potraviny/cekanka/cekanka-obecna
Čekanka listová
Prevence hořkosti
- Křehké světlé listy čekanky se pěstují pod vrstvou hlíny
- Na světle získají hořkou chuť
- čekanku zabalit i po sklizni
- V regále schovanou v tmavém papíře či fólii
- Po delší době na světle listy lehce zhořknou [1]
Pěstování
- Předpěstované kořeny je třeba zahrnout vrstvou půdy
- Nechat je takto asi osm týdnů bez přístupu světla
- Listy čekanky, které vyrůstají nad zem, mají nahořklou chuť
- Bílé, jež vyraší pod hlínou hořké nejsou
- Objevili farmáři v Belgii 1830
- Belgie dodnes čekanková velmoc
- Další velkoproducent Francie [1]
Literatura:
[1] life.ihned.cz/jidlo/c1-59838540-recept-na-zapecenou-cekanku