Zdroje niklu
Zdroje niklu ve stravě
Hlavní zdroje
- Hlavní zdroj niklu: voda (zejména voda, která zůstává v kohoutku přes noc) a kuchyňské náčiní.
- Všechny potraviny obsahují nikl, rostlinné potraviny jsou bohatší na nikl než živočišné.
- Obsah niklu závisí na:
- Znečištění ovzduší,
- Složení půdy,
- Teplotě a vlhkosti.
- Starší rostliny mají vyšší obsah niklu; ve vnějších vrstvách se nachází více niklu než uvnitř.
Potraviny s vysokým obsahem niklu
- Vysoký obsah niklu je v:
- Luštěninách (včetně sóje),
- Listové zelenině,
- Kakau,
- Ovesných vločkách,
- Ořechách.
- Z živočišných zdrojů jsou nejbohatší na nikl vnitřnosti.
Příjem niklu stravou
- Příjem niklu kolísá mezi 80 až 150 ug/den, při určité skladbě stravy může dosáhnout až 900 ug/den.
- V kombinaci s příjmem niklu z vody a kuchyňského náčiní může dojít k nadměrnému příjmu.
Omezení niklu ve stravě
- Úplné vyloučení niklu při alergii není možné, lze ho však omezit.
- Při zpracování a skladování potravin se může obsah niklu zvýšit (záleží na kyselosti a agresivitě potraviny, např. sůl, koření).
- Z oceli legované niklem se uvolňuje minimální množství niklu, které pro alergiky nepředstavuje riziko.
Riziko při použití rychlovarných konvic
- U alergiků může být problémem rychlovarná konvice s volnou topnou spirálou:
- Po odvápnění konvice se uvolní část niklu, která se může dostat do vody.
- Nedoporučuje se konzumovat nápoje připravené z prvních čtyř až pěti náplní konvice po odvápnění.
Hodnoty pro nikl v pitné vodě
- Nejvyšší přípustná hodnota niklu v pitné vodě: 20 ug/l (vyhláška 252/2004).
- Od roku 2008 platí tento limit i pro minerální vody (směrnice 2003/40/ES).
Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111; bezpecnostpotravin.cz/termin/nikl/
Zdroje niklu
- Významné zastoupení tohoto prvku je i v některých potravinách.
- Oves, luštěniny, čokoláda, červené víno, aj.) může u některých jedinců vyvolat kožní reakci, ale i jiné symptomy jako nadýmání, bolest břicha, bolest hlavy aj.
Potraviny obsahujících více niklu
- Měkkýši a sójové boby, a pití nápojů, které je mají, jako je hroznová šťáva.
- Ořechy, zejména mandle, lískové ořechy a arašídy
- Celá zrna, včetně ovesů, pšenice a žita
- Čokoládové a kakaové výrobky
- Sójové výrobky, včetně tofu a sójového mléka
- Jsou obecně považovány za bezpečné k jídlu a pro většinu lidí obvykle nejsou problémem.
- Pokud jste však alergičtí na nikl, možná budete muset mít na vědomí svůj příjem těchto potravin.
- Populace je exponována niklu ve vzduchu, vodě a jídle, nebo prostřednictvím cigaretového kouře či dermálně kontaktem s mincemi či šperky obsahujícími slitiny niklu.
- V pracovním prostředí se pak jedná o zvýšenou expozici pracovníků zapojených do výroby, zpracování a využití niklu, zejména broušení, svařování a manipulace s prachem obsahujícím nikl.
- Asi třetina inhalovaného niklu z aerosolů, prachu či pěn, zachyceného v plicích, je absorbována do krve. Nemetabolizovaný nikl je eliminován prostřednictvím moči.