potraviny/moruse/rizika
Toxicita Moruš alba
- Celá rostlina obsahuje toxické látky nebezpečné pro lidské zdraví [1]
- Latex vylučovaný rostlinou je toxický pro člověka, dráždivý při kontaktu [1]
- Pyl je vysoce alergenní a přispívá k senné rýmě [1]
- Toxikologické informační středisko u plodů uvádí „téměř nejedovaté plody"
- Nebezpečná může být dávka nad 20 plodů (bobulí, semen) [1]
- Morus alba,
- Morus rubra,
- Morus nigra [1]
- Po větším požitém množství se podává aktivní uhlí
- Nebývá nutná hospitalizace
- Jen u mimořádně citlivých osob při závažných příznacích
- U zdravých jedinců se objevují nanejvýš zažívací potíže [1]
- údaje o akutní a chronické toxicitě plodů
- Navzdory širokému použití moruší (Morus alba L.) nebylo podle zdroje provedeno žádné systematické hodnocení toxicity plodů moruše
- Výsledky testů toxicity neukázaly žádné abnormality a histopatologické změny
- Zmiňovány jsou pouze významně odlišné hodnoty glukózy v krvi
- Výsledky tedy naznačují, že plody moruše nevyvolávají akutní ani chronickou toxicitu.[1]
- Jiný zdroj uvádí že jsou jedovaté všechny části bílé moruše, s výjimkou zralých plodů
- I když lidé zralé plody moruše konzumují, požití nezralých plodů může vyústit v žaludeční nevolnost, podráždění nervového systému [1]