Zahušťování
Zahušťování
- Zahušťovat by se mělo co nejméně
- Je vhodnější nechat pokrmům základní chuť [1]
- Zahušťují se
- Polévky,
- Omáčky,
- Masové šťávy,
- Dušené zeleniny,
- Pomazánky
Alternativní směsi na raw sladkosti, když tam nechceme dávat mouku nebo vejce
Bramborami
Luštěninami
Nudle do polévky / omáčky ap.
- 1. mouka + vejce na válu + voda po lžících
- 2. vypracujeme tuhé těsto
- 3. rozválet na placku
- 4. nařezat na nudle
- 5. dát do vařící vody + osolit
- 6. vařit 10-30 min.
- 7. vyndat, scedit, proplach studenou vodou
- 8. dát do termonádoby / předehřáté trouby na 60-70°C
- Vždy ve vodní lázni
Moukou
- Minimální tepelná úprava mouky vařením je 10 minut
Zaprášením:
Moukou opraženou na sucho
- Opraženou mouku necháme vychladnout
- Poté rozmícháme se studenou vodou, mlékem, smetanou a provaříme
- Pražením mouky:
- Ze škrobu vzniká dextrin
- Je lépe stravitelný [1]
- lepek ztrácí schopnost bobtnání [1]
Vznikají také produkty hnědnutí a akrylamid
Zálivkou:
- Mouka se rozmíchá v tekutině a provaří [1]
Jíškou:
- Do rozehřátého tuku se přidá hladká mouka
- Mírně se osmaží
- Podle zabarvení ji dělíme do 3 stupňů [1]
Ta nejtmavší obsahuje nejvíce produktů hnědnutí a akrylamidu - prostě mňamka co nemá se zdravím nic společného
- Např. dieta 3 - 9000 kj - dodání energie navíc
Dietní jíška
- Opraží se mouka a v ní se rozpustí tuk (ne naopak) [1]
O něco méně tepelně poškozený tuk v celkově menším množství
Bešamel
Varianty
- (máslo + mouka hladká) jížka + mléko = bešamel
- Vyšší expozice mouky vysokým teplotám na pánvi
- Máslo + (mouka hladká + mléko) Amerika = bešamel
- Mouka neztmavne tak snadno
Návod na přípravu
- Máslo rozpusitt na pánvi - nesplit !
- Přisypat hlad. mouku - vzniká jíška
- Světlá na bešamel
- Světle hnědá na světle hnědé omáčky
- Tmavá na tmavě hnědé omáčky !!! např. guláš ap.
- Zalít tekutinou mimo hořák
- Za míchání přilívat smetanu - vzniká bešamel = základ pro světlé omýčky a polévky aj.
- Do bešamelu pak přiléváme třeba vývar aj., maso, zeleninu aj.
Bešamel dle recepty.cz
- Máslo na bešamel rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku.
- Umícháme světlou jíšku,
- Zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
- Bešamel ochutíme solí, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme.
- Bešamelovou omáčku (orig. béchamel) můžeme využít jako
- Přílohu k masu
- Základ omáček a polévek
- Pro přípravu lasagní
- S čerstvými bylinkami - pažitka, bazalka nebo estragon
- se sýrem - omáčka Mornay
- S koprem základ pro koprovou omáčku
Obilovinami
Škroby
Solamylem – škrobová moučka
Maizena - kukuřičný škrob
Strouhaným pečivem
- Chlebem
- Strouhanou houskou
- Perníkem
- Piškotami [1]
Zeleninou
- Vařenou lisovanou potravinou
Literatura
[1] Podklady ke studiu Nutriční terapeut, vyšší odborná škola 5. května, autor neznámý, předmět ZPP - bezpečnost stravovacích provozů, Brambory, r. 2019, zimní semestr