Ochratoxin A
Ochratoxin A dusledky expozice
- Significant elevation of amino acids
- Alanine, glycine, leucine etc.
- Pentose
- Ribose, glucitol, xylitol etc.
- Nucleic acid metabolites
- Seudouridine, adenosine, uridine
Myo-inositol, trimethylamine-oxide (TMAO), pseudouridine and leucine
- Were identified as potential biomarkers for OTA toxicity
- The primary pathways included the
- Pentose phosphate pathway (PPP),
- Krebs cycle (TCA),
- Creatine pathway
- Gluconeogenesis.
- The activated PPP was attributed to the high requirements for nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH)
- Involved in OTA metabolism through cytochrome P450
- Elevated gluconeogenesis and TCA
- Energy metabolism was involved
- Up-regulated synthesis of creatinine
- Elevated catabolism of proteins
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25255040/
Ochratoxin A
- Mykotoxin produkovaný za určitých okolností některými plísněmi
- Aspergillus ochraceus
- Aspergillus carbonarius
- Penicillium verrucosum
- Imunotoxicita
- Nefrotoxicita
- Teratogenita
- V.s. karcinogen pro člověka
- Několik případů nálezů vysokých hladin ochratoxinu A v některých potravinách, u kterých není stanoven maximální limit pro tento kontaminant
- EK tedy zahájila diskusi o stanovení těchto limitů v následujících potravinách:
Zdroje ochratoxinu A
- Zaznamenán v 11 vzorcích koření zejména
- Mleté papriky
- Mletého černého pepře
- Z pohledu právních předpisů vyhovující
- V mleté a zrnkové kávě
- V čaji
- Množství vyhovělo požadavkům právních předpisů