Jáhly
Jahelník
• 150 g jáhel, nevařených• 750 ml sójového, mandlového, rýžového mléka• 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu• 200-300 g povidel (fajn jsou alnatura nebo samozřejmě domácí u kterých víte, že nebyly doslazeny nevhodnými sacharidy)• 450 g nastrouhaných jablek• 80 g hrozinek• 3 lžíce kukuřičného škrobu• 2 lžíce skořice• špetka soliPostup1. Uvařte jáhlovou kaši z dobře propraných jáhel, špetky soli a 750 ml tekutiny. Můžete použít jakékoli alternativní mléko nebo třeba jablečnou šťávu. Vařte při středním výkonu, občas zamíchejte, dokud nedocílíte kašovité konzistence. Hotovou kaši doslaďte podle chuti jedním ze sirupů, některá mléka bývají sladší než jiná a v případě jablečné šťávy už nebude třeba doslazovat vůbec. Já použila mírně sladké mandlovo-rýžové a dosladila jsem 4mi lžícemi javorového sirupu.2. Předehřejte troubu na 180°C. Než Vám trochu vystydne kaše, připravte si jablka. Nastrouhejte je a smíchejte se skořicí, škrobem a hrozinkami.3. Do vymazané dortové formy (průměr 24 cm) nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřete po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozetřete poloviční množství povidel, přidejte vrstvu jablečné směsi a zase povidla. Náplň uzavřete poslední vrstvou jahelné kaše a dejte péct na cca 40 minut. Ke konci pečení na chvíli zapněte gril, povrch jáhelníku krásně zezlátne.