Solanum Melongena L. - Lilek jedlý, lilek vejcoplodý, patlažán, baklažán, turecké rajče - Aubergine, eggplant, nightshade
Charakteristika
- Dužnatý plod dlouhý 15 až 30 cm
- Podlouhle vejčitý
- Až 1 kg
- Vytrvalá rostlina
- Jako jednoletka pro plody (bobule)
- Choulostivá
Historie
- První pěstovali baklažán Číňané v 5. století př. n. l.
- V Indii se pěstuje po staletí
- Staří Řekové a Římané jej neznali
- Maurští nájezdníci jej přinesli do Španělska
- Později Španělé do Nového světa
Složení
- 3 % uhlovodíků
- 1 % bílkovin
- Velké plody obsahují hořké látky
Recepty
Odstranění hořkosti
- Nakrájet na plátky a osolit
- Nechat cca 30 minut
- Pak opláchnout
- Vysušit ubrouskem / utěrkou a co nejdříve zpracovat
- Ev. řeznou plochu potřít citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
- ochrana proti oxidaci ?
Slupka
- Vždy odstraňte hořkou slupku
- Obashuje látky dráždící sliznice!
Vaření
- se polévky, kaše
Musaka
- Z mletého masa a baklažánu
Dušení
- Malé plody v kokosovém mléce s vonným kořením
- Baklažány po aténsku
Ratatouille
- Baklažán, česnek, papriky, cukety a cibule
- Dušené na olivovém oleji
- Ochuceno koriandrem
Nadívání
Nakládání
Smažit
- Na másle
- Východní odrůdy mají nasládlou chuť - rychle osmažit
- Lilek v těstíčku
- Smažený lilek
Grilování
- Pokapané olivovým olejem
Opékání
- Pokapané olivovým olejem
- Dužině dodává kořeněnou chuť
- Baklažány na smetaně
- Baklažány po parmsku
- Baklažány s jogurtovou omáčkou
- Pečený lilek
- Tatarák z lilků