Natto
Natto osobní zkušenost
- Fermentovaný sojový výrobek velmi bohatý na vitamín K2
- Proto jsem si to koupila v obchodě Lupínek (další obchod v Praze, který to nabízí, je Vegan store, více sem jich na internetu nenašla)
- Páchne to podobně jako droždí - někomu to může být značně nepříjemné (rodina si stěžuje)
- Po úpravě na pánvi se pachuť i pach značně zmírní
- Podobně jako při práci s droždím - a i doporučované recepty jsou obdobné
- Nevědla jsem zda takto má natto vypadat nebo zda je již plesnivé
- Viz fotografie a změny některých bobů
- Proběhlé konzultace:
- P. Margit Slimáková, která na svém webu člnek o nattu mi odpověděla: "Na fotografiích vypadá natto zcela normálně." Usuzuji z toho tedy, že ho lze sníst...
- Dr. Fořt: "Se domnívá, že asi Ok"
- Jakub Přibyl: s nattem zatím nemá osobní zkušenost
- Honza /eshop nejenleky.cz/: "Je to ok, pokud je chuť a vůně v normě."
- Jak má vypad chuť a pach bohužel netuším, tak jsem to vzala jako že to bude ok
- Natto jsem si tedy zkusmo udělala na pánvi s pórkem, solí, olejem, trochou sýru a pepřem. Když pominu pach, na který jsem si po nějaké době zvyknula, docela to bylo k jídlu. Další den mi nic nebylo. Již jsme snědla cca 6 těch vaniček a možná se cítím i tochu víc fit. Plyny, které ze mne odchází pak druhý den je však lepší necítit.
- Příště si stran vitamínu K2
- Koupím vitamín K2 v kapslích - již mám pár tipů
- Dám se do pojídání kvašeného zelí a kapusty