrobky s malým podílem živočišné suroviny
    • Leerdamer light
    • Dorfdamer 15%
    • Sýr eidamského typu Ranco

Prášek do pečiva

  • Domácí tavený sýr
  • Chuťově štiplavý

Jedlá soda do tvarohu

  • 1 kg tvarohu
  • 1 l mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce másla
  • Koření
    • Kmín
  • Další dochucení
    • Sterilovaná zeleninu
    • čerstvá zelenina
    • Vejce na tvrdo aj.

Postup výroby domácího sýra

  • Tvaroh do hrnce mléka
  • Téměř k varu - do jemného natavení
  • mléko i s tvarohem slijeme - spíše syrovátku
    • Zbyde natavený tvaroh
  • Přidat lžíci másla, osolit, okořenit, dále dochutit a jedlou sodu
  • Postupně zahřívat
  • Natavit a nalít do formy
  • Uležet do druhého dne v chladu [4]

Kyselina citronová

  • mléko se přivede k varu a potom přidá citronová šťáva
  • Začne se srážet
  • Nechat uležet pod težkým předmětem
  • Sýr je lehký - něco mezi sýrem a tvarohem [6]

Ocet

  • Málo, sýr je bahnitý a syrovátka kalná
  • Moc, sýr je pískový
  • Nechat stát sraženinu několik hodin
  • Cedit
  • Konzistenci asi jako lučina
  • Dodat sůl a koření [6]
    • "vysrážená bílkovina se stálou chutí"

Chlorid vápenatý

  • 36% roztok
  • Příznivý vliv na srážení zejména pasterovaného mléka
  • Zlepšuje konzistenci a pevnost sýřeniny
  • Zvyšuje výtěžnost
  • Brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny
  • 2-5 ml na 10 l. mléka
    • Kávová lžička je cca 3 ml
  • Teplota
    • Jeden z nejdůležitějších vlivů
    • 27,5°C - 40°C
    • Doba počátku koagulace
    • časová konstanta vytužování t
      • Klesá s rostoucí teplotou
      • Koagulace s rostoucím množstvím přídavku syřidla / CaCl2 rychleji začíná i končí [7]
  • Různé koncentrace CaCl2
    • Modul pružnosti Gmax prakticky konstantní [7]




Literatura:

[1] Syřidla - MILCOM-AS. URL < www.milcom-as.cz/zavod-tabor/produkty/syridla.html >.
[2] Jak si doma vyrobit sýry všemožných druhů [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < jaknato.webpark.cz/html/ingredience.html >.
[3] Syřidla - CZ - O.K. SERVIS BioPro s.r.o. [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.biopro.cz/Ingredience/Mlekarensky-prumysl/Syridla >.
[4] Domácí sýr bez syřidla [Internet]. [citován 2012 dub 6]. Available z: conovehonakopci.cz/?p=4193
[5] Výpočet síly a dávky syřidla. DOBRÝ SÝR [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.dobrysyr.cz/news/vypocet-davky-syridla >.
[6] Agronavigátor [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.agronavigator.cz/default.asp?typ=1&val=98407 >.
[7] Seminář MLÉKO a SÝRY 2002 [Internet]. [citován 2012 dub 6]. URL < www.vscht.cz/tmt/prehlidky/2002/souhrny/Lanfeld.htm >.


O úroveň výše

Poslední aktualizace: 6. 4. 2012 22:32:01
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail