Jablko - Apple
Chlorpyrifos
- 2016 v jablkách původem z ČR chlorpyrifos nadlimitní obsah
eagri.cz/public/web/file/541666/Zprava_o_cinnostech_SZV_za_rok_2016.pdf
Dibenzofurany (PCDD/F)
- 2016 u 2 vzorků od tuzemských pěstitelů
- Jablka
- červená řepa
- Mrkev
Etefon
- V jablkách
Fenbutatin oxid
- V jablkách
Jablko
Interakce
- Jablka, která přispívají ke kumulaci léků v organismu
Planární kongenery polychlorovaných bifenylů (PCB)
- 2016 u 2 vzorků od tuzemských pěstitelů
- Jablka
- červená řepa
- Mrkev
Jablka
- červivé plody
- Lze zpracovat na mošt
- Napadené plísní se však musí vždy vyhodit
- Zejména rod Penicillium produkují mykotoxin zvaný patulin
- Mykotoxiny patří mezi nejrizikovější látky, s nimiž se lze v potravinách setkat
- Nepomůže ani vykrojení zasažené části plodu, plísně jej prorostou a kontaminují prakticky celý.
- www.szpi.gov.cz/clanek/rady-pro-konkretni-druhy-potravin-ovoce-a-zelenina-nez-si-kousneme-do-jablka.aspx
Polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD)
- 2016 u 2 vzorků od tuzemských pěstitelů
- Jablka
- červená řepa
- Mrkev
Skladování jablek
- Při skladování většího množství jádrového ovoce, například ve sklepích
- Jablka produkují velké množství etylénu
- Přirozený průvodní jev dozrávání plodů.
- Kořenová zelenina skladovaná v blízkosti jablek
- Sice nezvadne, ale brzy zgumovatí,
- Kořeny mrkve dají otočit kolem prstu
- www.szpi.gov.cz/clanek/rady-pro-konkretni-druhy-potravin-ovoce-a-zelenina-nez-si-kousneme-do-jablka.aspx