Polotovary – jak využít „zbytky“ surovin v kuchyni
26.03.2025 | 15:00 - 16:30, Online platforma ZOOM
Pro koho
- Cyklus přednášek je určen pro pracovníky školních jídelen, pedagogy a vedení mateřských, základních a středních škol.
Cena: zdarma
Proč se účastnit
- Webinář je součástí sedmidílného cyklu přednášek, který představí klíčová témata pro rozvoj zdravějšího a udržitelnějšího školního stravování.
- Jednotlivé přednášky se zaměří na různé úrovně školního stravování: od tvorby jídelníčků, přes možnosti minimalizace zbytků jídla a odpadů s cílem redukce plýtvání jídlem, podporou zdraví strávníků, spolupráci s žáky a jejich aktivní víceúrovňového vzdělávání o aspektech výživy, která je povede k pochopení konceptu Jedno zdraví (One-health) a k vědomějšímu životnímu stylu.
- Lektorka představí nejnovější vědecké poznatky o problematice stravování předškolních a školních dětí. Představí opatření, nástroje a možností, jak přiblížit žákům pestré, vyvážené a udržitelné školní stravování. Nabídne podněty ve formě praktických nástrojů pro zavádění změn v praxi školních jídelen, počínaje novým pojetím receptu, jídelníčku a aktivního učení.
- Každý účastník obdrží Doklad o absolvování školení.
Polotovary – jak využít „zbytky“ surovin v kuchyni
- Co se dozvíte: Umění tvořit polotovary je další krok k minimalizaci plýtvání potravinami. Probereme některé postupy a tipy, jak efektivně zpracovat, skladovat, konzervovat a využít nejrůznější zbytky surovin z vaření a jejich následné použití.
Lektorka MUDr. Dana Maňasková
- Lékařka a výživová poradkyně, Centrum preventivní medicíny Praha, lektorka programu Skutečně zdravá škola
- Školení je součástí projektu SchoolFood4Change, schoolfood4change.eu
- Tento projekt je financován z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 na základě grantové dohody č. 101036763.