Chuť k jídlu
Nucleus arcuatus hypotalamu
- V blízkosti
- Třetí komora
- Ventromediální jádro
- Laterální oblasti hypotalamu
Nezařazené vlivy
CART (cocaine and apphetamine-regulated transcript) peptid (regulátor funkce hypofýzy)
C-fos onkogen
- Zvýšená exprese těchto mozkových regionů koreluje s vnímáním chuti k jídlu [1]
Glukagon
Kortikotropin uvolňující faktor (CRF)
Pankreatický polypeptid
Literatura:
[1] KOHLMEIER M., NUTRIENT METABOLISM. ACADEMIC PRESS, LONDON, 2003, 826 PP. ISBN 0-12-417762-X, STR. 25-30. Regulace příjmu potravy. Chuť k jídlu. URL < appetitestop.cz/pdf/regulace.pdf >.
Orexigenní účinky
Agouti protein
- Vylučován tukovou tkání (Kim and Moustaid-Moussa, 2000)
- Může podporovat chuť k jídlu blokádou aktivity melanokortinu na Mcr4 v mozku (Voisey and Van Daal, 2002)
- V.s. tuková tkáň u obézních lidí podporuje chuť k jídlu
Amylin - pokles sekrece
- Snížená sekrece se snižujícími se hladinami glukózy / selháváním sekrece inzulínu ze slinivky
- Pocity hladu při nejezení [1]
Antagonisté melanokortinových receptorů
- Agouti related protien
- Blokáda vazby melanokorinu na melanokortinové receptory v ncl. arcuatus Agouti related proteinem [1]
D1
- D1 receptory v hypotalamu podporují příjem potravy [1]
Galanin
- Stimuluje chuť k jídlu, zvláště pro tuk
- Produkován specializovanými neuroendokrinními buňkami v hypotalamu aj.č. CNS a GIT
- Uvolňován spolu s prolaktinem
- 3 receptory pro galanin v mozku a mnoha j. tkáních [1]
Ghrelin
- Vylučován v žaludku a duodenu do krve
- Odpověď na několik hodin půstu (Cummings a kol., 2002)
- Sekrece se rychle zastavuje po najezení
- Denní variabilita
- Vzory příjmu potravy u člověka [1]
- Průměrné cirkulující hladiny
- Dlouhodobá regulaci příjmu potravy
- Vyjmutí větší části tkáně během žaludeční operace (bypass)
- V.s. i důležitý mechanismus pro trvalé snížení tělesné hmotnosti [1]
Glukózový pokles
V.s. zvýšení cirkulujících hladin inzulinu
- Indukují chuť k jídlu a hlad (Bray, 2000) [1]
Hormon uvolňující růstový hormon
- Zvyšují příjem potravy [1]
Chuť
- Sekvence centrálně zprostředkovaných procesů (cefalická fáze odpovědi)
- Stimulace exokrinní sekrece
- Sliny
- žaludeční kyselina
- Stimulace endokrinní sekrece
- Inzulin (Nederkoorn a kol., 2000) [1]
Kannabinoidy
- G-protein-přidružené kanabinoidní receptory
- CB1 (hlavně v mozku)
- CB2 (hlavně v imunitních buňkách)
- Odpovídají na
- Endokanabinoidy
- V.s. 2-arachidoylglycerol
- V.s. 2-arachidonyl glyceryl ether
- V.s. anandamid [1]
- Několik fytochemických látek z rostliny Cannabis (Onaivi a kol., 2002)
- Látky odvozené od konopí podporují chuť k jídlu:
- Tetrahydrokanabinol
- Kanabidiol (není psychotropní)
- Delta-9-tetrahydrokanabinolu
- Potlačení nevolnosti a zvracení
- U pacientů s nádorovým onemocněním a AIDS
- Zlepšení touhy po příjmu potravy (Mechoulam and Hanu, 2001) [1]
- V.s. inhibice uvolnění neurotransmiteru cílovými neurony [1]
Melanin-koncentrující hormon (MCH)
- Cyklický malý neuropeptid
- Z laterální hypotalamické oblasti a nucleus arcuatus
- Podporuje příjem potravy
- Působí aktivaci G-protein-přidruženého MCH receptoru 1 (Marsh a kol., 2002)
- V.s. aktivuje i NPY Y1 receptory (Chaffer and Morris, 2002) [1]
NPY/AgRP neurony v nucleus arcuatus
- Produkují
- Neuropeptid Y (NPY)
- Agouti-related protein (AgRP)
- AgRP specificky blokuje vazbu melanokortinu na Mc4r a Mc1r a Mc3r
- Zvyšuje chuť k jídlu
- Stimulovány ghrelinem
- Signalizuje prázdný žaludek [1]
- Když se do mozku dostává méně inzulinu
- NPY neurony aktivnější
- Stimulují centrum pro chuť k jídlu [1]
Opioidní peptidy
- Zvyšují příjem potravy [1]
Orexiny
- Produkovány neurony v laterálních, dorsomediálních a perifornikálních oblastech hypotalamu blízko báze stopky hypofýzy
- Peptidy podporující chuť k jídlu
- Orexin A = hypokretin 1
- Orexin B = hypokretin 2
- Ze stejného prekurzoru [1]
- Neurony produkující orexiny
- Reagují na nízkou hladinu glukózy
- Orexiny stimulují chuť k jídlu aktivací opioidních receptorů (Clegg a kol., 2002)[1]
- Ovlivňují nespavost a další typy chování (Shirasaka a kol., 2002) [1]
Receptory na glukózu ve ventromediálním hypotalamu
- Mozku informace o koncentracích glukózy v krvi (Ngarmukos a kol., 2001)[1]
Sůl
- Nedostatek soli - bažení po slaných jídlech
- částečně zprostředkován angiotenzinem I syntetizovaným v CNS (McKinley a kol., 2001)
- Více z přednastaveného upřednostňování slaného
- Nadměrný příjem soli, deplece tekutin a žízeň
- Averze k soli (Thunhorst and Johnson, 2001)
Vizuální podněty
- Cefalická fáze odpovědi [1]
Literatura:
[1] KOHLMEIER M., NUTRIENT METABOLISM. ACADEMIC PRESS, LONDON, 2003, 826 PP. ISBN 0-12-417762-X, STR. 25-30. Regulace příjmu potravy. Chuť k jídlu. URL < appetitestop.cz/pdf/regulace.pdf >.
Anorektické účinky
AMK s rozvětveným řetězcem
- Izolovaný nedostatek AMK s rozvětveným řetězcem
- Múže podporovat podmíněnou chuťovou averzi (Gietzen and Magrum, 2001). [1]
Amylin
- Působení jako na dopaminové receptory
- Periferní mediátory regulace příjmu potravy
- Vylučován spolu s inzulinem
- Indukuje akutně sytost působením na receptory pro dopamin D2 (Lutz a kol., 2001) [1]
Apolipoprotein IV
- Produkce spojena s rozsahem absorpce tuku (běžná součást chylomikronů)
- Potlačuje chuť k jídlu (Tso a kol., 2001) [1]
Beta-adrenergní agonisté
- Sibutramin [1]
D2 receptory - agonisté
Enterostatin
- Proteolýzou pankreatické kolipázy
- Pentapeptid (Val-Pro-Asp-Pro-Arg)
- Potlačuje chuť k jídlu
- Zvyšuje sekreci inzulinu (Bouras a kol., 1995) [1]
Gastrinový inhibiční peptid
Gastrin uvolňující peptid (GRP)
- Souvisí s bombesinem [1]
Glukagonu podobné peptidy 1 (GLP-1) a 2
- Reakce na MK a cukry ve stravě
- Ileum
- Infuze GLP-1
- Zvýšení potenciálu nasycení u fixní kalorické zátěže
- Vedou ke snížení příjmu potravy podle libosti
Histamin produkující neurony
Cholecystokinin (CCK)
- Hraje hlavní roli v regulaci chuti k jídlu
- Omezením množství jídla
- Poskytováním pocitu plnosti
- Vylučován endokrinními buňkami duodena
- Moduluje i dlouhodobý příjem potravy [1]
- Účinky tuku na chuť k jídlu souvisely s odpovědí CCK
- Zpoždění vyprazdňování žaludku [2]
Cholecystokyninové receptory CCK-A
- V tenkém střevě
- Ukončují příjem potravy (Moran, 2000) [1]
Cholecystokyninové receptory CCK-B
- CCK nepůsobí přímo na CCK-B receptory v mozku
Chuť a čich - porucha vnímání
- Ve vyšším věku
- Může snížit adekvátní chuť k jídlu
- Významnou překážku pro normální jídlení chování (Schiffman and Graham, 2000) [1]
Katecholaminy produkující neurony
Laktát
- Zpomaluje příjem potravy [1]
Mastné kyseliny - MK
- Důležitým vlastnostmi ovlivňující expresi chuti k jídlu u člověka (via CCK, GLP-1)
- Délka řetězce
- C12 účinnější než C10 (Feltrin a kol.,2004)
- Stupeň saturace
- PUFA 18 silnější než MUFA 18, SFA 18 (Lawton a kol.,2000)
- CCK signalizace úzce souvisí s transportem chylomikronů
- Pouze MK 12C a více indukují CCK [2]
Melanokortin
- Produkován v post-translačním procesu (Pritchard a kol., 2002) proopiomelanokortinu (POMC), který je také prekurzorem
- Alfa, beta, gamma-MSH (melanocyty stimulujícího hormonu)
- ACTH (adrenokortikotropního hormonu) [1]
Melanokortinové neurony
- Produkují melanokortin (Schwartz a Morton, 2002)
- Inhibovány
- Leptinem
- Inzulinem
- Informacemi z NPY/AgRP neuronů [1]
Melanokortinové receptory
- Vazba melanokorinu v ncl. arcuatus [1]
- Receptor 4 (Mc4r) na hypotalamických neuronech
- Inhibuje chuť k jídlu [1]
Metabolity trávení
- Zpětnovazebnou regulaci omezením příjmu potravy [1]
N. Vagus
- Žaludek a střevo
- Receptory napnutí
- Chemoreceptory [1]
- Signalizují lokální nasycení do mozku
- Aferentní vlákna n. vagus mohou přenášet signály z GIT až do CNS [1]
NPY/AgRP neurony podporující chuť
- Inhibovány
Proteiny
- P-ratio jedinců před redukčním programem (Minesota study)
Pyruvát
- Zpomaluje příjem potravy [1]
PYY3-36 aktivita
- Typ NPY receptoru Y2R
- Reaguje jak na intaktní NPY tak na fragmenty, jako e PYY3-36
- Snižuje chuť k jídlu [1]
Serotonin
- Příjem potravy stimuluje uvolnění serotoninu těmito neurony a tím indukuje pocit nasycení [1]
Serotoninergní medikace - zvyšující dostupnost serotoninu
- Dexfenfluramin aj.
- Indukují úbytek tělesné hmotnosti
- Plicní hypertenze
- Porucha srdečních chlopní (Michelakis and Weir, 2001) [1]
Tuk snědený
- Uvolnění CCK - omezuje příjem potravy (Moran, 2000)
- Sekreci enzymů a šťáv pankreatu
- Lipáza a kolipáza
- Normální trávení TG na FFA podmínkou pro vylití CCK a GLP-1
- Cholesterolových esterů
- Absorpce FFA - chylomikrony
- ApoAIV - potlačuje chuť k jídlu, zvláště tuku (Tso a kol., 2001) [1]
- Proteázy tráví kolipázu
- Enterostatin - silný inhibitor chuti k jídlu, zvláště pro tuk
- Indukuje sekreci inzulinu [1]
Literatura:
[1] KOHLMEIER M., NUTRIENT METABOLISM. ACADEMIC PRESS, LONDON, 2003, 826 PP. ISBN 0-12-417762-X, STR. 25-30. Regulace příjmu potravy. Chuť k jídlu. URL < appetitestop.cz/pdf/regulace.pdf >.
[2] Hughes.pdf (application/pdf objekt). URL < appetitestop.cz/pdf/Hughes.pdf >.