Ryby
Squalamine - Squalus acanthias (ostroun obecný - ryba)
- Promise for possible treatment of pediatric solid tumors (Sills et al., 1998)
- Potential benefit when used concomitantly with chemotherapy (Williams et al., 2001)
- Isolated from shiny dogfish shark liver and stomach tissue,
- Now is made synthetically
- Neither adverse reactions nor typical doses are reported (Natural Medicines Comprehensive Database, 2004).
Herbs or Natural Products That Decrease Cancer Growth Part One of a Four-Part Series; Muriel J. Montbriand, PhD, RN; Downloaded on 08 28 2019. Single-user license only. Copyright 2019 by the Oncology Nursing Society. For permission to post online, reprint, adapt, or reuse, please email pubpermissions@ons.org
Ryby
- Při nákupu volíme raději prodejce, který uvádí přehledně původ prodávaných vodních živočichů
- Kvalitu živých ryb v nádobách, zda nejsou poškozené, dotlučené či jinak poraněné, přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru
- V nádobách by měl mít prodejce čistou vodu, aby tak zákazník na rybu viděl
- Nejvhodnější je nechat si rybu usmrtit na místě přímo od prodejce
Ryba čerstvě zabitá
- Lesklé napnuté kůže
- šupiny pevně drží
- Sliz na povrchu kůže je průhledný bez zabarvení
- Oči mají průhlednou rohovku a černé lesklé zornice
- žábry jsou jasně červené
- Maso je tuhé
Ryba leklá
- Strnulé svalstvo,
- Otevřenou tlamu
- Ochablé žábry
- Zapadlé a zakalené oči
- Zašedlé žábry
- šupiny bez lesku
- Zapáchá
Ryby na ledu
- Někteří prodejci rozmrazují ryby, a pak je vydávají za čerstvé
- Rozmrazování ale musí vždy probíhat za kontrolovaných podmínek
- V pořádku, pokud je u takovýchto ryb označení, že se jedná o ryby rozmrazené
- U pultu s rybami na ledu
- Zda se jedná o ryby čerstvé
- Nebo rozmrazené.
Nejvíce pochybení zjišťují inspektoři
- V označování,
- Obsahu rybí složky,
- Senzorice (chuť, vůně, vzhled),
- Obsahu cizorodých látek
- Podmínkách skladování.
Čtěte etikety
- Zda se jedná o produkt hluboce zmrazený,
- Jestli je ryba vykuchaná, částečně kuchaná, nebo úplně nekuchaná,
- Množství glazury u ryb,
- Způsob obchodní úpravy produktu (u konzervy tuňáka kousky, drť apod.),
- U hluboce zmrazených výrobků nesmí chybět údaj „Po rozmrazení znovu nezmrazujte“
- Označení doby, po kterou můžete výrobek skladovat při teplotě - 6 °C, - 12 °C a - 18 °C,
- Teploty skladování:
- U hluboce zmrazených produktů je to -18 °C nebo méně
- U chlazených nebo čerstvých ryb obyčejně od -1 °C do +2 °C.
- Na obalech pečlivě hledat datum spotřeby
- Datum použitelnosti u čerstvých ryb a rozmrazených ryb
- Datum minimální trvanlivosti v případě hluboce zmrazených ryb a dalších produktů z ryb a vodních živočichů
- Prošlá doba spotřeby často svádí obchodníky k nekalým obchodním praktikám k oklamání spotřebitele
- Dvě data min. trvanlivosti na obale
- Přelepování etikety jinou etiketou s jiným datem minimální trvanlivosti a číslem šarže.
- Nesmí chybět identifikační značka výrobce
- že daný závod je veterinárně schválen.
- Na obal dát vždy ten, kdo výrobek vyrobil, popřípadě přebalil.
- I se zemí původu suroviny
- Solidní obchodník uvede ve spolupráci s výrobcem na obal
- Nejen české obchodní označení druhu (např. pelamida východní), ale i vědecký latinský název (Sarda orientalis)
- Pokud latinský název chybí, je to proti předpisům.
- Označení údaji o druzích ryb musí být pro spotřebitele srozumitelné,
- U nepovolených synonym si tak spotřebitel nemůže o rybě dohledat na internetu nebo v atlasu ryb seriózní doplňující informace.
- Musí být uvedený také způsob produkce
- Uloveno v moři,
- Uloveno ve sladkých vodách,
- Pochází z chovu
- A oblast odlovu.
- U produktů ulovených v moři se uvádí jedna z oblastí odlovu (např. severozápadní Atlantik).
- Označen i doplněním čísla oblasti odlovu (např. severozápadní Atlantik, oblast FAO č. 21).
Cizorodé a aditivní látky
- U zmrazených ryb je nutné využít laboratorní analýzu
- SZPI stále odhaluje v hluboko zmrazených mořských rybách přítomnost
Polyfosfátů - stabilizátor polyfosforečnan sodný
- Buď nejsou vůbec deklarovány ve složení, nebo jejich přítomnost přesahuje povolený limit
- Za účelem navázání vody do svaloviny ryb
Koktejl na bázi jedlé soli a kyseliny citronové
Uzené ryby (i konzervované)
- Testují na přítomnost rakovinotvorné látky benzo[a]pyrenu.
- SZPI v poslední době nacházela výhradně u mořských ryb a pangase
- Filety, filé, uzené celé ryby a rybí saláty
- V podstatě tři druhy klamání spotřebitele
- Nižší hmotnost než byla hmotnost čistá deklarovaná
- Nižší hmotnost odkapaného podílu
- Konečně nižší než deklarovaný obsah rybího masa.
Glazura
- U hluboce zmrazených ryb je tenká vrstva ledu nastříknutého na rybu v množství cca 10 % hmotnosti výrobku
- Chrání maso před nadměrným vysušováním mrazem při přepravě a distribuci tuzemskému spotřebiteli.
- Dnes se podle výsledku z laboratoří SPZI setkává i s výrobky, které mají
- 40 % glazury,
- Nezřídka i neznačené
- Na obale údaj o hmotnosti výrobku a údaj o čisté hmotnosti rybí složky
- Někdy lze ve složení nalézt procentuální vyjádření rybího podílu.
Zpracoval: Ing. Miloš Kavka - oddělení speciální metodiky kontroly ÚI
Ryby sladkovodní a toxiny
Vzorky převážně kaprů a pstruhů a jiných druhů ryb
- Z chovných zařízení
Kapři
- 2016 nebyla zjištěna rezidua nepovolených léčivých přípravků a veterinárních léčiv.
- V jednom vzorku svaloviny kapra
- Rezidua nepovoleného léčiva pro zvířata určená pro produkci potravin
- Metronidazolu
- 2016 nebyla prokázána
- Rezidua malachitové zeleně (MG)
- Metabolické formy leukomalachitové zeleně (LMG)
- Nepovolené léčivo pro chované ryby pro spotřebu
- OCP a PCB
- 2016 ve velmi nízké koncentraci a bezpečně vyhovoval hygienickým limitům
- Mykotoxiny nebyly prokázány v měřitelném množství
Chovní pstruzi
MG a LMG
- 2016 Rezidua MG a LMG byla zjištěna celkem v 7 chovech
- Ve 3 třech případech přesahovaly limit pro rozhodnutí o jejich poživatelnosti (2,0 µg.kg-1)
leukokrystalové violeť
- Ve 2 vzorcích byla zjištěna i vysoká koncentrace nepovolené látky leukokrystalové violeti
- Nekázen chovatelů pstruhových ryb jak tuzemských, tak v zahraničí
- Dováží raná stádia pstruha
- Ryby s obsahem vyšším limitu 2,0 µg.kg-1
- Nesměly být uvedeny na trh
- Musely být buď neškodně zlikvidovány
- Nebo chovány pod úředním dozorem tak dlouho, dokud rezidua této látky neklesla pod tolerovatelnou mez
- V 1 vzorku byla zjištěna koncentrace arsenu blížící se akčnímu limitu 1,0 mg.kg-1
- Ostatní vyšetřovaná rezidua a kontaminanty vyhověly stanoveným limitům
- Rezidua léčiv nebyla zjištěna
Ostatní druhy chovaných ryb
- Nebyla zjištěna rezidua MG a LMG nad rozhodovací hodnotu 2,0 µg.kg-1
- Ani rezidua ostatních sledovaných látek
- OCP a PCB nedosahoval 50 % hodnot hygienických limitů
- Koncentrace chemických prvků vyhověly hygienickým limitům
- Mykotoxiny nebyly prokázány v měřitelném množství
- Nebyly zjištěny nevyhovující koncentrace dioxinů a DL-PCB
- Vyjádřených v jednotkách toxických ekvivalentů