Furan
Furan
- EFSA vydal zprávu, která hodnotí rizika pro lidské zdraví ve vztahu k přítomnosti furanu a methylfuranů v potravinách
- Furan a příbuzné sloučeniny 2- a 3- methylfurany
- Chemické kontaminanty
- Vznikají přirozeně při tepelném zpracování potravin
- U většiny spotřebitelů s průměrným příjmem potravin obsahujících furan je pouze nízké zdravotní riziko
- U spotřebitelů s vysokou expozicí je až trojnásobně překročena hodnota odpovídající nízkému zdravotnímu riziku.
Zdroje
- Furany vznikají z různých látek, které se přirozeně vyskytují v potravinách
- Z vitamínu C
- Sacharidů
- Aminokyselin
- Nenasycených mastných kyselin
- Karotenoidů
- Podmínkami tepelného zpracování lze ovlivnit množství furanu, které při tepelném zpracování vzniká.
- Aktuálně je zjišťován výskyt významných množství furanu a methylfuranů v
- Kávě
- V hotových pokrmech ve skleničce
- V potravinách pro malé děti
Komise
- Začít diskutovat o možných regulačních postupech při řešení furanů a methylfuranů, včetně stanovení
- Které potraviny by měly být přezkoumány
- Postupy, které vedou ke snížení furanů, jsou v současné době velmi omezené