Tempeh
Tempeh
- Fermentací sójových bobů
- Pomocí plísní Rhizopus oligosporus
- Přibližně 24-48 h
- Plíseň proroste sójovými boby a spojí je dohromady.
Základní postup
- Sójové boby se namočí do vody a nechají se přes noc.
- Druhý den se sójové boby uvaří a rozdrtí se.
- K rozdrceným sójovým bobům se přidá voda a kultura Rhizopus oligosporus.
- Směs se poté vloží do formy a nechá se fermentovat při teplotě 30-37 °C po dobu 24-48 hodin.
- Po fermentaci se tempeh nechá vychladnout a nakrájí se na kostičky nebo plátky.
- Tempeh je pak připraven k použití v kuchyni.
Tipy
- Sójové boby lze před vařením namočit do solné vody.
- Po uvaření lze sójové boby rozdrtit pomocí hmoždíře a tloučku nebo pomocí mixéru.
- Do směsi lze přidat další ingredience, například zázvor, česnek nebo zelenou cibuli.
- Tempeh lze fermentovat při vyšší nebo nižší teplotě, v závislosti na požadované chuti a konzistenci.
Tempeh
- Fermentovaná sója pomocí bakterií máselného kvašení
- Bakterie máselného kvašení rozkládají škrob v sóji na kyselinu máselnou
- Dodává tempeh jeho charakteristickou chuť a vůni.