MUDr. Dana Maňasková

  • medicinman.cz
  • Zájmy a činnosti
  • Nemoci a symptomy
  • Léky, látky a laboratorní testy
  • Postupy, metody a terapie
  • Dietologie a potravinářství
  • P-o-traviny, rostliny aj.
  • Papírování
  • Zajímaví lidé a činnosti
  • Odborná pracoviště
  • Odborné odkazy
  • Obecné odkazy a tipy
  • Kalendář akcí
  • CV a kredity
  • Fantazie, nápady a snění
  • GDPR

Vyhledávání na medicinman.cz
 

Výživa dětí

0-1 rok - Kojenecký věk

  • Snídaně- kojení-200ml, 30g pečivo, 5g tuk, 30g zelenina
  • Maso 20 g, od 7 měsíce 35 g, 1 x týden vařený žloutek
  • Jogurt 70 g
  • Ovocná přesnídávka 150 g
  • Obilno –mléčná kaše 150 ml
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.


1-3 roky - Batolecí období

  • 3-4 porce mléka a mléčných výrobků
  • 2-3 porce obilovin
  • 1-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
  • 1 porce masa/den
  • 2 x /týden ryby
  • 2-3 porce volného tuku
  • Průměrná porce pro batole
  • 120-150 ml mléka
  • 100 ml jogurt
  • 25 -30 g sýr
  • 1 krajíce chleba
  • 1 rohlíku
  • 60 – 70 g rýže, těstovin
  • 2 ks knedlík
  • 40 g maso
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.



11-15 let - Starší školní věk = 0,8 dospělé porce

  • Pečivo- 60g (rohlík, chléb, vločky)
  • 70 g rýže,
  • 50 g těstoviny
  • 3ks knedlík
  • Ovoce- 2-4 porce (1 porce je 100g), zelenina 3-5 porcí
  • Maso- 70 – 80 g
  • Mléčné výrobky- 250ml mléko, 200g jogurt, 55g sýr
  • Tuky a cukry- 10g
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

ADOLESCENTI 15 – 19 LET

  • Postupné scelování duševního života, krystalizace postojů a názorů a zejména rozumové zrání.
  • Jednotlivec rozvíjí své sebevědomí, sebejistotu, samostatnost.
  • Začátek puberty je spojený s urychleným růstem, změnami v tělesném složení, tělesnou aktivitou.
  • Tyto skutečnosti vedou k potřebě výživy o vysoké nutriční hodnotě adolescentů.
  • V oblasti stravování představují velice rizikovou skupinu
    • Kvalitní a dobře rozložené stravování.
  • Příjem energie a živin se obvykle soustřeďuje na odpoledne a večer
    • Dojíždějící mládež, zájmy
    • Kompenzují různé nezdary, stresy, selhání, deprese.

Správné stravování:

  • Strava vyvážená – příjem a výdej energie
  • Intenzivní růst
    • Zvyšuje nároky na příjem kvalitních bílkovin (svalová hmota)
  • Zvýšené potřeby vápníku (kosti)
  • Doplňky stravy od 17 let, mladší omega 3
  • Poradna pro sportující mládež
    • Poradna Fitbee, měření v klubech
  • U dívek vyšší příjem železa (menstruace - anemie)
  • Obě pohlaví se významně odlišují ve svém tělesném složení.
  • U děvčat se zvyšuje množství podkožního tuku
  • U chlapců dochází k nárůstu svaloviny a růstu kostí do délky, kostry
  • Potřeba energetické hodnoty u děvčat je nižší než u chlapců.
    • Dívky 2 200 kcal (9 240 kJ) /den cca
    • Chlapci 2 500 – 3 000 kcal (10 500 kJ – 12 600 kJ) / den cca
  • Pozor na stravování v rychlém občerstvení – vysoký příjem tuků a energie.
  • Doporučená porce
    • Pro dívky:
      • 1 dospělá porce,
    • Pro chlapce:
      • 1,25 dospělé porce.

Příklad jídelního lístku

  • Snídaně: Mléko. Corn flakes. Jablko.
  • Přesnídávka: Pomeranč. Dalamánek. Máslo.
  • Oběd: Polévka s játrovými knedlíčky. Telecí na rajčatech. Těstoviny.
  • Svačina: Šlehaný tvaroh s ovocem. Sojový rohlík.
  • Večeře: Zapečené filé se sýrem. Brambory. Hlávkový salát s mrkví.

15-18 let - Adolescenti = 1 d.p (dospělé porce)

  • Chlapci 1,25 d.p. (dospělé porce)
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.



3-6 let - Předškolní věk = 0,6 Dospělé porce

  • 4-5 porce obilovin
  • 2-3 porce mléka a mléčných výrobků
  • 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
  • 1 porce masa/den
  • 2-3 porce volný tuk
  • Průměrná porce předškolní věk
  • 150 ml mléko
  • 100 ml jogurt
  • 30 g sýr
  • 1 krajíc chleba (60 g)
  • 1 ks rohlík
  • 100 -120 g rýže, těstovin, knedlíků
  • Ovoce, zelenina – 60 -90 g, 150 ml sklenice ředěné ovocné šťávy
  • 50 – 70 g maso = 1 hrnku luštěnin, 1 ks vejce, 1,5 lžíce ořechy
  • 10 g tuk
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.



6 – 10 LET - MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK

  • Formování zásad zdravé výživy
  • Pravidelnost

Rozložení celkové E stravy

  • Snídaně 20 %,
  • Přesnídávka 15 %
  • Oběd 30 %
  • Svačina 15 %
  • Večeře 20 % [1]
  • Pokles fyzické aktivity !!
    • Musíme i přívod E upravovat, aby nedošlok obezitě

Jídelníček by měl obsahovat:

  • Chléb, pečivo, obiloviny [1]
    • Důležitý zdroj složitých sacharidů a vlákniny, vitamínů skupiny B [1]
    • Denně 2 – 5 porcí pečiva (30 – 40 g) [1]
    • 2 porce obilovin (120 - 150 g vařených) [1]
  • Zelenina, ovoce
    • Zdroj minerálních látek, vitamínů, vlákniny,
    • Energetická hodnota nízká
    • Nezbytnou součástí jídelního lístku - zásadní
    • Nejlépe syrové
    • Denně 3 porce (60 - 90 g) [1]
    • 150 g brambor [1]
    • Ovoce 2 porce (60 – 90 g, 150 ml ovocné šťávy) [1]
  • Mléko a mléčné výrobky
    • proteiny, vápník, ...
    • Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky
    • Tavené sýry - obsah solí
    • Doporučeno snížit spotřebu tučných mléčných výrobků [1]
    • Denně 2- 3 porce (150 ml mléka, 30 g sýr, 150 g jogurt) [1]
  • Maso, ryby, drůbež, vejce
    • živočišné bílkoviny, tuky, vit. B, minerály, Fe
  • Živočišné bílkoviny jsou nepostradatelné pro zdravý vývoj dětí.
  • Drůbeží, králičí a rybí maso
    • Lehce stravitelné, obsahuje méně tuku.
    • Denně 1 - 2 porce
      • 60 – 70 g vařené maso,
      • 100 g drůbež,
      • 100 g ryby,
      • 2 ks vejce,
      • 60 g sojové výrobky tzv.„sojové maso“
  • Tuky
    • E
    • Vitamíny v tucích rozpustné
    • Přednost kvalitním rostlinným tukům
      • Oleje olivový, řepkový, sojový, slunečnicový, margariny [1] !!!
        a kde je hlavní zdroj Omega 3 ???
  • Cukr a potraviny cukr obsahující
    • Zařazujeme v menší míře, jsou zdrojem prázdných kalorií s nízkou výživnou hodnotou.
  • Sůl a koření
    • V přiměřeném množství
  • Pitný režim
    • Fyzické aktivity dítěte.
  • Celkové množství tekutin
    • By mělo být 1,5 – 2,5 l
    • By se měl zahájit snídaní
    • Pramenitá voda, ovocné a bylinné čaje,
    • ředěné ovocné šťávy a džusy [1] ??
    • Střídat minerální vody [1]
  • Vláknina
    • Věk dítěte v letech + 5 g vlákniny = celkový příjem vlákniny za den v g
    • Nadbytečné množství vlákniny, málo pije a má málo pohybu
      • Může trpět nadýmáním, zácpou, bolestmi břicha.
    • By mělo být zařazeno pečivo bílé i celozrnné, ovoce, zelenina, občas luštěniny a cereálie [1]
  • Velké riziko
    • Reklamy na potraviny
    • Rodiče si neuvědomují, že dětem stačí poloviční porce než dospělému.
  • školák Zachovat pravidelnost 5x denně
  • Dodržovat snídaně
  • Alespoň pít teplý, lehce oslazený nápoj ?????
  • Případně se nasnídat hned po příchodu do školy nebo o první přestávce.
  • Problémem je ranní spěch a stres pospíchající rodiny.

Jídelníček

  • Kvalitní rychlá snídaně
  • Celozrnné snídaňové cereálie doplněné vhodným nápojem
    • Teplým mlékem, čajem, bílou kávou [1] (????), kakaem
    • škrob, cukr, minerální látky, vláknina, vitamíny… dítěti energii pro první část dopoledne.
  • Mohou být též svačinou
    • Např. s jogurtem
  • Pitný režim!!!
    • S sebou lahvičku s čajem, ovocnou ředěnou šťávou
    • Problém školní automaty – cola, fanta… [1]
  • O velké přestávce svačina
    • Připravovat svačiny doma,
    • Nedávat dítěti peníze – kupují si chipsy, colu…
  • Oběd zpravidla ve školní jídelně
    • Málokde výběr z více jídel
  • Odpolední svačina
    • Někdo doma, jiný ve školní družině, na kroužku, venku
  • Večeře
    • Nejlépe společná s rodinou

Obezita x pohybová aktivita

  • Ve škole málo pohybu
  • Kroužky bez pohybové aktivity
  • Doma u počítače, televize
  • Delší procházky, pobyt v přírodě
  • Sportovní kroužky
  • Energetický příjem sladit s výdejem
  • Jinak ve všední den, jinak ve svátek
  • Rodiče by měli sledovat skladbu denního jídelníčku dítěte
    • Dle ní pak volit pokrmy konzumované dítětem v domácím prostředí
  • Dítě si musí zvykat na to, že nemůže jíst, kdy se mu zachce
  • Pozor na
    • Velké množství sladkostí,
    • Soli,
    • Potravinářských aditiv obsažených v různých pitíčkách,
    • Bonbonech,
    • Instantních pokrmech

Příklad jídelníčku I. – prvňáčka

  • Sn: Šípkový čaj. Žitný chléb. Tvarohová pomazánka. Půlka papriky.
  • Př: Rohlík. Máslo. Sýr. Jablko.
  • O: Zeleninová polévka. Pečené kuře. Rýže. Mrkvový salát
  • Sv: Bílý jogurt. Celozrnné cereálie.
  • V : Zapečené brambory se šunkou a brokolicí.

Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 7 d. p.

  • Snídaně: Čaj. 1ks dalamánek. 10 g margarin. 20 g šunka. 60 g okurka.
  • Přesnídávka: 150 ml mléka. 1 ks rohlík. 30 g sýr. 60 g jablko.
  • Oběd: Polévka hrachová. 100 g přírodní kuřecí prsa. 200 g bramborová kaše. 120 g míchaný zeleninový salát.
  • Svačina: 1 ks ovocný jogurt. Sezamová bulka.
  • Večeře: 150 g zapečené těstoviny se žampiony a sýrem. 150 ml džus.

6-11let - Mladší školní věk = 0,7 dospělé porce

  • Snídaně- 1ks pečivo, 10g tuk, 20g (např. šunka), 60g zelenina
  • Přesnídávka- 150ml mléko, 1/2 ks pečivo, 30g (např. sýr), 60g ovoce
  • Oběd- polévka 250ml, maso 60-70g, 200g-brambory, br.kaše, 120g zeleninový salát/zelenina
  • Svačina- 100g např. jogurt, 1ks pečivo
  • Večeře- podobné složení jako oběd + 150 džus, ovoce
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.


Normování výživy dětí dle věku

Dieta č.13


KJ B T S
1-6 let: 5500/1310 45 g 40 g 190 g
7-14 let: 7100/1690 63g 56g 230g
15-18let: 8800/2100 75g 65g 300 g

Dieta č.13/8

  • REDUKCE(-10%)
KJ B T S 1-6 let: 4950/1179 41,5 g 36 g 171 g g 7-14 let: 6390/1521 56g 50g 207g 15-18let: 7920/1886 67,5g 58,5g 270 g


Literatura:
[1] Vyšší odborná škola 5. května, obor nutriční terapeut 1. ročník, r. 2019, učební pomocné texty vydané školitelem

O úroveň výše

Poslední aktualizace: 28. 10. 2019 21:25:00
© Dana Maňasková, metabalance.cz
e-mail