Sladké pokrmy - receptury
Palačinky :
- 1/4 l mléka
- 100 g mouka polohrubá
- 1 ks vejce, sůl
- 30 g olej
- 125g tvaroh měkký
- 50g cukr moučka
- 30g rozinky
- 15g máslo – forma (zapékací mísa)
- 1ks vejce
- 1/8l mléko
- 20g cukr moučka
Zdroj
TEC, 1. ročník NTD, 2019Žemlovka:
- 1ks veka (ještě lépe stará vánočka)
- 1/4ks mléko
- 30g cukr krupice (
Jablíčka a hrozinky se skořicí jsou většinou dost sladká sama o sobě, cukr považuji za zcela zbytečné přežírání se sacharidy. Dá se ev. obohatit ještě sladší hruštičkou.)
- 250g tvaroh měkký
- 40g cukr krupice(
zbytečné), skořice mletá
- 600g jablka, skořice mletá
- 50g rozinky
- 2ks vejce (
Pokud mi má jít o výživovou hodnotu, urychlení hojení a regenerace či akutního zánětu, tak tam bych tam vajec vpravila víc.)
- 1/4 l mléka
- 10g Hera- forma
- 10g cukr moučka- posyp
Poznámky
- 1. veka nasáknout mlékem v míse (lze tam přidat i vejce - žloutek)
- 2. vymazat skleněnou formu máslem
- 3. skládat nasáklou veku na dno
- 4. vložit směs tvarohu + skořice + cukr + strouhaná jablka
- 5. další vrstvy namočené veky ev. 4. a opakovat
- 6. zbytek vejce žloutku s mlékem na namáčení veky lze nalít na horní vrstvu žemlovky
- 7. z bílku lze ušlehat sníh a ten dát navrch a nechat zapéct jako pěnu - prý má zhnědnout při 180°C
- 8. nahoru prý má ještě přijít prý cukr moučka (
u mne doma ani omylem)