Polévky - receptury
Polévka brokolicová
- 50g brokolice, sůl, voda
- 5g máslo
- 10g mouka hladká
- 1/16 l mléko
- Muškátový květ mletý
Poznámky
Varianta A
- 1. Bešamel (jížka s mlékem) - min. na 10 min. varu
- 2. + brokolice ke konci
Varianta B
- 1. uvařit brokolici ve vodě
- 2. přidat hotovou jížku s mlékem (bešamel)
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Bujón
Polévka:
- 50 g čočka – namočit předem, voda
- 1/3 l voda
- 5 g olej
- 10 g cibule
- 20g párek
- 5 g mouka hladká
- Sůl, majoránka, česnek
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka
- 1/3 l vývar hovězí, sůl
- 10 g mrkev
- 10 g celer
- 10 g petržel
- 10 g květák
- 10 g hrášek mražený
- 1/5 ks vejce
- 20 g mouka hrubá
- 80g hovězí maso přední b.k
Poznámky
- Do studené vody se dává jenom maso na vývar
- 1. vařit voda + sůl + maso na 45 min.
- 2. přidá se kořenová zelenina a koření
- 3. vzniklá polévka
Strouhání
- 1.vál s moukou
- 2. do kráteru vejce
- 3. hutný tuhý bochan - necháme zaschnout
- 4. strouháme - opět se nechá proschnout
- 5. vhodíme do polévky (var. min. 10 minut) - tedy dříve než zeleninu, aby ta nebyla převařená
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka hrášková
- 50g máslo
- 50 g mouka hladká, sůl
- 700g hrášek mražený
- Muškátový květ (oříšek) mletý
- 5 ks rohlík – vložka do polévky
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka kulajda - žampiónová
- 1/3l voda, sůl, kmín drcený
- 50g brambory
- 1/8l smetana kysaná
- 10g mouka hladká
- 20g žampiony čerstvé
- 5g máslo
- 20g kopr sterilovaný
- 1 ks vejce
Poznámky
- 1. brambory omýt, oloupat jinde
- 2. brambory nakrájet na malé kostičky
- 3. brambory dát vařit do horké slané vody s kmínem
- 4. a) přidáme jížku, kterou pak zředíme vývarem z brambor
- 4. b) hladkou mouku rozmícháme v mléce = uděláme zálivku (Ameriku) a to pak vlijeme do vývaru z brambor
- 5. přidáme nakrájené houby - z hyg. nařízení čerstvé houby musíme loupat
- 6. vejce nakonec - 5 min. varu min.
- A nakonec přidáme zákys / smetanu a tím to dozahustíme a zjemníme (pro pacienty ještě 5 min. vaříme každou přidanou věc)
- Nebo nakonec kousek másla = šetřící dieta (máslo nesmí projít varem)
- 7. dochutit - ocet, cukr ?
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka z kuřecího vývaru s játrovými knedlíčky
- 1/3 kuřecí vývar
- 30 g zelenina kořenová, sůl
- Zelená petrželka
- 30 g játra
- 1/5 ks vejce, sůl
- Pepř černý mletý, majoránka, česnek
- 10 g strouhanka
Poznámky
- 1.vývar = vyvařená voda z masa
- 2. rozsekat játra a namixovat
- 3. smíchat s vejci (rozklepnuté mimo prostory vaření)
- 4. ochutit pepřem, majoránkou, česnekem
- 5. zahustit strouhankou
- 6. dělat kuličky - pozor nabydou - nedělat moc velké
- 7. vložit do vřícího vývaru
- 8. po cca 20 min. přidat nudle či zeleninu na zahuštění aj. / nechat bez
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka
Polévka pórková
- 50 g pór, voda, sůl
- 5 g máslo
- 5 g mouka hladká
- 1/32 l mléko – dle potřeby
- Muškátový květ mletý
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Polévka rybí:
- 120g filé treska mražená
- 10g mrkev
- 10g celer
- 10g petržel
- 5g máslo (+olej)
- 10g mouka hladká
- Muškátový květ mletý
- Vložka do polévky:
- 20g houska -opečená
- 5g máslo
Poznámky
- 1. dá se vařit voda + sůl
- Máslo - a olej se tradičně kombinuje při přípravě ryb
- Maso se dá do polévky až bude vřít
- Déle se bude vařit zelenina než ryba
- 2. zalít vodou a v tom uvařit zeleninu a pak file
- Rozvařit filé
- Rozmixovaná zelenina
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Vývar
- voda od vařeného masa ev. i zeleniny
- 1. maso dát vařit do studené vody + ev. koření + ev. cibule
- Bobkový list, nové koření, pepř
Polévka zeleninová
- 1/3 l voda, sůl
- 50g polévková zelenina
- 10g těstoviny polévkové
- 5 g máslo
- Zelená petrželka/ pažitka