Čatný, chatný - Chutney
Synonyma
- Chatni
- Chutney
- Čatní
- Čatný
Popis
- Hustá zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk
- Podává se především k masu
- Většinou stačí 1-2 lžičky
- Přirovnává se k salse z latinské kuchyně
- Z čerstvého ovoce a koření
- Od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou
- Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm
- Jasnou barvou zdobí stůl
- Čatní povzbuzuje chuť a stimuluje zažívání
Historie
- Tradiční pochutina indické kuchyně
- Britové si ho přivezli během koloniální éry
- Odtud i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů
- Britové přijali za své mangové chutney
- čatní Majora Greye
- Na originální receptury docela zapomněli
- Dnes komerčně vyráběná
- V Británii stále populární
Příprava
- Na Západě prodávané ve skleničkách
- V Indii většinou čerstvé, často ze sezónních plodin
- Příprava je časově značně náročná
- Jednotlivé komponenty je nutno vařit tak dlouho, dokud nejsou zcela rozvařené
- Poté se smíchají v pastu či omáčku
Nejčastěji
- Z manga
- Z jablek
- Z hrušek
Původní recept
- Minimálně 2h společně vařit s octem:
- Ovoce
- Cibule
- Hrozinky
- Hnědý cukr
- Koření
Varianta
- Ovoce
- Zelenina
- Rozinky
- česnek
- Cibule
- Hořčice
- Ocet
- A další
Recepty na různé druhy čatní
- www.receptyonline.cz/recepty--kecupy-horcice-catni-pyre--jidlo--21--6--0.html
- www.zeny.cz/magazin/klasicke-recepty/kecupy--catni-a-salsy-.aspx
Literatura:
[1] čatní - Slovník Vaření.cz. URL < slovnik.vareni.cz/catni >.
[2] Čatní - Wikipedie. URL < cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Catn%C3%BD >.