leky-latky/proteiny/prijem-stravou
Absorbce AMK z GIT do krve
- AMK vzniklé štěpením bílkovin v trávicím traktu transportovány do buněk střevní sliznice
- Kotransport s Na+
- 7 transportních systémů
- Buňky střevní sliznice využívají některé aminokyseliny jako zdroj E
- glutamin
- Glutamát
- Většina AK je transportována portální žilou do jater, kde kompletně vychytány:
- Všechny neesenciální
- část esenciálních AK
- Kromě AK s rozvětveným řetězcem
- Využity pro syntézu nových proteinů
- Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem
- Z portální žíly vychytávány minimálně
- Játra nemají enzymy katalyzující jejich transaminaci
Aminokyselinové skóre
- Vztažené na stravitelnost proteinů (PDCAAS, protein digestibility-corrected amino acid score)
- Relativní množství limitující aminokyseliny v testovaném proteinu vzhledem k množství stejné aminokyseliny v referenčním proteinu x skutečná stravitelnost
Biologická hodnota (BV, biological value)
- Množství endogenních bílkovin syntetizovaných v organismu po podání 100 g bílkoviny
- Ve většině živočišných proteinů jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny
- Jejich biologická hodnota je poměrně vysoká
- Zejména vejce a kasein
- V bílkovinách rostlinného původu
Čistá využitelnost proteinů (NPU, net protein utilization)
- Skutečná stravitelnost x biologická hodnota
Kvalita proteinů
- Zastoupením esenciálních aminokyselin
- Stravitelností daného proteinu
- Parametry pro posouzení kvality proteinu
- Dříve využívala biologická hodnota
- čistá využitelnost proteinů
- V současnosti dle FDA/WHO PDCAAS
Limitující AMK
- Esenciální aminokyselina, které je v proteinu nejméně vzhledem k jejímu zastoupení v referenčním proteinu
Potrava
- Cca 70–100 g za den [1]
Referenční protein
- Idealizovaný protein
- Obsah esenciálních aminokyselin odpovídá doporučenému příjmu
- Pro kojence zastoupení aminokyselin v mateřském mléku
- Pro ostatní věkové kategorie doporučenému příjmu esenciálních aminokyselin
- Dříve se jako referenční protein používalo zastoupení esenciálních aminokyselin v kravském mléku, kaseinu nebo vejcích
Skutečná stravitelnost
- Relativní množství dusíku (%) absorbované z potravy vzhledem k celkovému dusíku přijatému potravou
Vegetariánský způsob stravování
- S eliminací masných výrobků
- Lze považovat z hlediska proteinového metabolismu za postačující
- Za předpokladu příjmu kvalitních bílkovin mléčných a vaječných
- Přísná vegetariánská dieta nepovolující žádné proteiny živočišné provenience (vegani)
- By měla respektovat složení potravy odpovídající komplementaritě proteinů
- Např. kombinace luštěnin a rýže
- Komplementární proteiny musí být konzumovány současně
- Dieta by neměla být užívána u
- Rostoucího organismu
- Nemocných v nevyrovnaném metabolickém stavu
- V těhotenství ap.