Rizikové a zhoršující faktory
Rizikové faktory
- Helicobacter pylori
- Chronic gastritis
- Pernicious anemia
- Intestinal metaplasia
- Familial adenomatous polyposis (FAP), gastric polyps
- Diet high in salted, smoked foods and low in fruits and vegetables
- Foods not been prepared or stored properly
- Older or male
- Smoking cigarettes
- Having a mother, father, sister, or brother who has had stomach cancer
- EBV
- Frequent intake of Tsukemono (pickled vegetables) and tsukudani (foods deep boiled in soy sauce) are highly salted foods in the area v Japonsku [84]
- Dietary nitrate and nitrite levels
EBV
- Immunoclassification characterized by CD8 and PD-L1 expression is associated with the clinical outcome of gastric cancer patients.
- Wang W1, Oncotarget 2018.
- Pacienti s EBV
- Nižší míru celkového přežívání (OS) než pacienti negativní
- Infekce EBV
- Jeden z vnitřních mechanismů regulace PD-L1
- Souvisela s vyšší expresí PD-L1
- Pacienti s nízkým skóre imunoreaktivity (WIR)
- Přežívali kratší dobu
- Než pacienti s vyšším skóre imunoreaktivity (SIR)
- Měli nižší počet CD8+ T-buněk
- Měli vyšší expresi PD-L1