Vitamín B2 - riboflavin
Deficit B2 - riboflavinu
- Zánětlivé koutky úst
- Okoralé rty [1]
- Svědění v nosních dírkách [1]
- Skvrny na pokožce [1]
- Přecitlivělost na světlo [1]
- Podrážděné oči (Abergo, P., Andersen, H. F., 1997) [1]
Literatura:
[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
Zdroje B2
- Mléko
- Maso
- Cereálie
- Vejce
- Zelenina
- Rostlinného původu se hůře vstřebává [1]
Vlastnosti B2
- Rozpustný ve vodě
- Relativně odolný vůči vysokým teplotám (Béza, T., 2005) [1]
Literatura:
[1] Erika Liškutínová. Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Bakalářská práce Brno 2010. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra výchovy ke zdraví [Internet]. [citován 17. červenec 2013]. Dostupné od: is.muni.cz/th/211678/pedf_b/BP_finalni.pdf
Interakce
Vitmaín B2 snižuje absorbci
- Na, Se, B1
Absorpce vitamínu B2 je zvýšena přítomností
- K, P, Cr, Fe, Mg, Zn
Absorpce vitamínu B2 je snížena přítomností
- Ca, B1, Na, Se