Výživa dětí
0-1 rok - Kojenecký věk
- Snídaně- kojení-200ml, 30g pečivo, 5g tuk, 30g zelenina
- Maso 20 g, od 7 měsíce 35 g, 1 x týden vařený žloutek
- Jogurt 70 g
- Ovocná přesnídávka 150 g
- Obilno –mléčná kaše 150 ml
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
1-3 roky - Batolecí období
- 3-4 porce mléka a mléčných výrobků
- 2-3 porce obilovin
- 1-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
- 1 porce masa/den
- 2 x /týden ryby
- 2-3 porce volného tuku
- Průměrná porce pro batole
- 120-150 ml mléka
- 100 ml jogurt
- 25 -30 g sýr
- 1 krajíce chleba
- 1 rohlíku
- 60 – 70 g rýže, těstovin
- 2 ks knedlík
- 40 g maso
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
11-15 let - Starší školní věk = 0,8 dospělé porce
- Pečivo- 60g (rohlík, chléb, vločky)
- 70 g rýže,
- 50 g těstoviny
- 3ks knedlík
- Ovoce- 2-4 porce (1 porce je 100g), zelenina 3-5 porcí
- Maso- 70 – 80 g
- Mléčné výrobky- 250ml mléko, 200g jogurt, 55g sýr
- Tuky a cukry- 10g
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
ADOLESCENTI 15 – 19 LET
- Postupné scelování duševního života, krystalizace postojů a názorů a zejména rozumové zrání.
- Jednotlivec rozvíjí své sebevědomí, sebejistotu, samostatnost.
- Začátek puberty je spojený s urychleným růstem, změnami v tělesném složení, tělesnou aktivitou.
- Tyto skutečnosti vedou k potřebě výživy o vysoké nutriční hodnotě adolescentů.
- V oblasti stravování představují velice rizikovou skupinu
- Kvalitní a dobře rozložené stravování.
- Příjem energie a živin se obvykle soustřeďuje na odpoledne a večer
- Dojíždějící mládež, zájmy
- Kompenzují různé nezdary, stresy, selhání, deprese.
Správné stravování:
- Strava vyvážená – příjem a výdej energie
- Intenzivní růst
- Zvyšuje nároky na příjem kvalitních bílkovin (svalová hmota)
- Zvýšené potřeby vápníku (kosti)
- Doplňky stravy od 17 let, mladší omega 3
- Poradna pro sportující mládež
- Poradna Fitbee, měření v klubech
- U dívek vyšší příjem železa (menstruace - anemie)
- Obě pohlaví se významně odlišují ve svém tělesném složení.
- U děvčat se zvyšuje množství podkožního tuku
- U chlapců dochází k nárůstu svaloviny a růstu kostí do délky, kostry
- Potřeba energetické hodnoty u děvčat je nižší než u chlapců.
- Dívky 2 200 kcal (9 240 kJ) /den cca
- Chlapci 2 500 – 3 000 kcal (10 500 kJ – 12 600 kJ) / den cca
- Pozor na stravování v rychlém občerstvení – vysoký příjem tuků a energie.
- Doporučená porce
- Pro dívky:
- 1 dospělá porce,
- Pro chlapce:
- 1,25 dospělé porce.
Příklad jídelního lístku
- Snídaně: Mléko. Corn flakes. Jablko.
- Přesnídávka: Pomeranč. Dalamánek. Máslo.
- Oběd: Polévka s játrovými knedlíčky. Telecí na rajčatech. Těstoviny.
- Svačina: Šlehaný tvaroh s ovocem. Sojový rohlík.
- Večeře: Zapečené filé se sýrem. Brambory. Hlávkový salát s mrkví.
15-18 let - Adolescenti = 1 d.p (dospělé porce)
- Chlapci 1,25 d.p. (dospělé porce)
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
3-6 let - Předškolní věk = 0,6 Dospělé porce
- 4-5 porce obilovin
- 2-3 porce mléka a mléčných výrobků
- 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (z toho 1x ovoce s vysokým obsahem vit.C, 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce žluté a oranžové zeleniny nebo ovoce)
- 1 porce masa/den
- 2-3 porce volný tuk
- Průměrná porce předškolní věk
- 150 ml mléko
- 100 ml jogurt
- 30 g sýr
- 1 krajíc chleba (60 g)
- 1 ks rohlík
- 100 -120 g rýže, těstovin, knedlíků
- Ovoce, zelenina – 60 -90 g, 150 ml sklenice ředěné ovocné šťávy
- 50 – 70 g maso = 1 hrnku luštěnin, 1 ks vejce, 1,5 lžíce ořechy
- 10 g tuk
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
6 – 10 LET - MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
- Formování zásad zdravé výživy
- Pravidelnost
Rozložení celkové E stravy
- Snídaně 20 %,
- Přesnídávka 15 %
- Oběd 30 %
- Svačina 15 %
- Večeře 20 % [1]
- Pokles fyzické aktivity !!
- Musíme i přívod E upravovat, aby nedošlok obezitě
Jídelníček by měl obsahovat:
- Chléb, pečivo, obiloviny [1]
- Důležitý zdroj složitých sacharidů a vlákniny, vitamínů skupiny B [1]
- Denně 2 – 5 porcí pečiva (30 – 40 g) [1]
- 2 porce obilovin (120 - 150 g vařených) [1]
- Zelenina, ovoce
- Zdroj minerálních látek, vitamínů, vlákniny,
- Energetická hodnota nízká
- Nezbytnou součástí jídelního lístku - zásadní
- Nejlépe syrové
- Denně 3 porce (60 - 90 g) [1]
- 150 g brambor [1]
- Ovoce 2 porce (60 – 90 g, 150 ml ovocné šťávy) [1]
- Mléko a mléčné výrobky
- proteiny, vápník, ...
- Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky
- Tavené sýry - obsah solí
- Doporučeno snížit spotřebu tučných mléčných výrobků [1]
- Denně 2- 3 porce (150 ml mléka, 30 g sýr, 150 g jogurt) [1]
- Maso, ryby, drůbež, vejce
- Živočišné bílkoviny jsou nepostradatelné pro zdravý vývoj dětí.
- Drůbeží, králičí a rybí maso
- Lehce stravitelné, obsahuje méně tuku.
- Denně 1 - 2 porce
- 60 – 70 g vařené maso,
- 100 g drůbež,
- 100 g ryby,
- 2 ks vejce,
- 60 g sojové výrobky tzv.„sojové maso“
- Tuky
- E
- Vitamíny v tucích rozpustné
- Přednost kvalitním rostlinným tukům
- Oleje olivový, řepkový, sojový, slunečnicový, margariny [1] !!!
a kde je hlavní zdroj Omega 3 ???
- Cukr a potraviny cukr obsahující
- Zařazujeme v menší míře, jsou zdrojem prázdných kalorií s nízkou výživnou hodnotou.
- Sůl a koření
- V přiměřeném množství
- Pitný režim
- Fyzické aktivity dítěte.
- Celkové množství tekutin
- By mělo být 1,5 – 2,5 l
- By se měl zahájit snídaní
- Pramenitá voda, ovocné a bylinné čaje,
- ředěné ovocné šťávy a džusy [1] ??
- Střídat minerální vody [1]
- Vláknina
- Věk dítěte v letech + 5 g vlákniny = celkový příjem vlákniny za den v g
- Nadbytečné množství vlákniny, málo pije a má málo pohybu
- Může trpět nadýmáním, zácpou, bolestmi břicha.
- By mělo být zařazeno pečivo bílé i celozrnné, ovoce, zelenina, občas luštěniny a cereálie [1]
- Velké riziko
- Reklamy na potraviny
- Rodiče si neuvědomují, že dětem stačí poloviční porce než dospělému.
- školák Zachovat pravidelnost 5x denně
- Dodržovat snídaně
- Alespoň pít teplý, lehce oslazený nápoj ?????
- Případně se nasnídat hned po příchodu do školy nebo o první přestávce.
- Problémem je ranní spěch a stres pospíchající rodiny.
Jídelníček
- Kvalitní rychlá snídaně
- Celozrnné snídaňové cereálie doplněné vhodným nápojem
- Teplým mlékem, čajem, bílou kávou [1] (????), kakaem
- škrob, cukr, minerální látky, vláknina, vitamíny… dítěti energii pro první část dopoledne.
- Mohou být též svačinou
- Např. s jogurtem
- Pitný režim!!!
- S sebou lahvičku s čajem, ovocnou ředěnou šťávou
- Problém školní automaty – cola, fanta… [1]
- O velké přestávce svačina
- Připravovat svačiny doma,
- Nedávat dítěti peníze – kupují si chipsy, colu…
- Oběd zpravidla ve školní jídelně
- Málokde výběr z více jídel
- Odpolední svačina
- Někdo doma, jiný ve školní družině, na kroužku, venku
- Večeře
- Nejlépe společná s rodinou
Obezita x pohybová aktivita
- Ve škole málo pohybu
- Kroužky bez pohybové aktivity
- Doma u počítače, televize
- Delší procházky, pobyt v přírodě
- Sportovní kroužky
- Energetický příjem sladit s výdejem
- Jinak ve všední den, jinak ve svátek
- Rodiče by měli sledovat skladbu denního jídelníčku dítěte
- Dle ní pak volit pokrmy konzumované dítětem v domácím prostředí
- Dítě si musí zvykat na to, že nemůže jíst, kdy se mu zachce
- Pozor na
- Velké množství sladkostí,
- Soli,
- Potravinářských aditiv obsažených v různých pitíčkách,
- Bonbonech,
- Instantních pokrmech
Příklad jídelníčku I. – prvňáčka
- Sn: Šípkový čaj. Žitný chléb. Tvarohová pomazánka. Půlka papriky.
- Př: Rohlík. Máslo. Sýr. Jablko.
- O: Zeleninová polévka. Pečené kuře. Rýže. Mrkvový salát
- Sv: Bílý jogurt. Celozrnné cereálie.
- V : Zapečené brambory se šunkou a brokolicí.
Příklad jídelního lístku velikost porce 0, 7 d. p.
- Snídaně: Čaj. 1ks dalamánek. 10 g margarin. 20 g šunka. 60 g okurka.
- Přesnídávka: 150 ml mléka. 1 ks rohlík. 30 g sýr. 60 g jablko.
- Oběd: Polévka hrachová. 100 g přírodní kuřecí prsa. 200 g bramborová kaše. 120 g míchaný zeleninový salát.
- Svačina: 1 ks ovocný jogurt. Sezamová bulka.
- Večeře: 150 g zapečené těstoviny se žampiony a sýrem. 150 ml džus.
6-11let - Mladší školní věk = 0,7 dospělé porce
- Snídaně- 1ks pečivo, 10g tuk, 20g (např. šunka), 60g zelenina
- Přesnídávka- 150ml mléko, 1/2 ks pečivo, 30g (např. sýr), 60g ovoce
- Oběd- polévka 250ml, maso 60-70g, 200g-brambory, br.kaše, 120g zeleninový salát/zelenina
- Svačina- 100g např. jogurt, 1ks pečivo
- Večeře- podobné složení jako oběd + 150 džus, ovoce
Zdroj: HYPERLINK "http://www.vyzivadeti.cz" www.vyzivadeti.cz; SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Normování výživy dětí dle věku
Dieta č.13
KJ | B | T | S | |
1-6 let: | 5500/1310 | 45 g | 40 g | 190 g |
7-14 let: | 7100/1690 | 63g | 56g | 230g |
15-18let: | 8800/2100 | 75g | 65g | 300 g |
Dieta č.13/8
- REDUKCE(-10%)