potraviny/kmin/kmin-korenny
Kmín kořenný - plod - naška
- Silice carvi ethroleum
- Fenolické kyseliny,
- Karvon hlavní silice, limonen, dihydrokarvon aj.
- Do brambor k odstranění pachu hlíz při vaření
- Lze přidat i přetržel
- Velmi učinné netoxické karminativum u plynatosti ap.
- KI:
- Citlivá reakce u někt. lidí
- Asteraceae zkř. reakce,
- Apiaceae zelniny jako petržel a celer - přecitlivělost na ftalidy - i v silici někt. rostlin - zkříženě i na kmín
- Fenykl, anýz, celer, kopr, petržel,.......v.s. může vadit i kmín
- Pelnyěk alergie - v.s. i na kmín
- Bříza - také možnost zkřížené alergie apiaceae
- Nepoužívat u onem. cholangitidy, achlorhydrie, žlučové kameny, biliární onemocnění, destrukce zluč. cest se zhoršeným odchodem žluči