Potravinové preference – jak zvýšit oblibu pokrmů ve školní jídelně
Potravinové preference – jak zvýšit oblibu pokrmů ve školní jídelně
27.11.2024 | 15:00 - 16:30, Online platforma ZOOM
Pro koho
- Cyklus přednášek je určen pro pracovníky školních jídelen, pedagogy a vedení mateřských, základních a středních škol.
Cena: zdarma
Proč se účastnit
- Webinář je součástí sedmidílného cyklu přednášek, který představí klíčová témata pro rozvoj zdravějšího a udržitelnějšího školního stravování. Jednotlivé přednášky se zaměří na různé úrovně školního stravování: od tvorby jídelníčků, přes možnosti minimalizace zbytků jídla a odpadů s cílem redukce plýtvání jídlem, podporou zdraví strávníků, spolupráci s žáky a jejich aktivní víceúrovňového vzdělávání o aspektech výživy, která je povede k pochopení konceptu Jedno zdraví (One-health) a k vědomějšímu životnímu stylu. Lektorka představí nejnovější vědecké poznatky o problematice stravování předškolních a školních dětí. Představí opatření, nástroje a možností, jak přiblížit žákům pestré, vyvážené a udržitelné školní stravování. Nabídne podněty ve formě praktických nástrojů pro zavádění změn v praxi školních jídelen, počínaje novým pojetím receptu, jídelníčku a aktivního učení.
- Každý účastník obdrží Doklad o absolvování školení.
Potravinové preference
- Co se dozvíte
- Co stojí za plýtváním potravin ve školních jídelnách? Proč mají některé děti tolik zábran něco sníst? Je to důvod ke zlobě na děti nebo jejich rodiče? Kde se to bere a jak s tím lze pracovat. Zaměříme se na postupy a techniky přípravy pokrmů, které zvýší oblibu potravin ve školním stravování a zabrání jejich odmítání, počínaje lepším pochopením fungování potravinových preferencí dětí.
Lektorka MUDr. Dana Maňasková
- Lékařka a výživová poradkyně, Centrum preventivní medicíny Praha, lektorka programu Skutečně zdravá škola
- Školení je součástí projektu SchoolFood4Change schoolfood4change.eu
- Tento projekt je financován z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 na základě grantové dohody ?č. 101036763.