1 a 1/2 hrnku slunečnicových semínek15 větších sušených rajčat v oleji (sušená mimo olej nejdříve chvíli rehydratujte v teplé vodě)2 lžíce panenského olivového olejekůra a šťáva z jednoho citrónu (ideálně chemicky neošetřeného)1 velký nebo 2 menší stroužky česneku3/4 hrnku lístků čerstvé bazalky (při odměřování lístky pořádně zmáčkněte, je jich potřeba opravdu dost)1 lžička agáve sirupu (nebo jiného sladidla)1 lžička sójové omáčky či tamarisůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Vše dejte do větší mísy a dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Ochutnejte a dochuťte (přidejte více rajčat, bazalky, citrónu, pepře...). Pokud používáte rehydratovaná sušená rajčata, budete patrně k dosažení požadované konzistence muset přidat pár lžic vody (nejlépe té, ve které jste máčeli rajčata). Podávejte s opečeným chlebem a zeleninou, např. marinovanými plátky červené řepy, rukolou či bazalkovým pestem. V dobře uzavřené nádobě vydrží pomazánka v lednici až týden.