papirovani/zivnost/provozovna/detsky-koutek
Odpověď z Hygienické stanice po udání adresy objektu
na dotaz ohledně hygienických požadavků na kancelář s dětským koutkem a ev. širších možností jeho využití
- Kancelář s hracím koutkem pro dceru
- Event. místnost využít jako klubovnu pro matky s dětmi pro jejich volnočasové aktivity a kroužky
- Pokud se nejedná o:
- Soukromé jesle
- Soukromou školku
- O provozovnu živnosti péče o dítě do 3 let věku v denním režimu
- O provozovnu živnosti mimoškolní výchova a vzdělávání,
- Tak se na toto zařízení nevztahuje platná legislativa v oblasti ochrany veřejného zdraví ve smyslu:
- § 7 zák.č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví v platném znění
- Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
- Hygienická stanice se vyjádří pouze ke změně využití nebytových prostor na
- Kancelář s hracím koutkem
- Nebo na klubovnu pro matky s dětmi
- Případně krátkodobé hlídací centrum.
- Pokud budete chtít kancelář nebo klubovnu využívat po dobu delší než 4 hodiny denně, měla by:
- Mít denní osvětlení
- Přirozené větrání okny
- šatnu
- Hygienické zařízení:
- 1 WC s umyvadlem pro dospělé
- 1 WC s umyvadlem dětské, ev. doplněné nočníkem
- Přebalovací stůl
- úklidovou komoru, nebo alespoň výlevku
- Skříň na úklidové prostředky
- Nedoporučuji Vám v těchto prostorách poskytovat stravovací službu, kde je povinná ze zákona:
- Ohlašovací povinnost
- Zdravotní průkaz
- Samostatně vyčleněné WC s umyvadlem pro pracovníka, který bude manipulovat s potravinami a připravovat občerstvení
- Oddělené pracovní plochy pro syrové a tepelně upravené potraviny
- Chladničky vyčleněné pro skladování mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, vajec apod.
- Hygienické požadavky na přípravu a výdej pokrmů event. prodej občerstvení jsou velmi přísné a musí splňovat:
- Požadavky Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 852/2004 o hygieně potravin
- V případě dětského koutku v kanceláři by bylo nejlépe:
- Řešit občerstvení maminek s dětmi svačinami připravenými a donesenými z domova
- Možno uvažovat max. o kuchyňské lince vybavené podpultovou chladničkou k uchovávání těchto svačin
- Rychlovarnou konvicí, aby měly maminky možnost přípravy pitného režimu pro děti a ev. kávy a čaje pro vlastní potřebu.
- Za přinesené svačiny si každý rodič odpovídá
- Nejedná se o stravovací službu.
- Pokud jsou provozována bez stravovací služby, Hygienická stanice nedozoruje v rámci státního zdravotního dozoru:
- Hlídací centra určená ke krátkodobému hlídání dětí
- Klubovny
- Dětská a mateřská centra
- Jakmile se rozhodnete jakou činnost budete ve kterých prostorách provozovat, požádejte Hygienickou stanici o stanovisko, nejlépe prostřednictvím podatelny Hygienické stanice hl.m. Prahy, Rytířská 12, Praha 1.
- OOVZ - Hygienická stanice posoudí Vaši žádost o změnu využití prostor a vydá pro stavební úřad stanovisko.
Literatura:
[1] MUDr. Helena Štolbová - vzato z e-mailové odpovědi na dotaz ohledně hygienických požadavků na kancelář s dětským koutkem a širších možností jeho využití
A) Koutek pouze pro vlastní dítě
- Papírově jakoby nebyl
- Místnost je jednoduše kanceláří nebo jiným typem provozovny
- Pokud budete jedniným obyvatelelm místnosti, nehrozí stran podmínek ani stížnosti zaměstnanců
- Dítě je tam na Vaši zodpovědnost
- Sám sebe člověk nebude žalovat za nevyhovující podmínky
(Re)Kolaudace místnosti jako kancelář
Hygienickou stanicí v místě bydliště
- Odbor hygieny práce
- Např. pro Prahu 8:
- Malešická 646 na Praze 9,
- Donést plánek provozovny
- Zdokumentovat jak je řešeno větrání, topení, osvětlení, elektirka
Hasičský záchranný sbor v místě provozovny
- ?
Stavební úřad v místě provozovny
- ?
B) Koutek pro děti pod dohledem jejich rodičů
- Nepřebíráte za děti zodpovědnost ani za to, jaké spáchají škody
- Vhodné napsat na viditelné místo
- Pokud jejich rodiče nejsou spokojeni se stavem koutku, nemají tam děti pouštět
C) Koutek na hlídání cizích dětí
- Přebíráte zodpovědnost za svěřené dítě, musíte mu zajistit vhodné podmínky
Doba hlídání
- Dětský koutek není pedagogickým zařízením nahrazující MŠ
- Ne déle než 3h denně (není náhradou za MTŠ)
- Další omezení vyplývá ze zákona o pobírání rodičovského příspěvku rodičem dítěte
Personální vybavení
- Může být provozován fyzickou osobou na základě živnostenského listu
- Na 1 osobu, která o děti pečuje, max. 5 dětí
Staveba a interiér
- Na 5 dětí ve školce 1 toaletní mísa a 1 umyvadlo
- WC a umyvadlo dostupné, do 60m pro žáky (platí i pro kancelář)
- Záchody a umývárny u předškolních zařízení musí být přístupné ze šatny a denních místností dětí.
- Pokud teče horká voda v kohoutku, tak v místnosti s žáky max. 45°C
- Dostupná pitná voda v místnosti
- Na 1 dítě 12 m3 prostoru
- Strop světlé snížení min. 2500 mm
- Světlo, teplo regulovatelné, větrání
V.s. nutnost (re)kolaudace
Hygienickou stanicí v místě provozovny
- Odbor hygieny dětí a dorostu
- Např. pro Prahu 8 - Veltruská ul.
- Jako místnost na hlídání dětí
- Domluvit se předem na požadovaných dokumentech
- Donést plánek provozovny
- Zdokumentovat jak je řešeno větrání, topení, osvětlení, elektirka...?
Hasičský záchranný sbor v místě provozovny
- ?
Stavební úřad v místě provozovny
- ?
Výpomoc v dětském koutku
Dohoda o provedení práce
- Max. 150 hodin v kalendářním roce
- Všechny dohody o provedení práce u téhož zaměstnavatele
Dohoda o pracovní činnosti
- I když rozsah práce nebude přesahovat v témže kalendářním roce 150 hodin.
- Není možné vykonávat práci překračující v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby
- Posuzuje se za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřena, nejdéle za období 52 týdnů
- Zaměstnavatel povinen uzavřít písemně, jinak je neplatná
- Jedno vyhotovení této dohody vydá zaměstnanci
- V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny
- Sjednané práce
- Sjednaný rozsah pracovní doby
- Doba, na kterou se dohoda uzavírá
- Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit
- Dohodou účastníků ke sjednanému dni
- Jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou
- Začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku.
- Okamžité zrušení
- Může být sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr
Živností není
- Výchova a vzdělávání ve školách, předškolních a školských zařízeních zařazených do rejstříku škol a školských zařízení
- Vzdělávání v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech a programech celoživotního vzdělávání podle zvláštního právního předpisu
- Prodej nezpracovaných rostlinných a živočišných výrobků z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti fyzickými osobami
Podávání potravin v dětském koutku
- http://hygpraha.cz/odbory.php?o=Ng==&ksum=NA
Ohlašovací povinnost
Hygienický kodex pro práci s potravinami
- Výpisky a důležité poznámky:
Chlazené potraviny
- Produkt, který má být uchováván při teplotě nepřekračující v žádné jeho části 4 °C a který nemá být uchováván déle než 5 dní.
Lednice
- Ke křížové kontaminaci připravovaných jídel patogeny ze syrových komodit často dochází v chladnicích. Proto je třeba, aby syrové potraviny, zejména pak maso, drůbež, tekuté vaječné výrobky, ryby a korýši byly přísně odděleny od připravovaných jídel, nejlépe použitím samostatných chladnic.
- Provozovny by také měly mít k dispozici chladicí a/nebo mrazicí boxy či zařízení pro uchovávání připravených jídel v chlazeném či zmrazeném stavu, odpovídající maximální denní kapacitě provozovny
- Veškeré chlazené prostory by měly být vybaveny přístroji pro měření teploty.
Zmrazené potraviny
- Výrobky, jejichž jakákoliv část je uchovávána při teplotě -18 °C nebo nižší.
Podlahy
- By tam, kde je to vhodné, měly být vodovzdorné, nenasákavé, omyvatelné a z neklouzavých materiálů bez štěrbin, a měly by se snadno čistit a dezinfikovat. Tam, kde je třeba, by se podlahy měly dostatečně svažovat, aby tekutiny mohly odtékat do odpadů.
Stěny
- By tam, kde je to vhodné, měly být vodovzdorné, nenasákavé, omyvatelné a opatřené ochrannou izolační vrstvou, měly by mít světlou barvu. Až do výšky odpovídající provozu by měly být hladké, bez štěrbin a měly by se snadno čistit a dezinfikovat. Tam, kde je to vhodné, by měly být úhly svírané stěnami a podlahou a stěnami a stropem utěsněné a opatřeny krycí lištou, aby se usnadnilo čistění.
Záchody
- Oddělení záchodů pro hosty od záchodů pro spotřebitele
- Záchody nesmí vést přímo do prostor, kde se manipuluje s potravinami.
- Vstup by měl být řešen přes předsíň např. z chodby, šatny apod.
- V prostorách umístit upozornění, aby si pracovníci po použití záchodu umyli ruce.
Umyvadla na mytí rukou
- Musí být vybavena přívodem teplé a studené tekoucí vody, prostředky na mytí rukou a hygienické osušení ručníky pro jednorázové použití nebo osoušečem rukou.
- Je-li to nezbytné, musí být zařízení na mytí potravin odděleno od zařízení na mytí rukou.
- Oddělení zařízení na mytí potravin od zařízení na mytí rukou je nezbytné vždy v případě, že se manipuluje s nebalenými potravinami.
Světlo
- 540 luxů ve všech prostorách určených pro přípravu a kontrolu potravin,
- 220 luxů v pracovních místnostech,
- 110 luxů v ostatních prostorách.
- Svítidla umístěná nad místy manipulace s potravinami a pokrmy musí být bezpečnostního typu a musí být chráněna tak, aby v případě rozbití nedošlo ke kontaminaci potravin a pokrmů.
Čisticí a dezinfekční prostředky
- Nesmí být skladovány v oblastech, ve kterých se manipuluje s potravinami.
- Nesmí na ně být používány nádoby a obaly určené pro potraviny
- Případné náhradní obaly je nutno zřetelně označit.
- V prostorách, kde se manipuluje s potravinami, smí být pouze načatá balení aktuálně používaných prostředků.
Pracovní plochy, nástroje, nádobí, náčiní, manipulační a přepravní obaly a další prostředky, které přicházejí do přímého styku s potravinami a produkty,
- Nesmí být poškozené
- Musí být funkčně vyhovující
- Vyrobené z materiálů určených pro styk s potravinami a produkty.
- Musí být prováděna pravidelná sanitace i dezinfekce.
- Obsaženo ve zpracovaných sanitačních programech se stanovenou frekvencí čištění i kontroly účinnosti
Odpadky
- Potravinářské a jiné odpady se nesmějí skladovat v prostorách, kde se zachází s potravinami a produkty.
- Nádoby na odpad musí být vyrobeny z materiálu umožňujícího jejich sanitaci.
- Musí být uzavíratelné a zřetelně označeny, že jsou určeny k tomuto účelu.
- Nebo jednorázové plastové obaly.
- Režim odvozu organických odpadů zabezpečen tak, aby nedocházelo k
- Hromadění
- Plesnivění a hnilobě
- Vnikání škodlivých a epidemiologicky významných členovců, hlodavců a dalších živočichů
- Jakémukoliv nepříznivému ovlivňování provozovny a jejího okolí tímto odpadem
- Např. zdroje pitné vody, zařízení, budov či komunikací v areálu
Oděv
- Musí nosit vhodný, čistý a podle potřeby ochranný oděv.
- Pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů;
- Ev. jednorázové ochranné rukavice a ústní roušky
- Neopouštění provozovny v průběhu pracovní doby v pracovním oděvu a v pracovní obuvi
Ruce
- Povinnost před započetím vlastní práce při přechodu z nečisté práce na čistou si umýt ruce v teplé vodě s použitím vhodného mycího, ev. dezinfekčního prostředku.
- úklid
- Hrubá příprava
- Po použití záchodu
- Po manipulaci s odpady
- Při každém znečištění
- Aj.
Chování
- Vyloučení jakéhokoliv nehygienického chování
- Kouření
- úpravy vlasů a nehtů
- Zajištění péče o ruce
- Nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, nenalakované
- Na rukou nenosit ozdobné předměty
Zdraví personálu
- Obecně nesmí manipulovat s potravinami pokud existuje jakákoli možnost přímé nebo nepřímé kontaminace.
- Musí neprodleně ohlásit onemocnění nebo jeho příznaky a popřípadě jejich příčinu provozovateli potravinářského podniku.
- Trpící nemocí nebo je přenašečem nemoci, která může být přenášena potravinami
- Infikovanými poraněními
- Kožními infekcemi, vředy
- Průjmy
- Dle české legislativy fyzické osoby přicházející do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy
- Ve stravovacích službách
- Při výrobě potravin
- Při uvádění potravin do oběhu
- musí mít zdravotní průkaz
- Podrobit se lékařským prohlídkám a vyšetřením, jsou-li podezřelé z nákazy
Potraviny
- Jakmile pro výrobu pokrmů provozovatel přijme suroviny, o kterých je zřejmé, že obsahují škůdce, jeví známky kažení, přítomnosti toxické či jiné látky apod., přejímá plnou odpovědnost za jejich zdravotní nezávadnost a kvalitu.
Nebalené potraviny
- Při skladovaní, vystavovaní nebo manipulaci musí být chráněny před kontaminací.
- Zakrývání gastronádob, přepravek, ochrana potravin včetně nespotřebovaných zbytků balením či uzavíráním obalů apod. musí zabezpečit výrobky před prachem a jiným možným znečištěním.
Skladování potravin
- Oddělené skladování neslučitelných druhů potravin
- Riziko nevhodného ovlivnění:
- Mikrobiologicky
- Syrové maso včetně drůbeže, ryby, zvěřina
- Vejce
- Nečištěná zelenina a brambory apod.;
- Pachem
- Koření
- Ryby
- Některé uzené výrobky
- Aromatické sýry apod.
- Prostorového oddělení
- Skladovacích přepravek či krabic
- Nádob s víky nebo poklicemi
- Balení výrobků do fólií
Teplota
- V místnostech, kde se manipuluje s potravinami po zchlazení by teplota neměla překročit 15 oC.
- Pokud ovšem nelze dodržet teplotu 15 oC, potraviny, s nimiž se manipuluje nebo které jsou připravovány, by měly být vystaveny pokojové teplotě po co nejkratší dobu, nejlépe 30 minut či méně
Syrové x opracované potraviny
- Kromě běžného rutinního čistění je důležité, aby zařízení a nástroje používané pro práci se syrovými potravinami byly před použitím při práci s vařenými a předvařenými potravinami pečlivě vydezinfikovány.
- Pokud je to možné, používají se pro syrové produkty jiné nástroje než pro tepelně opracované produkty.
- Pokud toto není možné, je nutné provádět pečlivé čistění a dezinfekci.
Mytí nádobí
- Minimálně po každé přestávce a při změně z jednoho potravinářského produktu na jiný.
- Účelem demontáže, čistění a dezinfekce na konci každého pracovního dne je zabránit nárůstu potenciálně patogenní mikroflóry.
- Monitorování by mělo probíhat formou pravidelných kontrol.
Úklid - Kontrolní hygienický program
- Pro každou provozovnu je třeba sestavit trvalý písemný rozpis čisticích a dezinfekčních postupů, aby bylo zajištěno
- Veškeré prostory budou řádně čistěny
- Kritickým oblastem zvláštní pozornost
- Měla by být jmenována osoba odpovědná
- Všichni pracovníci by měli být důkladně vyškoleni v metodách čistění
Další informace
Literatura:
[1] aa.ecn.cz/img_upload/8d7362970723bd7ec5a17e791cf88d95/Metodika_sladovani_rodinny_pracovni_zivot_final_1.pdf
[2] www.stavba-online.cz/zakony/vyhlaska-c-1371998-sb-o-obecnych-technickych-pozadavcich-na-vystavbu/cast-ctvrta/#58
[3] http://www.hygpraha.cz/files/catering.pdf